Αξιωματούχος ΕΕ: «Δεν έχουν υποβληθεί προτάσεις για κυρώσεις στη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα»

«Συναισθηματικά φορτισμένη» χαρακτήρισε την έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ σε οff the record ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο αξιωματούχος αρχικά ενημέρωσε ότι μετά το τέλος της συνεδρίασης (σ.σ.: ξεκίνησε στις 20:00 ώρα Ελλάδος) θα λάβει χώρα συνέντευξη Τύπου στην οποία, πιθανότατα, θα ανακοινωθεί ή θα δοθεί το περίγραμα του δεύτερου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Επιπλέον, η ίδια πηγή ενημέρωσε ότι οι Ευρωπαίοι

ηγέτες θα εργασθούν επί των συμπερασμάτων, και αναμένεται ισχυρή καταδίκη της ρωσικής επιθεσης, έκκληση για παύση των στρατιωτικών ενεργειών και επιβεβαίωση στήριξης στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία. Οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα δεύτερο πακέτο κυρώσεων, να εργασθούν επί των περαιτέρω περιοριστικών μέτρων αλλά και επί σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης (contingency planning). Τέλος, έκανε λόγο και για ιδιαίτερα φορτισμένη «συναισθηματική» συνεδρίαση, καθώς αυτά που συμβαίνουν έχουν επηρεάσει και τους ηγέτες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν θα υπάρξει συζήτηση για κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι, εξ όσων γνωρίζει, δεν έχουν ακόμη αυτή τη στιγμή υποβληθεί οι προτάσεις της Επιτροπής, αλλά αναμένεται να περιλαμβάνουν αρκετά στοιχεία σχετικά με την απαγόρευση εξαγωγών και τον χρηματοοικονομικό τομέα υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τίποτε δεν αποκλείεται όταν υπάρχει συζήτηση σε επίπεδο ηγετών. Μάλιστα, έβαλε στην... εξίσωση και τη Λευκορωσία, προσθέτοντας ότι καθώς φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή της στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, συνεπώς και αυτή θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στις συζητήσεις.

Στην άτυπη αυτή ενημέρωση από τον αξιωματούχο της ΕΕ τέθηκε σειρά ερωτήσεων για το ενδεχόμενο κυρώσεων στο σύστημα swift, με τον ίδιο να απαντά ότι «θα πρέπει να δούμε τι θα θέσει στο τραπέζι η Επιτροπή με τις προτάσεις της, αλλά και ότι τέτοια θέματα είναι αντικείμενο πολιτικής συζήτησης μεταξύ των ηγετών». «Σε κάθε περίπτωση», τόνισε ότι «οι κυρώσεις που σχεδιάζονται στοχεύουν να πλήξουν στρατηγικούς τομείς που αφορούν τον ρωσικό στρατό αλλά και την ικανότητα λειτουργίας της ρωσικής οικονομίας».

Αποζημιώσεις, αντίμετρα, προσφυγικό

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συζήτηση για αποζημίωση των χωρών που θα επηρεασθούν περισσότερο από κυρώσεις και αντίμετρα, ο αξιωματούχος απάντησε ότι «είναι πιθανό το ενδεχόμενο να τεθεί αυτό το "αίτημα" από κράτη μέλη, αλλά είναι πρώιμο να συζητηθεί κάτι τέτοιο, καθώς η έμφαση αυτή τη στιγμή τίθεται στην ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στη ρωσική προκλητικότητα».

Σε ερώτηση για το αν θα συζητηθεί η αντίδραση των κρατών σε ενδεχόμενα αντίμετρα, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι ενδέχεται να υπάρξει τέτοια συζήτηση αλλά δεν κρίνει ότι θα υπάρξουν αποφάσεις επ' αυτού. Για το αν υπάρχουν μελέτες επιπτώσεων για τα κράτη μέλη της ΕΕ, τόνισε ότι δεν μπορεί να το συζητήσει λεπτομερειακά, καθώς μέρος θα είναι ενδεχόμενα αντίμετρα, αλλά πάντως η αίσθηση μεταξύ των κρατών μελών είναι ότι αξίζει το ενδεχόμενο κόστος η ανάγκη επιβολής κυρώσεων.

Στη συζήτηση, τέθηκε και το -αναμενόμενο- προσφυγικό ζήτημα που θα ανακύψει. Ο αξιωματούχος ρωτήθηκε αν θα υπάρξει συζήτηση ή και απόφαση για κοινή πρωτοβουλία σχετικά με την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία, σημείωσε ότι είμαστε σε πρώιμο στάδιο, θα δούμε πως θα αντιμετωπισθούν τέτοια ζητήματα και ενδεχόμενες προτάσεις της Επιτροπής.

Για το αν θα υπάρξει συζήτηση για τη συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι θα μπορούσε να είναι μέρος των μέτρων που θα προταθούν από την Επιτροπή, επιφυλασσόμενος ωστόσο να τοποθετηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς δεν γνωρίζει τις προτάσεις της.

Σε ερωτήσεις για το θέμα του ενεργειακού εφοδιασμού και σχετικού contingency planning, ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στην εκτενή δουλειά που έχει γίνει ήδη από την Επιτροπή και τις συνεχιζόμενες επαφές με εταίρους και τρίτες χώρες, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα ενημερώσει σχετικά. Το θέμα της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία είναι περισσότερο μια μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη συζήτηση. «Σήμερα αναμένεται να συζητηθούν πιο άμεσα θέματα», συμπλήρωσε ο ίδιος άνθρωπος.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τα... διαδικαστικά θέματα, σημείωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Σύμβουλιο δίνει πολιτική καθοδήγηση αλλά δεν μπορεί να υιοθετήσει επίσημα κυρώσεις, ωστόσο η επίσημη υιοθέτηση δεν είναι απαραίτητο να γίνει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αύριο, αλλά μπορεί να γίνει με γραπτή διαδικασία». «Πάντως, το πρώτο πακέτο υιοθετήθηκε σε λιγότερο από 24 ώρες», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αξιωματούχος ΕΕ, Δεν, Ρωσία,axiomatouchos ee, den, rosia