Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: Πώς φτάσαμε στον 61ο γύρο, ο ρόλος της Μέρκελ

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με μία λιτή ανακοίνωση, έκανε γνωστή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στην Κωνσταντινοπολη, λίγο μετά το τέλος της τριμερούς τηλεδιάσκεψης Ερντογάν με Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ.

Οι δύο χώρες είχαν φτάσει σε συμφωνία για τις διερευνητικές από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο για να δοθεί το πράσινο φως από την Άγκυρα έπρεπε να προηγηθεί η τριμερής και να ...παζαρέψει

ο Ταγίπ Ερντογάν μέχρι την τελευταία στιγμή με Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Στην Κωνσταντινούπολη και μετά τη Σύνοδο Κορυφής η συνάντηση

Η συνάντηση των κλιμακίων για τον 61ο γύρο διερευνητικών θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Ο 60ος είχε λάβει χώρα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2016, με την Τουρκία να αποχωρεί από την διαδικασία.

Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών (χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας), δηλαδή στο σημείο που σταμάτησε ο προηγούμενος γύρος.

Ο προσδιορισμός «προσεχώς», που αναφέρει η ανακοίνωση, δείχνει ότι η επανεκκίνηση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα της Συνόδου, η οποία αναβλήθηκε για μια εβδομάδα, λόγω κορονοϊού και της καραντίνας Μισέλ. Έτσι, υπάρχει μια μετάθεση για όλες τις ημερομηνίες, που δίνει χρόνο για περισσότερες συνεννοήσεις στο εσωτερικό της Ένωσης.

Η στάση της Αθήνας - Η επιθυμία των Ευρωπαίων για τις κυρώσεις

Η Ελλάδα φαίνεται να θέλει να μπουν στο τραπέζι της Συνόδου οι κυρώσεις, να υιοθετηθούν, αλλά να μην ενεργοποιηθούν, εκτός αν η Τουρκία «ξεφύγει» εκ νέου από το πεδίο του διαλόγου, ενώ πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πρώτο το Βερολίνο, θα ήθελαν το θέμα των κυρώσεων να μην κυριαρχήσει στην ατζέντα της Συνόδου, ώστε η Άγκυρα να παραμείνει στο δωμάτιο των συζητήσεων.

Η Κύπρος, με τουρκικά ερευνητικά να παραμένουν στην ΑΟΖ της, θέλει να υιοθετηθούν επιπλέον κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες που σχετίζονται με την παράνομη δραστηριότητα της Άγκυρας, ενώ ήδη έκανε χρήση του βέτο στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών για τις κυρώσεις προς την Λευκορωσία, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ακολουθούνται δύο μέτρα και σταθμά.

Δένδιας: Να βρούμε κανόνες ώστε να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις

Η διαδικασία των διερευνητικών επαφών θα είναι μακρά, αργή και αμφιβόλου αποτελέσματος, όπως φαίνεται και από τους 60 γύρους διαπραγματεύσεων σε 14 χρόνια.

Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του Κέντρου για Ευρωπαϊκές Σπουδές Martens, με τίτλο «Η απειλή του αναθεωρητισμού: Προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο», εξήγησε ότι η διεξαγωγή συνομιλιών σημαίνει ότι προσπαθούμε να βρούμε κανόνες με βάση τους οποίους θα πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις και κράτησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Ακόμα και αν καταλήξουν σε συγκεκριμένο πλαίσιο, μετά οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, με πιθανή κατάληξη την υπογραφή ενός συνυποσχετικού και μετά θα ξεκινούσε η διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη.

Πρόκειται για μια πολύχρονη διαδικασία, ακόμα και στο υποθετικό σενάριο να βρεθεί κοινός τόπος με την άλλη πλευρά.

Τι ξεκλείδωσε τις διερευνητικές Αθήνας-Άγκυρας 

Η τηλεδιάσκεψη Μισελ – Ερντογάν – Μέρκελ έπαιξε ρόλο στο ξεκλείδωμα των διερευνητικών ενώ ενεργοποιήθηκε και το γνωστό κανάλι Βερολίνου- Αθήνας –Άγκυρας.

Eίναι σαφές ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήθελε να έχει μια διαβεβαίωση, όπως επίσης να μιλήσει και προς την κα Μέρκελ, να πει ότι «εγώ απέσυρα το Oruc Reis πίσω στο λιμάνι της Αττάλειας και θέλω να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος, να βάλω όλα τα ζητήματα στο τραπέζι». 

Την Ελλάδα στις διερευνητικές εκπροσωπεί ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης ενώ οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο διευθυντής του τουρκικού ΥΠΕΞ. 

Keywords
Τυχαία Θέματα