Ασφαλιστικό: Επτά αρνητικά και ένα θετικό μέτρο, φέρνει το 2018

Επτά αρνητικά μέτρα και μόλις ένα θετικό, είναι ο αρχικός απολογισμός του Ασφαλιστικού για το 2018. Οι επιβαρύνσεις επικεντρώνονται κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους οποίους η νέα χρονιά φέρνει και νέο τρόπο υπολογισμού στις εισφορές τους

Προβληματική όμως θα είναι η χρονιά και για τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα υποστούν άλλη μία μείωση στο ΕΚΑΣ, έως την πλήρη κατάργησή του. Στον αντίποδα, χαράς ευαγγέλια περιμένουν μόνο όσους δικαιούνται σύνταξης, έχουν υποβάλλει αίτηση και βρίσκονται

ακόμα στην αναμονή.

Το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να πιάσουν τον στόχο και έτσι έως τα μισά της νέας χρονιάς η συγκεκριμένη εκκρεμότητα θα πάψει να υφίσταται. Αυτό σημαίνει ότι θα προκύψουν πάνω από 75.000 νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν «ζεστό χρήμα», αφού θα τους καταβληθούν όλες οι συντάξεις που τους οφείλονται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους. Ανάλογη εκτιμάται ότι θα είναι η πορεία και στα εφάπαξ βοηθήματα, όπου επίσης υπάρχει «λίστα αναμονής». Ας δούμε πιο αναλυτικά τι φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος:

1. ΕΚΑΣ: Από τις 21 Δεκεμβρίου, περίπου 235.000 δικαιούχοι – χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν διαπιστώσει το νέο , μειωμένο ΕΚΑΣ που θα είναι μόλις 35 ευρώ. Πρόκειται για τη νέα παρέμβαση στο επίδομα με στόχο από το 2019 και μετά οι δικαιούχοι να μπορούν να λάβουν μιας άλλης μορφής οικονομική στήριξη, πιθανά μέσω του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

2. Συνταξιοδότηση: Τα αντικίνητρα έχουν θεσμοθετηθεί από το 2015, αλλά χρόνο με το χρόνο κάνουν την εμφάνισή τους, όλο και πιο επιτακτικά. Πρόκειται για σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η οποία αφορά τόσο τα έτη ασφάλισης, όσο και την ηλικία του ασφαλισμένου. Η διαδικασία ολοκληρώνεται το 2022.

3. Επανυπολογισμός συντάξεων: Ολοκληρώνεται στις αρχές του 2018 η διαδικασία, έτσι ώστε το Ασφαλιστικό Σύστημα να είναι έτοιμο, από 1.1.19 να εφαρμόσει το μέτρο της προσωπικής διαφοράς. Ένα μέτρα που αναμένεται να προκαλέσει περικοπές έως 18% σε περίπου 1 εκατ συντάξεις.

4. Μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή συντάξεων: Πρόκειται για το «πάγωμα» των συντάξεων όπως έχει συμφωνηθεί από το 2015 και ανανεώθηκε πέρσι.

5. Εισφορές: Με το νέο έτος οι εισφορές θα προκύπτουν ως αποτέλεσμα των ακαθάριστων εσόδων των περίπου 1,4 εκατ. μη μισθωτών, όπως αυτά καταγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές του 2018 θα επιβάλλονται χωρίς πρώτα να έχουν αφαιρεθεί όσες έχουν καταβληθεί από την προηγούμενη χρονιά. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα προκύψουν αυξήσεις στις εισφορές ανάλογα με το ύψος του ετήσιο εισοδήματος, που θα ξεκινούν από 8% και θα φθάσουν έως και το 38%.

6. Εισφορές επικούρησης – εφάπαξ: Πρόκειται για εισφορές που έπρεπε να έχουν επιβληθεί από 1.1.17 και αναμένεται να προστεθούν στα ειδοποιητήρια ασφάλισης, τον Φεβρουάριο του 2018. Οι εισφορές για επικουρική ασφάλιση είναι 7% και 4% για εφάπαξ και θα έχουν αναδρομική ισχύ. Έχει αποφασιστεί η καταβολή τους να ολοκληρωθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις με αφετηρία τον επόμενο μήνα από εκείνον που θα ξεκινήσει η διαδικασία.

7. Αποδείξεις δαπάνης: Επιβάλλεται εισφορά 26,95% στις αποδείξεις δαπάνης. Το μέτρο, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στα τέλη Δεκεμβρίου, πρόκειται να τεθεί εν ισχύ, όταν δημοσιευθεί σχετική υπουργική απόφαση, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις αρχές της νέας χρονιάς.

8. Έκδοση νέων συντάξεων: Ολοκληρώνεται η διαδικασία έως τις 30 Ιουνίου του 2018. Υπολογίζεται ότι, μετά και τις δύο εμβόλιμες καταβολές του Δεκεμβρίου υπάρχουν περίπου 75. 000 κύριες συντάξεις που βρίσκονται σε αναμονή όπως και άλλα 50.000 εφάπαξ.

Keywords
Τυχαία Θέματα