Δεύτερη …ΔΕΘ ετοιμάζει ο Τσίπρας

Ο χρόνος μπορεί να άλλαξε, η Συμφωνία των Πρεσπών σιγά – σιγά περνάει στην πλευρά της Ελλάδας αλλά η κυβέρνηση «ανοίγει το βήμα» της με σκοπό να μειώσει την δημοσκοπική διαφορά και να μπορέσει να διεκδικήσει με καλές πιθανότητες και δεύτερη τετραετία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να ξεδιπλώσει μία δεύτερη ΔΕΘ τους πρώτους μήνες του

νέου έτους, μέτρα που θα επουλώσουν τις σημαντικές πληγές που άνοιξαν στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας την τελευταία δεκαετία.

Κατώτατος μισθός

Στην κορωνίδα των μέτρων είναι ο κατώτατος μισθός με την ταυτόχρονη (και πιο σημαντική) κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Η αύξηση θα λάβει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια θα υπογραφεί η απόφαση από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου ανοίγοντας τον δρόμο για σημαντικές αυξήσεις που θα δουν ιδίως οι νέοι εργαζόμενοι.

Προστασία πρώτης κατοικίας

Η σύμπνοια κυβέρνησης τραπεζών έφερε δίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη. Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου όλοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση για ένταξη ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να έχει καταρτιστεί σχέδιο προστασίας που θα περιλαμβάνει και επιδότηση στεγαστικού δανείου για οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.

120 δόσεις

Παράλληλα, εντός του 2019 η κυβέρνηση θα φέρει στην Βουλή νέο σχέδιο για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 120 δόσεις για χιλιάδες ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει βιβλία και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η χρονική ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας. Για να γίνει ωστόσο αυτό εφικτό η κυβέρνηση χρειάζεται αέρα, αρκετούς μήνες για να φανούν τα πρώτα θετικά κυβερνητικά μέτρα στην τσέπη των πολιτών. Η Συμφωνία των Πρεσπών σε συνδυασμό με το επικείμενο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπορεί να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις και νωρίτερα από τον Σεπτέμβρη. Εάν οι οιωνοί είναι καλοί για την κυβέρνηση δεν αποκλείεται εκλογικός αιφνιδιασμός τον Μάιο και οι πολλαπλές κάλπες.

Δεν ανησυχούν για την Συμφωνία των Πρεσπών

Παρόλο που ο Καμμένος τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση με το που έρθει στην Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να ανησυχούν. Η πιθανότητα να ψηφιστεί με κάτω από 151 ψήφους είναι εκτός συζήτησης ενώ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ανεβάζουν τις θετικές ψήφους σε 153 έως 154, ποντάροντας έτσι σε βουλευτές του Ποταμιού και «αντάρτες» από τους ΑΝΕΛ.

Keywords
Τυχαία Θέματα