Από το φονικό ποδοπάτημα και τα φθηνά κρεμμύδια, στο χείλος του γκρεμού - Τι σκεφτόταν ο Γιουν

Φοβήθηκε τις διώξεις και προτίμησε το... πραξικόπημα; Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας υπέγραψε το τέλος της πολιτικής του καριέρας.

Ενα ερώτημα πλανάται από χθες πάνω από τη Σεούλ: τι στο καλό σκεφτόταν ο (αντιδημοφιλής) πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιολ και κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη Νότια Κορέα - απόφαση που υποχρεώθηκε να πάρει πίσω μερικές ώρες αργότερα;

Με διάγγελμά του αργά το βράδυ της Τρίτης, το οποίο προκάλεσε χάος εντός και εκτός κοινοβουλίου, ο Γιουν Σουκ Γιολ ανακοίνωσε ότι κηρύσσει

στρατιωτικό νόμο.

Λίγες ώρες αργότερα το πολιτικό του μέλλον βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με διαδηλώσεις στους δρόμους και διαδικασίες μομφής εναντίον του σε εξέλιξη.

Τι συνέβη λοιπόν;

Ο στρατιωτικός νόμος εφαρμόστηκε τελευταία φορά στη Νότια Κορέα το 1979. Η σημερινή Νότια Κορέα, ωστόσο, απέχει πολύ από εκείνη την εποχή.

Σήμερα είναι μια σταθερή, ευημερούσα δημοκρατία - ωστόσο ο Γιουν ισχυρίστηκε ότι εισήγαγε τον στρατιωτικό νόμο για να σώσει τη χώρα από... σκοτεινές δυνάμεις. Αποκάλεσε την ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευση «άντρο εγκληματιών» που «προσπαθεί να παραλύσει» την κυβέρνηση.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά αναγκάστηκε να υποχωρήσει καθώς εξαγριωμένοι διαδηλωτές και βουλευτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Εθνοσυνέλευση - οι βουλευτές κατάφεραν να μπουν μέσα και καταψήφισαν την προεδρική απόφαση.

Η απόφασή του Γιουν ήταν ουσιαστικά μια προσπάθεια να αποκτήσει το επίπεδο εξουσίας που δεν κατάφερε να κερδίσει το 2022, όταν το κόμμα του, το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με μόλις 0,7% διαφορά από τον αντίπαλό του, Λι Τζέι-Μγιάνγκ. Πρόκειται για την πιο οριακή εκλογική αναμέτρηση στη Νότια Κορέα, από το 1987.

Οι αντιπαραθέσεις που ακολούθησαν ήταν ατελείωτες.

Από το φονικό ποδοπάτημα, στα... φθηνά κρεμμύδια

Λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του, στα τέλη του 2022, σημειώθηκε πολύνεκρο ποδοπάτημα στη διάρκεια των εορτασμών για το Χάλογουιν στη Σεούλ, με 159 νεκρούς. Η δυσαρέσκεια του κόσμου προς τον νέο πρόεδρο της χώρας ήταν έκδηλη.

{https://www.youtube.com/watch?v=nax7FrCSpqo}

Στη συνέχεια, υπήρξαν εκκλήσεις να ερευνηθεί η σύζυγός του, αφού πιάστηκε να δέχεται ως δώρο μια τσάντα Dior αξίας 2.000 ευρώ.

{https://www.youtube.com/watch?v=Ehek1Wx-kts}

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, το κόμμα του ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές. Μόνο αυτή την εβδομάδα έχει εμπλακεί σε μια πολιτική μάχη με βουλευτές της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό της χώρας.

Τον Φεβρουάριο, η τιμή ενός απλού μήλου στην Κορέα έφτασε μέχρι και τα 7 δολάρια. Τα ακριβά φρούτα είναι κάτι σύνηθες στη χώρα, ωστόσο αυτό ξεπέρασε τα όρια για τους Νοτιοκορεάτες.

Σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους, ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιολ επισκέφθηκε μια αγορά τροφίμων όπου εξέφρασε τον θαυμασμό του για το πόσο «λογικές τιμές» είχαν τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Το συγκεκριμένο προϊόν ωστόσο επιδοτούνταν «γενναία». Ακολούθησε κατακραυγή και χλευασμός στα social media.

«Ο πρόεδρος θα πέσει από ένα φρέσκο κρεμμύδι», είχε δηλώσει τότε ο ηγέτης ενός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, η τιμή των τροφίμων ήταν μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους το συντηρητικό κόμμα του προέδρου Γιουν έχασε τις βουλευτικές εκλογές την άνοιξη στη Νότια Κορέα, οι οποίες θεωρήθηκαν ως ψήφος εμπιστοσύνης για τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρικής θητείας του.

{https://www.youtube.com/watch?v=P7GHYVtub6I}

Τι σκεφτόταν

Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για το τι σκεφτόταν ο Γιουν όταν αποφάσιζε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

Το προφανές είναι πως έχει απογοητευτεί από το γεγονός ότι το κοινοβούλιο ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Στην ομιλία του το βράδυ της Τρίτης, επιστράτευσε την... απειλή της Βόρειας Κορέας, μιλώντας για «αντικρατικές δυνάμεις». Στόχος του ήταν να συσπειρώσει γύρω του δεξιές δυνάμεις και συντηρητικούς ψηφοφόρους, που χαρακτηρίζουν τους φιλελεύθερους πολιτικούς «κομμουνιστές».

Ωστόσο, ο πρόεδρος παρερμήνευσε τη χώρα του και την πολιτική της.

Η δήλωσή του ήταν μια ανατριχιαστική υπενθύμιση μιας περιόδου που πολλοί στη Νότια Κορέα έχουν προσπαθήσει να ξεχάσουν. Στην τηλεόραση, οι παρουσιαστές ειδήσεων έτρεμαν.

Το 1980, όταν ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας, πολλοί από τους οποίους ήταν φοιτητές, βγήκαν στους δρόμους της πόλης Gwangju για να διαμαρτυρηθούν για τον στρατιωτικό νόμο. Ο στρατός απάντησε με βία και περίπου 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Αν και ο στρατιωτικός νόμος εφαρμόστηκε για τρία χρόνια - 1979 έως 1981 - υπήρχε στρατιωτική κυριαρχία για δεκαετίες πριν, η οποία συνεχίστηκε μέχρι το 1987. Εκείνα τα χρόνια στη Νότια Κορέα ήταν διάχυτη η καχυποψία και αντικυβερνητικοί ακτιβιστές βαφτίζονταν «κομμουνιστές κατάσκοποι» και συλλαμβάνονταν ή σκοτώνονταν.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Γιουν επαίνεσε τον αυταρχικό στρατηγό Τσουν Ντου-Χουάν και είπε ότι είχε διαχειριστεί καλά τις κυβερνητικές υποθέσεις - εκτός από την καταστολή των φιλοδημοκρατικών ακτιβιστών.

Αργότερα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη και δήλωσε ότι δεν υπερασπίστηκε ούτε επαίνεσε την κυβέρνηση του Τσουν».

Εδώ και μήνες υπήρχαν φήμες στους πολιτικούς κύκλους της Νότιας Κορέας ότι ο Γιουν εξέταζε το ενδεχόμενο επιβολής στρατιωτικού νόμου.

Τελικά, αυτό που τον οδήγησε στην απαράδεκτη απόφαση, μπορεί να ήταν ο φόβος της δίωξης.

Η Παρκ Γκουν-χιέ, η πρώτη γυναίκα ηγέτης της χώρας, φυλακίστηκε αφού κρίθηκε ένοχη για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά. Ο προκάτοχός της, Λι Μιουνγκ Μπακ, ερευνήθηκε για τις κατηγορίες ότι εμπλέκεται σε χειραγώγηση των τιμών των μετοχών. Καταδικάστηκε σε 17 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά και δωροδοκία το 2020. Ενας άλλος πρόεδρος αυτοκτόνησε το 2009, ενώ βρισκόταν υπό έρευνα για δωροδοκίες.

Στη Νότια Κορέα, οι διώξεις έχουν μετατραπεί σε πολιτικό εργαλείο. Αυτό, με δεδομένο ότι το όνομά του είναι δίπλα σε μια σειρά προσωπικών και πολιτικών σκανδάλων, μπορεί εν μέρει να εξηγήσει γιατί ο πρόεδρος Γιουν επέλεξε τόσο δραστικά μέτρα...

Όμως, πλέον είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος...

Με πληροφορίες από BBC

#ΝΟΤΙΑ_ΚΟΡΕΑ #ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ #ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ_ΝΟΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιουν,gioun