Δεν υπάρχει προσωπικό να ελέγξει 4.000 αδικήματα φοροδιαφυγής - Υψηλός ο κίνδυνος διαγραφής τους

Η μεταφορά 4.000 υποθέσεων ποινικών αδικημάτων φοροδιαφυγής μεγάλου ύψους στη νέα ελεγκτική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ακόμη υπολειτουργεί ενέχει μεγάλο κίνδυνο παραγραφής τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου οι ιθύνοντες του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ φρόντισαν να «φορτώσουν» στην εν λόγω

υπηρεσία 4.000 υποθέσεις χωρίς να έχει ακόμη το προσωπικό να τις φέρει εις πέρας. Ωστόσο, οι περισσότερες εξ αυτών παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Σημειώνεται πως γίνεται λόγος για 3.979 υποθέσεις-δικογραφίες που ήταν διεσπαρμένες στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), στην Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) και στις ΔΟΥ της χώρας.

Οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν ακόμη προς έρευνα μετά από παραγγελίες των Οικονομικών Εισαγγελέων, για τη διενέργεια ελέγχων σε υπόπτους για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό. Οι παραγγελίες αυτές έχουν μείνει εδώ και πολλά χρόνια ανεκτέλεστες.

Δεν περιλαμβάνονται, μάλιστα, ορισμένες περιπτώσεις που αντιστοιχούν σε 1.300 ΑΦΜ και οι οποίες παρέμειναν για έλεγχο στην ΑΑΔΕ.

Η νέα ελεγκτική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών ονομάζεται «Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος» κι υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών. Εποπτεύεται από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και θα μπορεί να ανακρίνει υπόπτους για την τέλεση ποινικών φορολογικών αδικημάτων, να διενεργεί έρευνες στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τους, στα αρχεία, τα φορολογικά βιβλία και τα στοιχεία που τηρούν.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, δε, έπρεπε να απαρτίζεται από 135 ελεγκτές ενώ μέχρι στιγμής έχει μόλις 50.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος είναι πιθανό να παραγραφούν οι περισσότερες από τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που τής έχουν ήδη ανατεθεί για έρευνα και έκδοση πορισμάτων, δεδομένου ότι οι υποθέσεις αυτές αφορούν σε έτη πριν το 2013, που παραγράφονται σχεδόν στο σύνολό τους στις 31-12-2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα