ΔΝΤ για Brexit: Η Βρετανία πρέπει να επιδιώξει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), εκτίμησε ότι η Βρετανία θα πρέπει να ζητήσει παράταση για τη μετά το Brexit μεταβατική περίοδο, ώστε να περιορίσει την αβεβαιότητα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού.

 

«Είναι ούτως ή άλλως δύσκολο από μόνο του. Ας μην το κάνουμε δυσκολότερο», τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο ραδιόφωνο του BBC.

«Η

συμβουλή μου θα ήταν να αναζητηθούν τρόποι στους οποίους αυτό το στοιχείο της αβεβαιότητας μειώνεται προς το συμφέρον όλων, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολόκληρου του κόσμου».

Η μεταβατική περίοδος πρόκειται να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου και εάν έως τότε δεν έχει επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία θα εγερθούν εμπόδια στις εξαγωγές και τις εισαγωγές, με την κρίση του κορονοϊού να καθιστά δυσκολότερη όλη αυτή τη διαδικασία.

Την Τρίτη, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει φέτος προς τη μεγαλύτερη συρρίκνωσή από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Στη συνέντευξή της στο BBC, η Γκεοργκίεβα χαιρέτησε τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν από το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας και την Τράπεζα της Αγγλίας, τα οποία όπως είπε ελήφθησαν «νωρίς» και ήταν καλά συντονισμένα.

«Αυτό το πολύ ισχυρό πακέτο μέτρων βοηθά το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεδομένου του σημαντικού ρόλου του ΗΒ στην παγκόσμια οικονομία, στην πραγματικότητα βοηθά τους πάντες», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

Η κυβέρνηση αύξησε τις δαπάνες και έχει μειώσει τους φόρους με τα μέτρα αυτά, που το γραφείο προϋπολογισμού της Βρετανίας εκτιμά ότι θα κοστίσουν 100 δισεκ. λίρες, ενώ προσφέρει επίσης εγγυήσεις για επιχειρηματικά δάνεια 330 δισεκ. λιρών. Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια στο 0,1% και αύξησε τις αγορές ομολόγων κατά 200 δισεκ. λίρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα