Αρση μέτρων: Κρίσιμο τριήμερο για παράλιες, μετακινήσεις και τουρισμό - Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου

Τριπλό «στοίχημα» για το σχέδιο ασφαλούς μετάβασης στη νέα κανονικότητα, καθώς από σήμερα έως και τη Δευτέρα θα εξελιχθεί ένα νέο κύμα απελευθέρωσης κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αυτές λειτουργούν και ως τεστ όχι μόνο εν όψει του επόμενου βήματος που προγραμματίζεται για τις 25 Μαΐου, αλλά και της ολοκλήρωσης του συνολικού σχεδίου που επεξεργάζεται

η κυβέρνηση για επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας και είναι πιθανό να αποτελέσει αφορμή για νέα δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα κυβερνητικά βλέμματα είναι στραμμένα από σήμερα το πρωί στις παραλίες, με την ελπίδα ότι η απόφαση για επίσπευση του ανοίγματος και των 515 οργανωμένων πλαζ θα αποτρέψει το ενδεχόμενο να υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού.

Η εικόνα στις παραλίες δεν σχετίζεται πάντως μόνο με το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, αλλά συνιστά ταυτόχρονα ένα σημαντικό πρώτο δείγμα έμπρακτης εφαρμογής των κανόνων για τις αποστάσεις και τα μέτρα υγιεινής και προστασίας που θα ισχύουν κατά τη φετινή τουριστική σεζόν.

Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, θεωρεί μάλιστα ότι η εικόνα αυτών των ημερών στις παραλίες θα έχει αντίκτυπο και εκτός συνόρων σε μια στιγμή που η χώρα μας έχει ως στόχο να αξιοποιήσει την πολύ καλή επίδοσή της στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και την παρουσίασή της από τον διεθνή τύπο ως υγειονομικά ασφαλή προορισμό.

Η εικόνα τήρησης των κανόνων ασφαλείας στις παραλίες εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων επισκεπτών, αλλά και το μήνυμα ότι η χώρα θα είναι έτοιμη να τους υποδεχθεί με ασφάλεια από 1ης Ιουλίου, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποστολή του μηνύματος ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το θέμα του τουρισμού με σοβαρότητα και συνεκτικό σχέδιο. Θεωρεί μάλιστα ότι η σημασία αυτού του σχεδίου αυξάνεται ακόμη περισσότερο λόγω του γεγονότος ότι «όλα τα μάτια του κόσμου είναι στην Ελλάδα, ως μία σημαντική χώρα για τον τουρισμό παγκοσμίως», όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο τουρισμός θα είναι στο επίκεντρο και κυβερνητικής σύσκεψης, μέσω τηλεδιάσκεψης, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα υπό τον κ. Μητσοτάκη. Δεύτερο πεδίο ενδιαφέροντος είναι οι εκκλησίες, καθώς από αύριο θα ξεκινήσει η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και των ιερών μυστηρίων με την παρουσία πιστών.

Ζητούμενο και σε αυτή την περίπτωση είναι η αποφυγή συγχρωτισμού, με τήρηση των συστάσεων που έχουν γίνει από τους ειδικούς για τον αριθμό των πιστών σε κάθε ναό και τις αναγκαίες μεταξύ τους αποστάσεις.

Τρίτος σημαντικός σταθμός, τη Δευτέρα, είναι η επανέναρξη των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και το βήμα απελευθέρωσης της μετάβασης στα νησιά, αρχής γενομένης από την Κρήτη.

Εν όψει αυτής της εξέλιξης παρουσιάζονται από χθες και τα αναλυτικά υγειονομικά πρωτόκολλα για τις αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθεί η απόφαση για την άρση, από τις 25 Μαΐου, των περιορισμών μετάβασης σε όλα τα νησιά.

Μεθαύριο Δευτέρα θα επανέλθουν όμως στις τάξεις και οι υπόλοιποι μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου, καθώς και του Γυμνασίου.

Η επιστροφή στα σχολεία του μεγαλύτερου αριθμού μαθητών συνιστά εκ των πραγμάτων ένα σημαντικό τεστ σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης. Το ζήτημα αυτό έχει βρεθεί μάλιστα στο επίκεντρο και πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτίθεται στην επιστροφή των υπόλοιπων τάξεων, πλην της Γ’ Λυκείου.

Ενδιαφέρον θα έχει και το εύρος προσέλευσης των μαθητών, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η λήψη οριστικής απόφασης για το εάν θα επαναλειτουργήσουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία από 1ης Ιουνίου.

Τη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν, επίσης με αυστηρούς κανόνες, οι αρχαιολογικοί χώροι, θα ξεκινήσουν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα και θα ανοίξουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι.

Keywords
Τυχαία Θέματα