Δίκη Χρυσής Αυγής: Η «απολογία» της εισαγγελέως στους συνηγόρους υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά, συνεχίζεται η δίκη

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η εισαγγελέας της έδρας, με αφορμή τις «σφοδρές» επιθέσεις που δέχτηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης σχετικά με την πρόταση της για τα ελαφρυντικά, τόνισε ότι «παραμένω πιστή στην πρόταση μου στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου».

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, είχε εισηγηθεί απαλλαγή για την εγκληματική οργάνωση και με την έναρξη της συνεδρίασης ζήτησε το λόγο,

προκειμένου να τοποθετηθεί.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιποψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσης του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση».

Μετά τις αντιδράσεις των συνηγόρων, η εισαγγελέας της έδρας άλλαξε την πρόταση της, προτείνοντας την ελαφρυντική περίσταση του άρθρου 187 παρ 6, σε όλους του κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν κατηγορούνται για άλλο κακούργημα.

Παράλληλα, εξαίρεσε τους πρώην βουλευτές που σύμφωνα με την απόφαση ανήκαν στην διευθυντική ομάδα.

Ωρα αποφάσεων για τις ποινές, κλειδί τα ελαφρυντικά

φτασε η ώρα στη δίκη της Χρύσης Αυγής που θα ανακοινωθεί η απόφαση επί των ελαφρυντικών. Στη συνέχεια το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις πονές, ενώ θα προηγηθεί η πρόταση της Εισαγγελέως.

Σημειώνεται ότι η τελική απόφαση για ποινές και για το ποιός θα οδηγηθεί στη φυλακή, θα εκδοθεί, κατά πάσα πιθανότατα, τη Δευτέρα.

Οι συνήγοροι των καταδικασθέντων, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν μικρότερες ποινές για τους πελάτες τους, επικαλέστηκαν εκτός του σύννομου βίου και άλλα επιχειρήματα, έωλα έως και εκτός πραγματικότητας.

Τα ελαφρυντικά και οι ποινές

Η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο ποινής και άρα μπορεί να απομακρύνει από το ενδεχόμενο της φυλάκισης. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, θα πρέπει η απόφαση να εκτελεστεί και οι κατηγορούμενοι να είναι παρόντες και να συλληφθούν, ακόμη και αν λίγα λεπτά αργότερα το δικαστήριο αναστείλει την εκτέλεση της ποινής. Πολλοί είναι οι δικηγόροι που έχουν ζητήσει από τους κατηγορούμενους εντολείς τους να είναι παρόντες σήμερα Παρασκευή 9/10  στο δικαστήριο.

Οι ποινές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι είναι τα ισόβια για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά και έως 15 χρόνια οι πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει πέντε έως 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση προβλέπονται 5-10 χρόνια. Με την αναγνώριση των ελαφρυντικών το ύψος των ποινών μειώνεται στην πρώτη περίπτωση από 2 έως 8 έτη και στη δεύτερη από 1 έως 5 χρόνια.

Τι πρότεινε η εισαγγελέας

Την Πέμπτη 8/10 η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε την αναγνώριση ελαφρυντικών σε όλους τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμελήματα αλλά και για εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η εισαγγελέας μετά την δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης, πρότεινε αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου -όπως οριζόταν με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα που άλλαξε τον Ιούνιο του 2019- για τους κατηγορούμενους:

που έχουν ενοχή για πλημμελήματαπου έχουν ενοχή για ένταξη για εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η δολοφονία Φύσσα.

Αρχικώς, η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου -κατά τον νέο ΠΚ- μόνο για τους στους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου. Για τους υπολοίπους, η εισαγγελέας ζήτησε απόρριψη όλων των ελαφρυντικών.

Όπως υποστήριξε «θα ήταν αντιφατικό από τη μια να αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά. Προτείνω την απόρριψη όλων των αιτημάτων».

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ωρα αποφάσεων για τις ποινές, κλειδί τα ελαφρυντικά

Χρυσή Αυγή: Από τις μέρες που δρούσαν ανενόχλητοι, στην ιστορική καταδίκη

Keywords
Τυχαία Θέματα