Χάρης Θεοχάρης στους FT: Η ΕΕ πρέπει να «κινηθεί ταχύτερα» για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Έκκληση προς την ΕΕ «να δράσει ταχύτερα» προς την υιοθέτηση πιστοποιητικών εμβολιασμού απηύθυνε ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης μέσω της συνέντευξής του στους Financial Times.  Η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη και διπλωμάτες θεωρούν απίθανη την πρόωρη υιοθέτησή τους. Έτσι, κρίνουν ότι δημιουργείται ένα σύστημα δύο επιπέδων ως προς τα ταξιδιωτικά δικαιώματα των πολιτών.

Tην ώρα που οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε συζητήσεις με τις βρετανικές για την εφαρμογή του πιστοποιητικού

εμβολιασμού κατά τις μετακινήσεις τουριστών μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι «από την αντίδραση ορισμένων στην πρόταση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νιώθω ότι είναι πολύ κοντόφθαλμη»

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος: «Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προετοιμαστούμε». «Ορισμένες χώρες ανησυχούν πάρα πολύ τώρα», είπε, καθώς χώρες ιδιαίτερα της βόρειας Ευρώπης ήταν απρόθυμες να στρέψουν το βλέμμα τους μπροστά και να σχεδιάσουν την οικονομική ανάκαμψη για το καλοκαίρι. «Πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα», τόνισε.

Η υιοθέτηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, που θα μπορούσαν να επιτρέπουν σε ταξιδιώτες, που ταξιδεύουν για λόγους αναψυχής ή επαγγελματικούς, να μετακινούνται μεταξύ χωρών μετά τον εμβολιασμό τους, θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Διχασμένη η ΕΕ, θεωρείται απίθανη η πρώρη υιοθέτηση

Κράτη μέλη με την Ελλάδα στην αιχμή του δόρατος, έριξαν την ιδέα αυτή τον περασμένο μήνα, θυμίζουν οι FT, αλλά η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη και διπλωμάτες θεωρούν απίθανη την πρόωρη υιοθέτησή της λόγω φόβων ότι θα δημιουργηθεί ένα διακριτικό σύστημα δύο επιπέδων ως προς τα ταξιδιωτικά δικαιώματα των πολιτών.

Ο τουριστικός κλάδος που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ και της απασχόλησης, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα, την οποία υποστηρίζουν στο θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού κράτη μέλη με μεγάλους τουριστικούς τομείς ή κράτη που ανησυχούν για τα ταξίδια από γειτονικές χώρες με υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων, όμως άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία δεν έχουν ακόμη πειστεί.

Εδώ και μήνες συζητούνται οι φόρμες εντοπισμού επιβατών, που προορίζονται ως ένα καθολικά αναγνωρισμένο μέσο ανίχνευσης επαφών σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί. Ένας από τους φόβους είναι ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πυροδοτούν την οργή της κοινής γνώμης αλλά και προσφυγές στη Δικαιοσύνη από εκείνους που δεν μπορούν να ταξιδέψουν, απλώς επειδή δεν έφθασε ακόμη η σειρά τους να εμβολιαστούν.

Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει σύντομα συμφωνία για τα σχέδια για ασφαλή ταξίδια, αφού οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν από τώρα αν θα είναι εφικτές φέτος οι καλοκαιρινές διακοπές και εξέφρασε την απορία του για την προειδοποίηση της βρετανικής κυβέρνησης προς τους πολίτες της να αποφύγουν τις διακοπές εκτός συνόρων παρά την επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού στη Βρετανία.

«Γιατί να κάνουμε ένα βήμα πίσω τώρα που διαθέτουμε περισσότερα εργαλεία;»

«Τέτοιου είδους μηνύματα δεν τα καταλαβαίνω. Άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο μπόρεσαν να κάνουν διακοπές. Δεν βλέπω γιατί να κάνουμε ένα βήμα πίσω τώρα που διαθέτουμε περισσότερα εργαλεία στο οπλοστάσιό μας», σχολίασε.

Η Ελλάδα υπέγραψε προ δύο εβδομάδων συμφωνία με το Ισραήλ που θα επιτρέπει στους εμβολιασθέντες να ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη, χωρίς να υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού και όπως τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης είναι σε εξέλιξη οι επαφές για παρόμοια συμφωνία με τη Βρετανία, μολονότι η τελευταία δεν εκδίδει πιστοποιητικά εμβολιασμού στους πολίτες της.

Ο υπουργός Τουρισμού επέμεινε επίσης ότι οι εμβολιασμοί δεν θα είναι υποχρεωτικοί για τα ταξίδια και ότι η ελληνική πρόταση προβλέπει απλώς ότι οι εμβολιασθέντες δεν θα υποχρεούνται να κάνουν τεστ κορονοϊού για την είσοδό τους σε μια χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χάρης Θεοχάρης,charis theocharis