Χειρόγραφο ή τάμπλετ; Τι βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών;
Εδώ και αιώνες, γράφουμε με το χέρι. Το smartphone και ο υπολογιστής το καθιστούν αυτό περιττό. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτό δεν βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιων,γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, επιλέγοντας μάλιστα να κάνει σήμερα την αξία του χειρογράφου πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική της έκδοση.
«Το χειρόγραφο είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας: χάρη σε αυτό, οι άνθρωποι μπόρεσαν να
Οι ερευνητές της Εκπαίδευσης βλέπουν αυτό εναν εξαιρετικό κίνδυνο. Και φαίνεται να είναι σωστό: Μια έρευνα 1.900 μεταξύ καθηγητών διαπίστωσε ότι το 30 % των κοριτσιών και το 50% των αγοριών έχουν πρόβλημα να μάθουν πώς να γράφουν άπταιστα. Στο γυμνάσιο, ακόμη και το 40% των μαθητών δεν μπόρεσαν να γράψουν μισή ώρα χωρίς προβλήματα. Οι δάσκαλοι ρωτήθηκαν επίσης τι πιστεύουν: Το 53 % εκτιμά οτι η αιτία βρίσκεται στην «προοδευτική ψηφιοποίηση της επικοινωνίας».
Φυσικά δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η ψηφιοποίηση είναι η αιτία των προβλημάτων γραφής. Τα περισσότερα ευρήματα βασίζονται στις παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών και των γονέων. Στην πραγματικότητα, δεν είναι καν σαφές αν είναι πραγματικά πιο δύσκολο για τους μαθητές να μάθουν να γράφουν, ή αν ήταν πάντα δύσκολο γι 'αυτούς. «Μας λείπουν συγκριτικά στοιχεία » λέει ο ψυχολόγος Κρίστιαν Μαρκαρντ που έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα αυτόν .
Ο νευρολόγος Κρίστιαν Ακελ είναι επίσης επιφυλακτικός: «Αν οι ερωτηθέντες έχουν ήδη μια ενιαία γνώμη, αυτό μπορεί να στρεβλώσει τα αποτελέσματα». Παρ 'όλα αυτά, ο Κελ , που ερευνά το θέμα της επεξεργασίας γλωσσών στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, πιστεύει στην αξία του χειρόγραφου. «Το γράψιμο είναι ένα αριστούργημα του εγκεφάλου», λέει. Ακόμη και η ανάγνωση είναι μια πολύ περίπλοκη ικανότητα. Μαθαίνουμε να συσχετίζουμε ξεχωριστά γράμματα με τους ήχους και τελικά να τα συνδυάζουμε σε λέξεις.
Και όταν γράφουμε με το χέρι, υπάρχει κάτι παραπάνω από την ανάγνωση: μεταφράζουμε έναν ήχο ή μια λέξη με μια λεπτή, πολύ ακριβή κίνηση . Εδώ έρχεται το σύστημα του εγκεφάλου που ελέγχει τις κινήσεις μας. Με τη γραφή ενεργοποιούνται διάφορες περιοχές του εγκεφάλου .
Το γράψιμο είναι ένα εξελικτικό υποπροιόν
Αν και οι προδιαθέσεις για το γράψιμο είναι έμφυτες, ο Κρίστιαν Κελ εξηγεί ότι αντίθετα με την ομιλία, το γράψιμο δεν είναι πολύ διαισθητικό. Γι 'αυτό πρέπει να το μάθουμε τόσο σκληρά. Κάτι που μπορεί να εξηγηθεί εξελικτικά: Ο λογος έχει αναπτυχθεί ως ατομική ικανότητα, εμείς οι άνθρωποι μιλάμε εδώ και τουλάχιστον 50.000 έως 100.000 χρόνια, ίσως ακόμη και για μισό εκατομμύριο χρόνια ( Τα Σύνορα της Ψυχολογίας : Dediu & Levinson, 2013 ). Αντίθετα, η εξέλιξη της γραφής είναι περισσότερο ένα υποπροϊόν των καλύτερων κινητικών δεξιοτήτων, όπως εκείνων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εργαλείων. «Η ικανότητα να γράφεις δεν είναι τόσο πολύ ενσωματωμένη στο DNA μας οπως ο λόγος », λέει ο Kελ.
Διαθετουμε χαρακτήρες γραφης εδώ και 5.000 έως 6.000 χρόνια. Τότε, οι Σουμέριοι στο σημερινό Ιράκ ανέπτυξαν τη σφηνοειδή γραφή. Ένα βιβλίο με σχεδόν 2000 χαρακτήρες, το οποίο χρησίμευε για τη διαχείριση του εμπορίου. Οι Σουμέριοι σκάλιζαν τα γράμματα με ξύλινα ραβδιά σε πήλινες πλάκες. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, το αλφάβητο μας αναπτύχθηκε από αυτή τη γραμματοσειρά.
Ενώ η ομιλία έχει οικειοποιηθεί από όλους τους ανθρώπους από την αρχή, η γραφή αφορουσε μόνο μια μειονότητα. Μόνο οι έμποροι, ευγενείς και κληρικοί μάθαιναν να γράφουν . Ακόμη και στη Γερμανία, μόνο πριν από 100 χρόνια η γραφή εγινε πραγματικά υποχρεωτική : το 1919 εισήχθη η υποχρεωτική εκπαίδευση. Ακόμη και σήμερα, 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία δεν μπορούν να διαβάζουν ούτε να γράφουν επαρκώς . Υπάρχουν περίπου 750 εκατομμύρια .
Υπάρχουν μελέτες που δειχνουν ότι το γράψιμο με το χέρι θα μπορούσε να διευκολύνει τη μάθηση . Στις ΗΠΑ, ένας ψυχολόγος κατέγραψε τις αντιδράσεις μιας ομάδας 67 φοιτητών από το πανεπιστήμιο του Πρίνστον που παρακολουθούσαν μια διάλεξη. Οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα είτε να σημειώνουν με το φορητό υπολογιστή είτε να γράφουν σε χειρόγραφο . Το αποτέλεσμα: όσοι είχαν γράψει με το χέρι, είχαν πολύ καλύτερη απόδοση. "Αν γράφουμε με το χέρι, λειτουργουμε πιο συνειδητά", λέει ο Mαρκαρντ. Ο συνδυασμός περιεχομένου και κίνησης δημιουργει ένα είδος μνήμης. Ωστόσο, πρέπει να προσέξουμε να μην γενικεύσουμε πάρα πολύ, λέει ο Kελ: Μερικοί άνθρωποι έμαθαν καλύτερα ακούγοντας ή διαβάζοντας. "Η εκμάθηση είναι κάτι πολύ ξεχωριστό", λεει.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοκαριστικό: Ο ήχος που βγάζουν όλοι όσοι πρόκειται να πεθάνουν μέσα σε 23 ώρες!
- Κάντε το πλυντήριο σας να λάμπει και να μυρίζει υπέροχα με αυτόν τον τρόπο
- Σε δεινή οικονομική κατάσταση ο Όμηρος Ευστρατιάδης. Χρωστάει 8.5 εκατομμύρια
- ΟΔΔΥ: Στο «σφυρί» αυτοκίνητα και δίκυκλα σε τιμή ευκαιρίας
- Τραυματισμός που σοκάρει στο Survivor: Έτρεχαν να βοηθήσουν τον Αγόρου (video)
- Θλίψη: Πέθανε γνωστός επιχειρηματίας
- Αυτά τα ζώα μπορεί να εξαφανίστηκαν εξαιτίας των τεράστιων… γεννητικών τους οργάνων
- Ο 35χρονος από τα Γιάννενα που έγινε ο πρώτος Έλληνας δήμαρχος γερμανικής πόλης
- Το απίστευτο τρικ για να μην θολώνει ο καθρέφτης του μπάνιου σου
- Η πτήση του τρόμου στην Αυστραλία: Ολοι νόμιζαν ότι θα πεθάνουν!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Ποιος έπεισε τον Τραμπ να βομβαρδίσει την Συρία;
- Χαρίτσης για το EquiFund: Βασικό ζητούμενο η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Καταδικασμένοι στη φτώχεια 1,5 εκατ εργαζόμενοι και συνταξιούχοι
- Αίτημα για κινηματογράφηση στην Ακρόπολη από το κανάλι της Ρεάλ Μαδρίτης
- Ελληνικά Drones με τεχνογνωσία ΑΠΘ
- Τουλάχιστον 30.000 επιχειρηματίες θέλουν ένταξη στον εξωδικαστικό για ρύθμιση οφειλών
- Ως τα ξημερώματα η μουσική στο Κολωνάκι
- Θεσσαλονίκη: Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος
- Καιρός: Κυριακή με λίγη συνεφιά και λίγο… σκόνη
- Ζάεφ: Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει κατανόηση για την ταυτότητά μας
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Χειρόγραφο ή τάμπλετ; Τι βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών;
- Βίτσας: Δεν παραδίδουμε ούτε πόντο κυριαρχίας
- Ζάεφ: Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει κατανόηση για την ταυτότητά μας
- Κρήτη: 60χρονος άφησε την τελευταία του «πνοή» σε γαμήλιο γλέντι
- Ποιος έπεισε τον Τραμπ να βομβαρδίσει την Συρία;
- Ποιός είναι ο Τεντ Σαράντος που "απογείωσε" το Netflix
- Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς ακινήτων
- Τουλάχιστον 30.000 επιχειρηματίες θέλουν ένταξη στον εξωδικαστικό για ρύθμιση οφειλών
- Ως τα ξημερώματα η μουσική στο Κολωνάκι
- Αίτημα για κινηματογράφηση στην Ακρόπολη από το κανάλι της Ρεάλ Μαδρίτης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επίθεση στη Συρία: Οι ΗΠΑ έτοιμες να «ξανατραβήξουν πιστόλι»
- Το ΥΠΕΘΑ αποχαιρετά τον ήρωα σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο (βίντεο)
- Αλβανία: Κατέβασαν την ελληνική σημαία από τα γραφεία της «Ομόνοιας»
- Μίλος Φόρμαν: Πέθανε στα 86 του ο σκηνοθέτης της «Φωλιάς του Κούκου» και του «Αμαντέους»
- Πόποβιτς: Ατάκες για… Όσκαρ! «Θα πούμε στον Ντουράντ να μην είναι τόσο καλός»
- Kαθηγητής ποινικού Δικαίου: έχει ευθύνες o φίλος της Ειρήνης Λαγούδη που πήρε το μήνυμα και δεν αντέδρασε
- Κορυτσά: Σταμάτησε η μετάδοση ειδήσεων στην ελληνική γλώσσα
- Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
- Κουμουτσάκος: Διγλωσσία της κυβέρνησης για τη Συρία