Δασικοί χάρτες: Σε ποια ακίνητα μπλοκάρεται η μεταβίβαση

Φρένο βάζουν οι δασικοί χάρτες στο σύνολο σχεδόν της αγοράς και πώλησης ιδιοκτησιών που βρίσκονται στις εκτός σχεδίου περιοχές στις οποίες είναι σε εξέλιξη η διαδικασία κατάθεσης αντιρρήσεων

Μπλακ άουτ έχει προκληθεί στις μεταβιβάσεις και στην αξιοποίηση σχεδόν του συνόλου των ακινήτων που βρίσκονται στις εκτός σχεδίου περιπχές όπου είναι σε εξέλιξη η ανάρτηση δασικών χαρτών.

Το «πρασίνισμα» της χώρας εξαιτίας της ανάρτησης των δασικών χαρτών έφερε  τα πάνω κάτω στην ζωή χιλιάδων ιδιοκτητών που βλέπουν τις περιουσίες τους να μετατρέπονται σε δάσοι.

Η πρόσφατη

παράταση των αναρτήσεων που αναγγέλθηκε παρατείνει τη διάρκεια της περιόδου του μπλακ ααουτ για τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στην ανάρτηση.

Συγκεκριμένα σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στις εκτάσεις εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών στις οποίες είναι σε εξέλιξη η διαδικασία κατάθεσης αντιρρήσεων. Το πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί σε όλες τις εκτάσεις εκτός σχεδίου στην χώρα, αλλά μόνο σε περιοχές όπου έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες.

Το πρόβλημα φαίνεται να βρίσκει λύση εφόσον δεν κατατεθεί αντίρρηση και το ακίνητο έχει χρήση μη δασική, 45 ημέρες μετά το πέρας της περιόδου κατάθεσης αντιρρήσεων, όπου κυρώνεται ο δασικός χάρτης μερικώς για αυτές τις περιοχές. Έτσι αν η ανάρτηση, όπως έγινε γνωστό, έχει ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2022 μπορεί να γίνει μεταβίβαση τον Μάρτιο του 2022.

Το μπλακ άουτ που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ακινήτων από τους δασικούς χάρτες δεν έχει αφήσει εκτός και την έκδοση οικοδομικών αδειών. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση που δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χαρακτήρας της έκτασης που έμμεσα επηρεάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της.

Αντιεπιστημονική και πιθανότατα αντισυνταγματική χαρακτηρίζει ο σύλλογος των δασολόγων την απάλειψη των ασπαλάθων από τα είδη που θεωρούνται δασικά κατά την κατάρτιση του δασικού χάρτη. Οπως υποστηρίζει, η απόφαση ελήφθη με διοικητικά (πολιτικά) και όχι επιστημονικά κριτήρια και είναι ευθέως αντίθετη σε απόφαση του ΣτΕ του 2013.

Η τοποθέτηση του συλλόγου πιθανότατα προαναγγέλλει νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ, έχει ως μέλη κυρίως τους δασολόγους που στελεχώνουν τις δασικές υπηρεσίες) παρενέβη στην υπόθεση: με επιστολή της ζήτησε από το τεχνικό συμβούλιο δασών να συμβουλευθεί επιστημονικούς φορείς για το ζήτημα των ασπαλάθων, επισημαίνοντας ότι «τέμνει τη συνταγματική προστασία των δασικών εκτάσεων».

Η γνωμοδότηση ωστόσο εκδόθηκε και την προηγούμενη Παρασκευή έγινε αποδεκτή από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά (ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, στις οποίες υπάγονται διοικητικά οι Διευθύνσεις Δασών όλης της χώρας).

Keywords
Τυχαία Θέματα