Διπλωματική αμηχανία στην Αθήνα

Η Ελλάδα υπερασπίστηκε την Ουκρανία ανοιχτά και με ένταση, κάτι που επιβάρυνε δραματικά τις σχέσεις με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα η ριζική αλλαγή των διεθνών ισορροπιών τώρα να επιβάλει αναπροσαρμογή.

Η εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ έχει ανατρέψει ήδη πολλά σε διεθνές επίπεδο και, μέσα σε όλα, δημιουργεί δυσκολίες για την ελληνική εξωτερική πολιτική - όχι μόνο επειδή δεν υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι

επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον.

Η απουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη από τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο ερμηνεύεται - από πολλές πλευρές πλέον - ως επιλογή του που συνδέεται με τη μη εξασφάλιση συνάντησης με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Βανς. Η απουσία του από τη μίνι Σύνοδο που συγκάλεσε ο Μακρόν για το ουκρανικό στο Παρίσι οφείλεται στο ότι δεν προσεκλήθη, γιατί η χώρα μας δεν πρωταγωνιστεί πια, όπως προσπάθησε να κάνει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στέλνοντας βαρύ οπλισμό και πρωτοστατώντας στις αποφάσεις για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης ρωτήθηκε στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την προσβλητική ρητορική Βανς σε βάρος της ΕΕ και απάντησε προσεκτικά, αποφεύγοντας να πει κάτι επιθετικό για τη νέα αμερικανική διοίκηση. Αναμενόμενο, δεδομένου ότι η Αθήνα βρίσκεται σε αναζήτηση διαύλων επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον και τίποτα δεν δείχνει ότι είναι κοντά σε ένα αποτέλεσμα.

Νωρίτερα, ο υπ. Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, με μια μακροσκελέστατη ανάρτηση, σχολίασε την παρέμβαση Βανς, επισημαίνοντας τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν κάνει οι ευρωπαϊκές ηγεσίες για να βρίσκεται σήμερα η ΕΕ σε αυτή τη δυσχερή θέση. Αναφερόμενος, μάλιστα, στις παρεμβάσεις του Ιλον Μασκ υπέρ ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, έκανε μια σύγκριση με τις παρεμβάσεις που γίνονταν παλαιότερα, με χρηματοδοτήσεις, για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των μεταναστών.

Σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι θα βρίσκεται στην Αγκυρα για να συναντηθεί με τον Ρ. Τ. Ερντογάν που μετέχει στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για το ουκρανικό από τις οποίες ο Ντ. Τραμπ έχει αποκλείσει την ΕΕ.

Είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η Τουρκία ευνοείται από τη νέα πολιτική πραγματικότητα στις ΗΠΑ, όχι μόνο λόγω της καλής προσωπικής σχέσης Τραμπ - Ερντογάν αλλά και λόγω του αυταρχικού πολιτικού παραδείγματος που προωθείται μαζί με τον αναθεωρητισμό.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τη χώρα;
Σίγουρα, τίποτα καλό.

Η Ελλάδα υπερασπίστηκε την Ουκρανία ανοιχτά και με ένταση, κάτι που επιβάρυνε δραματικά τις σχέσεις με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα η ριζική αλλαγή των διεθνών ισορροπιών τώρα να επιβάλει αναπροσαρμογή.

Η στρατηγική σχέση με τη Γαλλία δοκιμάζεται λόγω της γαλλικής πρόθεσης για την πώληση των Meteor στην Τουρκία και η δημιουργία μιας νέας σχέσης με τον Λευκό Οίκο δεν προβλέπεται εύκολη. Πόσο μάλλον όταν η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αθήνα Κ. Γκιλφοιλ, πριν καν εγκατασταθεί εδώ, έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την Αφροδίτη Λατινοπούλου ακολουθώντας την τραμπική γραμμή για στήριξη των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων παντού...

{https://x.com/AdonisGeorgiadi/status/1891207132864721321}

#ΗΠΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΝΤΟΝΑΛΝΤ_ΤΡΑΜΠ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Διπλωματική, Αθήνα,diplomatiki, athina