Χάος στην Κολομβία: Τουλάχιστον 42 νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις (βίντεο)

Ανάμεσα στους νεκρούς και ένας αστυνομικός. Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία προκαλεί διεθνή κατακραυγή.

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός, στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κολομβία από την 28η Απριλίου, η βίαιη καταστολή των οποίων από την αστυνομία προκαλεί διεθνή κατακραυγή.

Ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έκανε λόγο για «41 πολίτες» και «ένα

μέλος των δυνάμεων επιβολής του νόμου» νεκρούς στη διάρκεια των προηγούμενων δεκατριών ημερών. Προηγούμενος απολογισμός της αρχής έκανε λόγο για 27 νεκρούς.

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, καταμετρά 849 μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης που έχουν τραυματιστεί, οι 12 από σφαίρες, και 716 πολίτες που έχουν τραυματιστεί, χωρίς να διευκρινίζει πόσοι εξ αυτών από σφαίρες.

{https://twitter.com/clamarcelaa/status/1392365434033299465?s=20}

Πρόκειται για τις πιο αιματηρές μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου της δεξιάς Ιβάν Ντούκε από τις ογκώδεις διαδηλώσεις του 2019 και αυτές του 2020 εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας.

Το εύρος των κινητοποιήσεων δεν έχει προηγούμενο σε μια χώρα όχι πολύ συνηθισμένη στην κοινωνική διαμαρτυρία, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει περιπέσει στη φτώχεια εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορoνοϊού. Μια χώρα, εξάλλου, που δυσκολεύεται να γυρίσει τη σελίδα του εμφυλίου πολέμου, που διαρκεί δεκαετίες, παρά τη συμφωνία ειρήνης του 2016 με την μέχρι τότε οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

{https://twitter.com/MoisesAlvaro_/status/1392308821415141376?s=20}

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Temblores και Indepaz από την πλευρά τους κάνουν λόγο για τουλάχιστον 47 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων «39 εξαιτίας της αστυνομικής βίας».

Οι καταγγελίες των καταχρήσεων από μέρους των δυνάμεων επιβολής της τάξης, που τεκμηριώνουν πολλά βίντεο που έχουν μεταφορτωθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, επιτείνουν την οργή στον δρόμο.

Μια πρώτη συνάντηση τη Δευτέρα (10/05) ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εθνική Απεργιακή Επιτροπή, που οργανώνει τις διαδηλώσεις, δεν έφερε το τέλος της κρίσης που γέννησε σχέδιο νόμου για την αύξηση των φόρων, προκειμένου να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία.

Η χώρα των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων θρηνεί σχεδόν 79.000 νεκρούς εξαιτίας του COVID-19.

Ο πρόεδρος Ντούκε φάνηκε να αντιμετωπίζει με ευμένεια «τη δυσανάλογη χρήση βίας» από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, κατήγγειλε η Τζένιφερ Πεδράσα, ηγετικό στέλεχος οργάνωσης των φοιτητών και μέλος της Επιτροπής, καλώντας να οργανωθούν νέες διαδηλώσεις σήμερα.

Ο Επίτροπος της κυβέρνησης για την ειρήνη, ο Μιγκέλ Σεμπάγιος, διαβεβαίωσε την Τρίτη (11/05) μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό W ότι οι «καταχρήσεις της αστυνομίας» όχι μόνο «καταδικάζονται, αλλά θα καταλήξουν ενώπιον της δικαιοσύνης», επέμεινε, ωστόσο, ότι διαπράττονται εγκλήματα «από πολίτες που τραυματίζουν άλλους πολίτες» και μέλη «των δυνάμεων επιβολής του νόμου».

{https://twitter.com/PalanteMKE/status/1392365564539047937?s=20}

Πέντε αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα

Η αστυνομία της Κολομβίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα (10/05) ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πέντε μέλη της, ενώ σε βάρος άλλων 62 διενεργούνται έρευνες για τον βίαιο τρόπο με τον οποίο ενήργησαν.

Μολονότι το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση αποσύρθηκε τη 2η Μαΐου, η μαζική κινητοποίηση συνεχίζεται, τόσο εναντίον της αστυνομικής καταστολής, όσο και προκειμένου να διατρανωθεί το αίτημα η κυβέρνηση να αλλάξει κατεύθυνση, την ώρα που η φτώχεια πλήττει πλέον το 42,5% των πολιτών, οι ανισότητες διευρύνονται, η διαφθορά παραμένει αμείωτη και η βία από πλευράς ένοπλων οργανώσεων αναζωπυρώνεται.

Πέρα από τις καθημερινές κινητοποιήσεις, που αφού πέσει η νύχτα εκτραχύνονται συχνά με συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και μονάδες αντιμετώπισης ταραχών, πολλές πόλεις δοκιμάζονται από τα μπλόκα που έχουν στήσει οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία, όπως η Κάλι (νοτιοδυτικά), επίκεντρο της κρίσης, όπου πλέον είναι αισθητές ελλείψεις.

Την Τρίτη (11/05) ανακοινώθηκε ο θάνατος δύο ανδρών που παρέμεναν για αρκετές ημέρες σε κρίσιμη κατάσταση.

{https://twitter.com/AndrsCarreroDe1/status/1392347509792575489?s=20}

Ο Λούκας Βίγια, καθηγητής γιόγκας, 37 ετών, τραυματίστηκε από σφαίρες στη διάρκεια ειρηνικής πορείας την 5η Μαΐου στην Περέιρα (κεντρικά). Ο πρόεδρος Ντούκε καταδίκασε τον θάνατό του και απαίτησε μέσω Twitter «οι υπεύθυνοι» να τιμωρηθούν «με το πλήρες βάρος του νόμου».

Από την πλευρά της, η ΜΚΟ Lazos de Dignidad ανακοίνωσε τον θάνατο του Αλεχάντρο Σαπάτα, 20 ετών, «που είχε τραυματιστεί βαριά από μέλη της ESMAD», της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, στη διάρκεια διαδήλωσης την 1η Μαΐου στην Μπογοτά.

Η δήμαρχος της πόλης, η Κλαούδια Λόπες, τόνισε πως πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στην πρωτεύουσα αφότου ξεκίνησαν οι μαζικές κινητοποιήσεις και δεσμεύθηκε ότι θα διενεργηθεί έρευνα.

Ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και αρκετές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτή των ΗΠΑ, στηλίτευσαν τη χρήση δυσανάλογης βίας από πλευράς των δυνάμεων επιβολής της τάξης στη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

{https://twitter.com/laurita_tweets/status/1392206433719132164?s=20}

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΕΚΡΟΙΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα