Από τους κορυφαίους πανελλαδικά σε Γαλάζιες Σημαίες ο δήμος Βόλβης

Και το 2021 οι οκτώ ακτές του δήμου Βόλβης που βραβεύθηκαν με Γαλάζια Σημαία, αποτελούν ελκυστικό προορισμό για τους παραθεριστές 

Με τον πιο ιδανικό τρόπο, ο δήμος Βόλβης πιστοποιεί το φετινό καλοκαίρι την ετοιμότητα του να υποδεχθεί τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στην επανεκκίνηση του τουρισμού, μετά το τέλος της πανδημίας.

Για έβδομη κατά σειρά χρονιά, η πιστοποιημένη «Γαλάζια Σημαία»

θα είναι τοποθετημένη σε οκτώ παραλίες του δήμου Βόλβης, σε Ασπροβάλτα, Βρασνά και Σταυρό, επιβραβεύοντας την εξαιρετική ποιότητα των νερών και την εγγυημένη ασφάλεια των κολυμβητών, μαζί με άλλα 33 αυστηρά ελεγμένα κριτήρια, ανάμεσα τους και την ασφάλεια της δημόσιας υγείας.

Οι οκτώ «Γαλάζιες Σημαίες» βρίσκονται στις οργανωμένες ακτές: Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Παραλία Βρασνών, Πόρτο Φίνο, Σερραϊκή Ακτή (Δημοτικής Ενότητας Αγίου Γεωργίου) και Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Κεντρική, Σταυρός Δυτική (Δημοτικής Ενότητας Ρεντίνας) και τοποθετούν τον δήμο Βόλβης  6ο δήμο σε αριθμό «Γαλάζιων Σημαιών» στην ηπειρωτική Ελλάδα και 2ο (μετά τον δήμο Βόλου) αν εξαιρεθεί η Χαλκιδική.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), τον Εθνικό Διαχειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», για το 2021, ανάμεσα σε 100 ελληνικούς δήμους, ο δήμος Βόλβης κατέχει την 19η θέση πανελλαδικά, αν συμπεριληφθούν και οι νησιωτικοί δήμοι, καθώς περισσότερες Γαλάζιες σημαίες έχουν μόνο η Κρήτη (8 δήμοι), η Χαλκιδική (4 δήμοι), 5 νησιά και ο δήμος Βόλου.

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια ακόμα διάκριση, που όχι μόνο αντανακλά την επιμονή στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των κολυμβητών, αλλά κυρίως αποτελεί τεράστια επιβράβευση για τους δημοτικούς υπαλλήλους, τους εθελοντές κατοίκους και τους επαγγελματίες, που διατήρησαν ψηλά τη «Γαλάζια Σημαία» και μάλιστα στην περίοδο της πανδημίας. Απευθύνει κάλεσμα στους επισκέπτες να τιμήσουν αυτή την προσπάθεια και να επισκεφθούν τις οργανωμένες ακτές του Στρυμωνικού κόλπου.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο δήμαρχος Βόλβης: «Ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, σε καθεστώς απαγόρευσης μετακινήσεων και με τους γνωστούς περιορισμούς, όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, υπερέβαΛλαν εαυτούς και συνέβαλαν καθοριστικά και σε αυτή την επιβράβευση. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα. Αποδεικνύουμε για μια ακόμα φορά και το πόσο σοβαρά παίρνουμε το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και πόσο αποφασισμένοι είμαστε να παρέχουμε ασφαλείς και καθαρές ακτές σε κατοίκους και τουρίστες. Η παραδοσιακή φιλοξενία μας, η λίμνη Βόλβη και οι γραφικοί ορεινοί οικισμοί, τα αξιοθέατα και η εγγύτητα μας στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και το Άγιο Όρος, συνθέτουν έναν ιδανικό προορισμό σε αυτή την περίοδο, όπου παλεύουμε να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας μετά την πανδημία». 

 Ο θεσμός της «Γαλάζιας Σημαίας»

 Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του και έχει ως διεθνή συντονιστή το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με έδρα τη Δανία και 63 χώρες-μέλη παγκοσμίως. Οι πιστοποιήσεις ελέγχονται με τακτικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια κάθε έτους. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους κρατικών υπηρεσιών Ελλάδος και ΕΕ, οικολογικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και εθελοντών επιθεωρητών ακτών.Η Διεθνής Επιτροπή το 2021 βράβευσε 545 ακτές και 16 μαρίνες στην Ελλάδα (497 ακτές και 14 μαρίνες το 2020), τοποθετώντας την χώρα μας στην 2η θέση ανάμεσα σε 49 χώρες παγκοσμίως. Συνολικά βραβεύθηκαν 100 ελληνικοί δήμοι.

Πανελλαδικά η κατάταξη σε «Γαλάζιες Σημαίες» για το 2021 έχει ως εξής ανά δήμο: Ρόδου (49 «Γαλάζιες Σημαίες»), Κασσάνδρας (32), Αγίου Νικολάου (26), Νέας Προποντίδας (19), Σιθωνίας (18), Χερσονήσου (17), Αριστοτέλη (16), Χίου (15), Βόλου, Κω και Χανίων (12), Αργοστολίου, Αποκορώνου Δυτικής Λέσβου και Ρεθύμνου (11),  Σκιάθου (10), Μαλεβιζίου και Σητείας (9) Βόλβης (8).

ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα