Διαφωνούν με τον ΠΟΥ οι λοιμωξιολόγοι: Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς με κορονοϊό μολύνουν άλλους

Λοιμωξιολόγοι αντικρούουν τον ΠΟΥ σχετικά με τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού από ασυμπτωματικούς φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκοβ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι η μετάδοση του κορονοϊού από ασυμπτωματικούς φορείς είναι «πολύ σπάνια». Ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι η οδηγία αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα για κυβερνήσεις που καταβάλλουν προσπάθειες για την άρση των μέτρων του lockdown.

Η Μαρία βαν

Κέρκοβ, τεχνική επικεφαλής της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού στον ΠΟΥ, δήλωσε ότι πολλές χώρες που εφαρμόζουν την ιχνηλάτηση των επαφών έχουν εντοπίσει ασυμπτωματικά περιστατικά, αλλά δεν διαπιστώνουν ότι προκαλούν περαιτέρω μετάδοση του ιού. «Είναι πολύ σπάνιο», είπε.

«Εξεπλάγην πολύ από την δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», δηλώνει ο Λίαμ Σμιθ (Liam Smeeth), καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, προσθέτοντας ότι δεν έχει δει τα δεδομένα στα οποία βασίζεται η δήλωση της Μαρία βαν Κέρκοβ. «Αντιβαίνει στις μέχρι σήμερα διαπιστώσεις μου από την επιστήμη, σύμφωνα με τις οποίες οι ασυμπτωματικοί άνθρωποι - που δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα - και οι προσυμπτωματικοί αποτελούν σημαντική πηγή μόλυνσης των άλλων».

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν ήταν σήμερα διαθέσιμοι για τον σχολιασμό του θέματος, ενώ η ίδια η βαν Κέρκοβ πρόκειται να απαντήσει σε ερωτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντός της ημέρας.

Ο Λίαμ Σμιθ και άλλοι επιστήμονες δηλώνουν ότι η κατανόηση των κινδύνων μόλυνσης μεταξύ ανθρώπων με ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα είναι κρίσιμη καθώς οι κυβερνήσεις αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown που έχουν επιβάλει στην προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης της επιδημίας και προοδευτικά να τα αντικαθιστούν με συστήματα ιχνηλάτησης και απομόνωσης. «Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στα μέτρα ιχνηλάτησης/εντοπισμού/απομόνωσης που εισάγονται σε πολλές χώρες», δηλώνει ο Μπαμπάκ Τζαβίντ (Babak Javid), σύμβουλος για τις Λοιμώδεις Νόσους του Cambridge University Hospitals. Ορισμένοι ειδικοί δηλώνουν ότι δεν είναι ασύνηθες άτομα που έχουν προβληθεί από τον κορονοϊό να μην εμφανίζουν συμπτώματα.

Μη αξιολογημένη από ομοτίμους έρευνα στην Γερμανία τον Μάιο, βασισμένη σε δεδομένα 919 ατόμων στην περιοχή του Χάινσμπεργκ -περιοχή με έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς θανάτων στην χώρα - έφθασε στο συμπέρασμα ότι ένα στα πέντε προσβεβλημένα από τον ιό άτομα δεν εμφανίζει συμπτώματα. Αλλά υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα για τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αυτά μεταδίδουν την νόσο. Ο εκ των επικεφαλής της επιτροπής αντιμετώπισης του κορονοϊού στην Σιγκαπούρη δήλωσε χθες στο Reuters ότι έχουν υπάρξει εκεί περιστατικά μετάδοσης από ασυμπτωματικούς φορείς, μεταξύ ανθρώπων που ζουν υπό συνθήκες στενής επαφής με άλλους ανθρώπους.

Η Κίνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι 300 ασυμπτωματικοί φορείς της Covid-19 στην πόλη Γουχάν, επίκεντρο της πανδημίας, δεν βρέθηκαν μολυσματικοί. Ο Κιθ Νιλ (Keith Neal), καθηγητής Επιδημιολογίας Μολυσματικών Νόσων στο University of Nottingham της Βρετανίας δήλωσε ότι την ώρα που η απάντηση στο ερώτημα πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των ασυμπτωματικών φορέων στην μετάδοση της νόσου είναι ασαφής, το βέβαιο είναι ότι άτομα με συμπτώματα είναι υπεύθυνα κατά το μεγαλύτερο μέρος για την διάδοση της νόσου. «Αυτό ενισχύει την σημασία της οδηγίας ότι κάθε άτομο που έχει οποιοδήποτε από τα συμπτώματα της Covid-19 πρέπει να επιδιώξει να κάνει το τεστ το συντομότερο δυνατόν και να απομονωθεί μέχρι να λάβει τα αποτελέσματα του τεστ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα