ΔΕΗ: Δεν θέσαμε θέμα μείωσης αποδοχών

Η ΔΕΗ επιδιώκει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας πριν την λήξη της υφιστάμενης, ώστε να μην υπάρχει θεσμικό κενό, επισημαίνουν κύκλοι της επιχείρησης, με αφορμή ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ που έκανε λόγο για ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, με αφορμή προτάσεις της διοίκησης για περικοπές στις αποδοχές.

Η ΔΕΗ επιδιώκει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας

πριν την λήξη της υφιστάμενης, ώστε να μην υπάρχει θεσμικό κενό, επισημαίνουν κύκλοι της επιχείρησης, με αφορμή ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ που έκανε λόγο για ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, με αφορμή προτάσεις της διοίκησης για περικοπές στις αποδοχές.

Απαντώντας πηγές της επιχείρησης ανέφεραν ότι:

1. Η ΔΕΗ πρότεινε θεσμικά μέτρα υπέρ των εργαζομένων, θεσμικά μέτρα για την βελτίωση των εργασιακών σχέσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν έθεσε θέμα μείωσης αποδοχών.

2. Στη συλλογική σύμβαση εργασίας 2015-2018 με την οποία θεσμοθετήθηκε το τροφείο, ρητώς αναφέρεται ότι η περίοδος χορήγησης του είναι επίσης τριετής και σταματά με την λήξη της σσε στις 28 Φεβρουαρίου. Πουθενά δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για συνέχιση αυτού του προσωρινού μέτρου.

Τέλος, αναφορικά με την επισήμανση της ΓΕΝΟΠ ότι προετοιμάζεται το έδαφος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων «παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού για εξασφάλιση των θέσεων και σχέσεων εργασίας», οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ της αποεπένδυσης στη λιγνιτική παραγωγή με τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης.

Η ανακοίνωση, νωρίτερα, της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ:

«Η διοίκηση της ΔΕΗ αιφνιδιαστικά σήμερα οδήγησε σε ναυάγιο τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τη νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η σημερινή στάση της διοίκησης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις βασικές αρχές που είχαν συμφωνηθεί στις πρόσφατες συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της εταιρίας όσο και με τον αρμόδιο υπουργό.

Το ναυάγιο προέκυψε όταν κατά τη σημερινή συνάντηση τα στελέχη της διοίκησης της ΔΕΗ παρουσίασαν σχέδιο προτάσεων που περιλαμβάνει νέες περικοπές για τους εργαζομένους του Ομίλου ΔΕΗ, όταν ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί που πήγαν τα 5,5 δισ. ευρώ που περιέκοψαν από τους μισθούς των εργαζόμενων την τελευταία πενταετία.

Πιθανότατα θέλουν να δημιουργήσουν νέες συνθήκες προετοιμάζοντας το έδαφος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού για εξασφάλιση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.

Εκτός και εάν αποτελεί ευθεία εντολή και άμεση παρέμβαση του Υπερταμείου, που είναι ο νέος ιδιοκτήτης της ΔΕΗ, στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΣΣΕ.

Σε κάθε περίπτωση η στάση της διοίκησης Παναγιωτάκη δυναμιτίζει περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα ενόψει της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και οδηγεί αναπόφευκτα στη σύγκρουση.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θέλει να διαβεβαιώσει τους εργαζομένους στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ πως θα κάνει όλα όσα χρειάζονται για να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από την επαμφοτερίζουσα τακτική της διοίκησης της ΔΕΗ και να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους.»

Keywords
Τυχαία Θέματα