Μπροστά σε ένα νέο 2011; - Η χώρα αλλάζει σελίδα

Οκτώ πρώτες ερωτήσεις και απαντήσεις μετά το μεγάλο ξεσηκωμό!

Δεν χωρά καμία αμφιβολία: Μετά τα πρωτοφανή και ανεπανάληπτα συλλαλητήρια της Παρασκευής σε όλη τη χώρα αλλά και όπου υπάρχουν Έλληνες στο εξωτερικό, η χώρα αλλάζει σελίδα. Η Ελλάδα δείχνει να βαδίζει πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης και με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να είναι απονομιμοποιημένη και την αντιπολίτευση να μην μπορεί -τουλάχιστον ακόμα- να εμφανιστεί ως πειστική εναλλακτική λύση.

Ας δούμε τα πρώτα ερωτήματα που διαμορφώνονται μετά τη νέα σελίδα:

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ; Όχι. Η κυβέρνηση και μετά τα ανεπανάληπτα συλλαλητήρια εξακολουθεί να επιμένει στη συγκάλυψη και να κάνει πως δεν καταλαβαίνει πως αποδέκτης του «μεγάλου ξεσηκωμού» είναι η ίδια. Ο πρωθυπουργός δεν έχει πλέον νομιμοποίηση και αργότερα ή γρηγορότερα θα αναγκαστεί να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Είχε την ευκαιρία να εγκαταλείψει την τακτική της συγκάλυψης μετά τα πρώτα συλλαλητήρια της 26ης Ιανουαρίου, αλλά δεν το τόλμησε.

ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ...ΕΚΛΟΓΕΣ; Είμαστε ίσως στην κατάσταση που «οι "κάτω" δεν θέλουν το παλιό και οι "πάνω" δεν μπορούν να κυβερνήσουν με τον παλιό τρόπο»-για να θυμηθούμε μια ιστορική φράση του Β.Ι. Λένιν. Πλησιάζουμε ίσως σε μια φάση της περιόδου 2011-2012 που ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να δραπετεύσει από την εξουσία (ως και στον Αντώνη Σαμαρά επιχείρησε να παραδώσει, εν αγνοία ακόμα και στενών συνεργατών του), αλλά δεν έβρισκε τρόπο να το πράξει. Το Μαξίμου, που για πρώτη ίσως φορά δείχνει να τα «έχει χαμένα» δεν θα αργήσει να βρεθεί σε μια παρόμοια κατάσταση αν δεν αποκτήσει μια στρατηγική και συμπεριφέρεται με τη λογική «τώρα βγάζουμε τον Άδωνι και τον Βορίδη, τώρα αποσύρουμε τον Άδωνι και τον Βορίδη»!

ΤΟ «ΔΙΛΗΜΜΑ» ΤΗΣ «ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ»: Το Μαξίμου θα εξακολουθεί και το επόμενο διάστημα να θέτει το δίλημμα της «πολιτικής σταθερότητας». Η τακτική του εισάγει στο δημόσιο διάλογο την απονομιμοποίηση της κυβέρνησης και του ιδίου του πρωθυπουργού. Είναι σαν να παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα. Η «πολιτική σταθερότητα» είναι απλώς μια αμυντική πολιτική με στόχο τη συσπείρωση των «νοικοκυραίων» και τμήματος της βάσης της Νέας Δημοκρατίας και σαφώς έχει «κοντά ποδάρια» ως στρατηγική!

ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΠΟΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ; Αναμφίβολα. Και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Το Μαξίμου φέρεται να εφαρμόζει μια στρατηγική «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων»! Αν και σε τι βαθμό θα συσπειρώσει αυτό την κυβέρνηση και σε τι βαθμό θα συσπειρώσει την αντιπολίτευση δεν γνωρίζει κανείς ακόμα!

ΘΑ ΘΕΣΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ; Ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Αλέξης Χαρίτσης το πράττουν ευθέως, ο Νίκος Ανδρουλάκης όμως διστάζει να το πράξει ευθέως. Η Χαριλάου Τρικούπη είναι έτοιμη να καταθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας πρόταση δυσπιστίας αλλά διστάζει να πει να πέσει η κυβέρνηση. Να δούμε σε τι βαθμό θα το πράξει ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Τετάρτη που θα κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας. Θυμίζουμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών σχεδόν αμέσως με την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΑ, στο Συνέδριο του 2016 και από τότε το επανέλαβε πάνω από 1.200 φορές μέχρι το 2019 που έγιναν οι εκλογές-σχεδόν μια φορά τη μέρα!

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ;- Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ: Μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για να σταματήσει η συγκάλυψη και να υπάρχει δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών. Υπάρχουν μπροστά η πρόταση δυσπιστίας, η νέα απεργία της ΓΣΕΕ, οι κινητοποιήσεις των μαθητών και των φοιτητών. Σε κάθε περίπτωση καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των γονέων που θα λάβουν και τις τελικές αποφάσεις.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ: Αποφεύγουμε να το θίξουμε, αλλά κακώς, κάκιστα. Η πραγματικότητα δεν ξορκίζεται, απλώς αντιμετωπίζεται. Ο αριθμός των νέων που συμμετείχε στα επεισόδια στο Σύνταγμα και κυρίως μετά, στα όσα συνέβησαν από τη Συγγρού μέχρι το Α΄ Νεκροταφείο, ήταν πολυάριθμη. Το γεγονός θέλει εξήγηση και κατανόηση των βαθιών διεργασιών στην ελληνική κοινωνία.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ «ΩΡΙΜΟΥ ΦΡΟΥΤΟΥ»; Δύσκολο, αλλά πλέον όχι αδύνατο. Απαιτείται όμως η κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας, πράγμα που δεν φαίνεται, αλλά και που δεν αποκλείεται οι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος να οδηγήσουν σε αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να φανεί πως μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία. Διαφορετικά, αρχές του καλοκαιριού, η ανασύνθεση του χώρου θα φαντάζει ως μονόδρομος.

#ΤΕΜΠΗ #ΤΕΜΠΗ_2_ΧΡΟΝΙΑ_ΜΕΤΑ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Keywords
χωρα, μπροστα, γιώργος παπανδρέου, ελλαδα, λύση, νέα, παπανδρεου, σαμαρας, δίλημμα, εποχη, συριζα, απεργια, ΓΣΕΕ, επεισοδια, συνταγμα, ΠΑΣΟΚ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, απεργια υπα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, εκλογες, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, νεκρος συνταγμα, απεργια γσεε, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, ηγεσια, θεμα, σωκρατης, αγνοια, αυξηση, ανδρουλακης, γεγονος, γιώργος παπανδρέου, διαστημα, δημοσιο, δίλημμα, δειχνει, ευκαιρια, υπαρχει, εποχη, ιδια, κυβερνηση, λενιν, λύση, μακρια, μαξιμου, μητσοτακης, ουσιαστικο, προβληματα, ψυχη, συμμετοχή, συγγρου, φαμελλος, φορα, αδυνατο, επεισοδια, ερωτησεις, ετοιμη, μια φορα, νεκροταφειο
Τυχαία Θέματα
Μπροστά, 2011 -,brosta, 2011 -