Διχασμός κρατών ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, οι συμμαχίες της Ελλάδας

Δώδεκα χώρες, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Ιταλία, η Πολωνία και η Σλοβενία, έχουν πιέσει να μειώσουν "σημαντικά" το ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο.

Δώδεκα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ζητούν το ανώτατο όριο τιμών να είναι "σημαντικά" χαμηλότερο από τον τελευταίο συμβιβασμό που διαπραγματεύονται οι χώρες.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι»

Το αίτημα αυτό, σύμφωνα με το Reuters, υποβλήθηκε από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ελλάδα,

την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.

Οι χώρες της ΕΕ τσακώνονται εδώ και μήνες για το αν θα θέσουν ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των διαφορετικών απόψεών τους.

«Επιφυλάσσονται για το εάν θα προχωρήσει η συμφωνία την επόμενη εβδομάδα»

Ορισμένοι διπλωμάτες είναι επιφυλακτικοί ότι θα επιτευχθεί συμφωνία την επόμενη εβδομάδα και επισημαίνουν ότι οι χώρες που δεν είναι ικανοποιημένες με την τελευταία πρόταση έχουν αρκετή υποστήριξη για να εμποδίσουν την έγκρισή της.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί φέτος, αφού η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ανεβάζοντας το κόστος των καυσίμων και υποδαυλίζοντας τον πληθωρισμό.

«Η αντίθεση της Γερμανίας»

Αλλά ενώ οι χώρες που τάσσονται υπέρ του ανώτατου ορίου λένε ότι το μέτρο θα θωρακίσει τις οικονομίες τους από το υψηλό ενεργειακό κόστος, η Γερμανία -η μεγαλύτερη οικονομία και αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης- και οι Κάτω Χώρες έχουν αντιταχθεί σε ένα ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να διαταράξει την κανονική λειτουργία των ενεργειακών αγορών και να αποτρέψει τους παραγωγούς φυσικού αερίου από το να στείλουν τα αναγκαία καύσιμα στην Ευρώπη.

Το τελευταίο σχέδιο πρότασης που εξετάζεται από τις χώρες «βλέπει» το ανώτατο όριο να ενεργοποιείται εάν οι τιμές ξεπερνούσαν τα 220 ευρώ (231,66 δολάρια) ανά μεγαβατώρα για πέντε ημέρες στο συμβόλαιο του πρώτου μήνα στον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου TTF (Title Transfer Facility) και ήταν επίσης 35 ευρώ υψηλότερες από μια τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) με βάση τις υφιστάμενες εκτιμήσεις τιμών LNG.

Αυτό είναι χαμηλότερο από το όριο των 275 ευρώ/MWh που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά οι 12 χώρες δήλωσαν ότι δεν ήταν ακόμη αρκετά χαμηλό.

#ΚΡΑΤΗ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ #ΕΛΛΑΔΑ #ΠΛΑΦΟΝ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Διχασμός, Ελλάδας,dichasmos, elladas