Αποκάλυψη: Μεγάλα έργα κατάρτισης με 67.000.000 ευρώ πήρε η Ένωση Επιμελητηρίων την περίοδο 2016-2019, λίγοι και εκλεκτοί οι ανάδοχοι

Σε μεγαλοπαράγοντα «ακριβών» επιλεγμένων προγραμμάτων κατάρτισης εξελίχθηκε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας γεγονός πρωτοφανές για τις συνήθεις διαδικασίες που ακολουθούνται και τις δυνατότητες της Ενωσης. Τα έργα χρηματοδότησε το Υπουργείο Ανάπτυξης με 67.000.000 ευρώ σε τέσσερα χρόνια  καθιστώντας την ΚΕΕΕ,

κύριο «παίκτη» στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, για όλη τη χώρα.

 

Ένας «καλοστημένος» μηχανισμός προγραμμάτων κατάρτισης που αντικατέστησε όλο τον θεσμοθετημένο μηχανισμό σχεδιασμού και υλοποίησης της πολιτικής δια βίου μάθησης είχε στηθεί τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για 15 μεγάλα έργα με τα οποία η ΚΕΕΕ κατέστη ο κύριος μηχανισμός της προηγούμενης κυβέρνησης για την ανάθεση πρωτόγνωρα μεγάλων έργων περιέργως σε επαναλαμβανόμενους σύμφωνα με τα στοιχεία του Dikaiologitika News, εκλεκτούς και μόνιμους αναδόχους - παρόχους (στην πραγματικότητα όχι πάνω από 2-3).

Την ίδια στιγμή, ο χώρος των υπόλοιπων αδειοδοτημένων παρόχων, παρέμεινε στο περιθώριο και επιπλέον συκοφαντήθηκε  από πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιους για τις αντίστοιχες πολιτικές αν και φαίνεται ότι ξαφνικά «είδαν το φως το αληθινό» και ενέκριναν μεγάλες πιστώσεις εκεί που ήθελαν.

Η ιστοσελίδα της ΚΕΕΕ είναι γεμάτη από κείμενα ομιλιών του προέδρου της και προβολή των έργων κατάρτισης που υλοποιεί ως δικαιούχος σε όλη την επικράτεια.

Μοιάζει έτσι περισσότερο με υπερ-πάροχο κατάρτισης, παρά με θεσμοθετημένο φορέα της επιχειρηματικής τάξης και συνδιαμορφωτή  της οικονομικής πολιτικής, αυτής της πολιτικής που οδήγησε στην απαξίωση και στο κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια.

Ερωτήματα 

Βασικά ερωτήματα υπάρχουν για την σπουδή να αναλάβει το ΚΕΕΕ τόσο μεγάλο όγκο προγραμμάτων κατάρτισης τα οποία σε συνδυασμό με τους ελάχιστους αναδόχους που τα ανέλαβαν δημιουργούν απορίες τέτοιες που προκάλεσαν τον σχετικό έλεγχο στο υπουργείο Ανάπτυξης.

* Με ποια δομή, οργάνωση και στελέχη η ΚΕΕΕ ερευνά, επεξεργάζεται και σχεδιάζει τις παρεμβάσεις κατάρτισης και δια βίου μάθησης, για την αγορά εργασίας;

* Με ποια δεδομένα του αναπτυξιακού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος τεκμηριώνει τα έργα για τα οποία χρηματοδοτείται;

* Ποια είναι τα αποτελέσματα της προσαρμογής των εργαζομένων που συμμετείχαν σε αυτά, στις αλλαγές του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των νέων τεχνολογιών; 

* Πόσοι από αυτούς διατήρησαν και αναβάθμισαν τη θέση τους στην αγορά εργασίας;

Ούτε στις ανακοινώσεις της, ούτε στις δημόσιες δηλώσεις της υπάρχουν σχετικές αναφορές για τα αποτελέσματα των παχυλών χρηματοδοτήσεων που δαπανήθηκαν από Ευρωπαϊκά και Εθνικά κονδύλια – για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί.

Τα κονδύλια

Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να ερευνήσει μέχρι τέλους τα θέματα με τα προγράμματα της  ΚΕΕΕ και κυρίως πρέπει να βάλει τέλος στην εκχώρηση των πολιτικών ανάπτυξης και δια βίου μάθησης του ανθρώπινου δυναμικού σε εμφανιζόμενους  «ιδιοκτήτες» της αγοράς εργασίας που μετατράπηκαν σε επιτελικές δομές και τελικούς δικαιούχους ταυτόχρονα, που χρηματοδοτήθηκαν με πάνω από 100.000.000 ευρώ την περίοδο 2016-2019 τα οποία διοχετεύτηκαν με διαδικασίες που ελέγχονται , στους ίδιους ελάχιστους εκλεκτούς και μόνιμους αναδόχους. 

 Αυτά τα 100.000.000 ευρώ θα έφταναν ίσως, για να ανεβάσουν σημαντικά την κατάταξη της χώρας μας από την προτελευταία θέση σε κάποια καλύτερη, στην κατάταξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού του εργαζόμενου και άνεργου πληθυσμού.

Υγιής κατάρτιση

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει το κεφάλαιο των θεσμοθετημένων και αδειοδοτημένων παρόχων υπηρεσιών κατάρτισης και συμβουλευτικής, να αποκαταστήσει τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού για την ανάδειξη των αναδόχων των έργων, δίνοντας έμφαση στην πραγματική εφαρμογή του ν. 4412/016, χωρίς υπερβολές και φωτογραφικές αναθέσεις. 

Παράλληλα καλείται να σχεδιάσει και να υποστηρίξει μια εκστρατεία επικοινωνίας με τους πολίτες (εργαζόμενους ή άνεργους) και με τις επιχειρήσεις, για μία κατάρτιση και δια βίου μάθηση που παράγει αποτελέσματα. Γιατί το αποτέλεσμα κρίνει και το «μέσον».

Τα «μέσα» που χρησιμοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να έχουν, μετρημένο τουλάχιστον κάποιο αποτέλεσμα, εκτός από το να γεμίσουν τις τσέπες των εκλεκτών και εν τέλει να δημιουργήσουν μία γενική εικόνα ότι όλα αυτά τα προγράμματα δεν είναι για κατάρτιση των ενδιαφερομένων αλλά για να μοιράζεται χρήμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα