Ουκρανία: «Μπορεί να βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου στην Ευρώπη» λέει ο Γερμανός αντικαγκελάριος

Την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις ρωσικές κινήσεις εξέφρασε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Άμεση και αποφασιστική» απάντηση σε περίπτωση ρωσικής εισβολής υποσχέθηκε στον Ζελένσκι ο Τζο Μπάιντεν σε μεταξύ τους επικοινωνία.

Ανήσυχος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία. «Μπορεί να βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου στην Ευρώπη» ανέφερε ο ίδιος.

«Έχουμε μεγάλους στρατούς με τεθωρακισμένα παραταγμένους από τη μία πλευρά και από

την άλλη. Είναι απολύτως ανησυχητικό και απειλητικό», επισήμανε ο κ. Χάμπεκ μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα ntv/RTL. Αναφερόμενος ακόμη στην επικείμενη επίσκεψη του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς αύριο στο Κίεβο και την Τρίτη στη Μόσχα, έκανε λόγο για δείγμα αφενός ότι «δεν αφήνουμε την Ουκρανία μόνη» και αφετέρου ότι «προσπαθούμε να χτίσουμε μια γέφυρα η οποία δεν είναι απαραίτητα ορατή αυτή τη στιγμή».

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Άμεση και αποφασιστική απάντηση αν υπάρξει εισβολή

Ανεβαίνουν οι τόνοι γύρω από την κατάσταση στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να συσσωρεύει μέρα με τη μέρα περισσότερα στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία, τους Ευρωπαίους να καλούν τους πολίτες τους σε αποχώρηση από τη χώρ και τους Ουκρανούς να προετοιμάζονται για την απάντησή τους.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος, δηλώνει πως ο Αμερικανός πρόεδρος σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, του έκανε ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ θα «απαντήσουν αποφασιστικά και άμεσα» σε κάθε επιθετική ενέργεια της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχίσουν να απαντούν με διπλωματία και αποτροπή στη στρατιωτική προετοιμασία της Ρωσίας».

{https://twitter.com/WhiteHouse/status/1492919768290111489}

Οι οικονομικές κυρώσεις που θα πλήξουν τη ρωσική οικονομία δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτές που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν, διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την τοποθέτηση του πρέσβη της Ρωσίας στη Σουηδία, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα» για τον κίνδυνο της επιβολής κυρώσεων από την Δύση.

Απειλούν με πρωτοφανείς κυρώσεις οι ΗΠΑ

Απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Star, εκπρόσωπος τους αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με διεθνή απομόνωση και ένα μακροπρόθεσμα δυσβάστακτο στρατηγικό κόστος. Όπως τόνισε, «(Η Ρωσία) θα αντιμετωπίσει μια πιο αποφασιστική διατλαντική κοινότητα. Θα πρέπει να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις στην Κίνα. Θα αντιμετωπίσει μαζική πίεση στην οικονομία της και τους ελέγχους των εξαγωγών που θα διαβρώσουν την αμυντική της βιομηχανική βάση. Και θα αντιμετωπίσει ένα κύμα καταδίκης από όλο τον κόσμο».

Σχετικά με την απάντηση της Ουάσινγκτον στο ενδεχόμενο να σημειωθεί μια περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα υιοθετήσει την παραδοσιακή προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν. «Αντιθέτως, θα υιοθετήσουμε μια προσέγγιση "ξεκίνα ψηλά, μείνε ψηλά" στην οποία – σε συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους μας – θα επιβάλουμε σοβαρό κόστος στην οικονομία της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, και άνευ προηγουμένου ελέγχους εξαγωγών σε τομείς που θεωρούνται κρίσιμοι για το Κρεμλίνο και τις φιλοδοξίες του προέδρου Πούτιν.

Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι. Με τις αυστηρές ενέργειες που θα επιβάλουμε, το ήδη εξαντλημένο απόθεμα κεφαλαίου της Ρωσίας θα στερηθεί της τόσο αναγκαίας χρηματοδότησης και άμεσων επενδύσεων. Η αποσύνδεση της Ρωσίας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνδυασμό με την αφαίρεση βασικών εισροών υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία, θα βλάψει την παραγωγική ικανότητα της Ρωσίας και θα κάνει την οικονομία της ακόμα πιο εύθραυστη και τις φιλοδοξίες της να ασκήσει επιρροή στην παγκόσμια σκηνή. Αυτά τα έκτακτα και άνευ προηγουμένου μέτρα εξετάζονται μόνο για σενάρια στα οποία η Ρωσία εισβάλλει περαιτέρω στην Ουκρανία. Το αν αυτές οι συνέπειες πλήττουν ή όχι τη ρωσική οικονομία είναι στα χέρια του Πούτιν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα