Δοκιμασία για τον ΣΥΡΙΖΑ οι αμυντικές δαπάνες - «Τορπίλη» στη συνεννόηση με τη Νέα Αριστερά

Η Κουμουνδούρου σκέφτεται σοβαρά να υπερψηφίσει, την ώρα που η Νέα Αριστερά θα τις καταψηφίσει.

Ένα βήμα εμπρός και δυο βήματα πίσω, κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά στην προσπάθεια συνεννόησης που καταβάλουν τα δύο κόμματα, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες έχουν εμφανιστεί εμπόδια τα οποία δυσκολεύουν κάθε προσπάθεια που γίνεται για να

«λιώσει» ο μεταξύ τους «πάγος».

Πρώτα φρόντισαν οι Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος να προκαλέσουν νέα ένταση με τις τοποθετήσεις τους για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αποπομπή Κασσελάκη, αντίστοιχα. Πλέον, όμως, στον ορίζοντα εμφανίζεται ένα ακόμα πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από τις αμυντικές δαπάνες του Προϋπολογισμού, που η Κουμουνδούρου σκέφτεται σοβαρά να υπερψηφίσει, την ώρα που η Νέα Αριστερά θα τις καταψηφίσει.

Κοντά στο «ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην περσινή συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του, είχε υπερψηφίσει το σκέλος των αμυντικών δαπανών, παρά τις όποιες επιφυλάξεις διατυπώθηκαν από πολλά στελέχη πρώτης γραμμής. Έναν χρόνο αργότερα, ο εξ Αμερικής ορμώμενος επιχειρηματίας αποτελεί μια κακή ανάμνηση, οι επιφυλάξεις παραμένουν οι ίδιες και παρόλα αυτά, η Κουμουνδούρου ετοιμάζεται να υπερψηφίσει και πάλι τις αμυντικές δαπάνες!

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν πάρθηκε οριστική απόφαση και το θέμα παραπέμφθηκε στην Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα συνεδριάσει είτε την Πέμπτη, είτε την Παρασκευή. Όμως, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν υπέρ της υπερψήφισης – παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου.

Μια σειρά από βουλευτές όπως ο νέος τομεάρχης Άμυνας, Συμεών Κεδίκογλου, η Νίνα Κασιμάτη, ο Χάρης Μαμουλάκης, η Μαρίνα Κοντοτόλη, ο Γιώργος Γαβρήλος, η Πόπη Τσαπανίδου, Βασίλης Κόκκαλης και Γιώργος Γαβρήλος, τάχθηκαν υπέρ.

Η επιχειρηματολογίας τους στηρίχθηκε -κυρίως- στο ότι πέρσι ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «ναι». Και από τη στιγμή που φέτος δεν υπάρχει αύξηση -στις ήδη υπέρογκες δαπάνες που αγγίζουν το 3% του ΑΕΠ- δεν συντρέχει λόγος για αλλαγή στάσης.

Από την άλλη πλευρά, ξεχωρίζει η αρνητική στάση της Ρένας Δούρου, του Μίλτου Ζαμπάρα και του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τοποθέτηση της τομεάρχη Εξωτερικών ήταν πολύ καλά δομημένη και πως είχε πολύ ισχυρά επιχειρήματα, τα οποία δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.

«Τορπίλη» στη συνεργασία

Η υπερψήφιση, πάντως, των αμυντικών δαπανών θα δυσκολέψουν τις προσπάθειες συνεννόησης με τη Νέα Αριστερά, η οποία θα καταψηφίσει. Και ο λόγος είναι πως οι τελευταίοι έχουν θέσει ξεκάθαρα στο πολιτικό πλαίσιο των πιθανών συνεργασιών στις οποίες θα μπορούσαν να λάβουν μέρος, τη στάση των προοδευτικών κομμάτων απέναντι σε αυτό το θέμα.

Πάντως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία είναι υπέρ της ψήφισης των αμυντικών δαπανών, αλλά και της συνεργασίας με τη Νέα Αριστερά -και φυσικά το ΠΑΣΟΚ- θεωρούν ότι η διαφορετική αντίληψη επί του θέματος, δεν θα πρέπει να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τις συζητήσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα. Άλλωστε, υπενθυμίζουν ότι και το 2020, η Κουμουνδούρου έπραξε το ίδιο.

Και τότε στη σύνθεση της και σε ηγετικές θέσεις, είχε πολλά από τα πρόσωπα που σήμερα απαρτίζουν την ηγεσία της Νέας Αριστεράς.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ_2025
Keywords
Τυχαία Θέματα
Δοκιμασία, ΣΥΡΙΖΑ, - Τορπίλη, Αριστερά,dokimasia, syriza, - torpili, aristera