Απολύονται άμεσα 1.100 επικουρικοί γιατροί - Παραμένουν απλήρωτοι

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι οι συμβάσεις των γιατρών είναι παράνομες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να είναι απλήρωτοι, αλλά και να βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης.

Αν και εργάζονται σκληρά, δεν πληρώνονται, όπως φαίνεται, εκατοντάδες επικουρικοί γιατροί όλης της χώρας. Και αυτό διότι με βάση τον ισχύοντα νόμο, όποια σύμβαση επικουρικού γιατρού υπερβαίνει τους 24 μήνες, δεν εγκρίνεται από το ελεγκτικό συνέδριο καθώς θεωρείται παράνομη.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει ότι επικουρικοί γιατροί δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται για ολόκληρους μήνες

μισθό και εφημερίες.

Ενδεικτικά οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν ότι στον Πολύγυρο Χαλκιδικής ένας γυναικολόγος δεν πληρώνεται τον μισθό του και τις εφημερίες του από τον περασμένο Ιανουάριο, στο Διδυμότειχο δύο γιατροί, ένας παθολόγος και ένας παιδίατρος είναι απλήρωτοι τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Όπως εξηγεί η ΟΕΝΓΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο, βασιζόμενο στο Σύνταγμα, σε προεδρικά διατάγματα και ευρωενωσιακές οδηγίες, έκρινε ότι οι συμβάσεις των γιατρών είναι παράνομες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να είναι απλήρωτοι, αλλά και να βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης αφού η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ρητά ότι : «οι συμβάσεις των οποίων η διάρκεια υπερβαίνει τους 24 μήνες είναι παράνομες».

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους γιατρούς αλλά το σύνολο των επικουρικών γιατρών (1.100) των οποίων οι συμβάσεις υπερβαίνουν το 24μηνο, εξηγεί η ΟΝΕΓΕ η οποία προειδοποιεί ότι 1.100 γιατροί απολύονται, τμήματα και κλινικές απειλούνται με κλείσιμο αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι επικουρικοί είναι οι μοναδικοί γιατροί που υπηρετούν.

 Χαρακτηριστικό είναι ότι στο νοσοκομείο Σερρών υπηρετεί ένας ογκολόγος και ένας παθολόγος, οι οποίοι απολύονται αμέσως μόλις κοινοποιηθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στην αντίστοιχη λίστα των επικουρικών δεν υπάρχει άλλος γιατρός και βάσει της νομοθεσίας θα πρέπει να μεσολαβήσουν τρεις μήνες για να προσληφθούν οι γιατροί. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, τουλάχιστον για τρεις μήνες τα ογκολογικά περιστατικά του Ν. Σερρών δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο Σερρών» σημειώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Ο κλάδος ζητά την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου και να δώσει άμεσα λύση του υπουργείο Υγείας.

Keywords
Αναζητήσεις
επικουρικοι ιατροι δεν πληρωνονται
Τυχαία Θέματα