Αραμπατζή: Ο ΥΠΑΑΤ οφείλει εξηγήσεις για τις παρατάσεις στον αγροτικό τομέα

Η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φ. Αραμπατζή, σχετικά με το ζήτημα των πολλαπλών παρατάσεων στα Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τριάμισι χρόνια μετά την έναρξη του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης -που, σημειωτέον, εγκρίθηκε τελευταίο όλων στην ΕΕ- γινόμαστε μάρτυρες της πιο βραδείας, αντιαναπτυξιακής και ρουσφετολογικής διαχείρισης των πολύτιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μετά τις ατέρμονες καθυστερήσεις στην προκήρυξη των προγραμμάτων, ακολουθεί «όργιο» ατελείωτων

παρατάσεων, οι οποίες οδηγούν σε τέλμα την αγροτική ανάπτυξη και τη ρευστότητα στην αγορά.

Το ΥΠΑΑΤ οφείλει να απαντήσει για:

·Τις πέντε τροποποιήσεις και συνεχείς παρατάσεις των Σχεδίων Βελτίωσης (Μέτρο 4.1), ενός από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά εργαλεία της πρωτογενούς παραγωγής.
·Τις τρεις παρατάσεις για το κατ΄ εξοχήν πρόγραμμα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αυτό των Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών (Μέτρο 9).
·Τις δύο παρατάσεις και την πρόσφατη παράταση ολοκλήρωσης στο πρόγραμμα της Εμπορίας και Μεταποίησης (Μέτρο 4.2 και 123Α).
·Το σημαντικό και καίριο για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσα από επενδύσεις Μέτρο 5.1, που μετρά ήδη δύο (2) παρατάσεις.
·Την παράταση για το Μέτρο 16 της Συνεργασίας και τις Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων (Μέτρο 4.3.1).

Οι αγρότες βέβαια δεν ξεχνούν και την ταλαιπωρία των τριών παρατάσεων του Μέτρου 6.1 των Νέων Αγροτών, την κοροϊδία με τους επιλαχόντες, το φιάσκο με τις τρεις παρατάσεις -και τους εν τέλει αποκλεισμούς- στην Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία.

Μεγάλοι χαμένοι όλων αυτών των μεθοδεύσεων είναι δυστυχώς οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας. Οι επενδύσεις τους «σέρνονται» χωρίς λόγο, η συνεχής και κοστοβόρα αύξηση του αριθμού των αιτήσεων, στην οποία υποβάλλονται, είναι χωρίς αντίκρισμα, καθώς τα κονδύλια των μέτρων δεν πρόκειται να αυξηθούν. Απεναντίας, η υπερσυσσώρευση αιτήσεων είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει επιπλέον καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και υλοποίηση του ΠΑΑ.

Το πιο ανησυχητικό όλων είναι ότι οι ζημιογόνες αυτές πολιτικές θα εκτοξεύσουν τις ανειλημμένες υποχρεώσεις στο επόμενο ΠΑΑ 2021-2027. Ενός μελλοντικού προγράμματος ήδη απομειωμένου κατά 15%, με αυξημένες διαχειριστικές και αγροπεριβαλλοντικές υποχρεώσεις, που καταλαμβάνουν ζωτικό μερίδιο από τα αναπτυξιακά μέτρα.

Όλα τα παραπάνω δυστυχώς λίγο ενδιαφέρουν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι διώκτες του πρωτογενούς τομέα με τις πολιτικές υπερφορολόγησης και ασφαλιστικής επιδρομής, διαλύουν με τις παλινωδίες τους ό,τι έχει απομείνει από τον παραγωγικό ιστό και από την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα