Δώρο Πάσχα με... τα μπάνια στις παραλίες - Προς Ιούνιο η πληρωμή του

Κανονικά όπως ορίζεται θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους με την μόνη διαφορά ότι φέτος θα καταβληθεί μετά το Πάσχα.

Το οικονομικό επιτελείο σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου θα ανακοινώσει το διάστημα που πρέπει να καταβληθεί το δώρο Πάσχα του 2020 και σύμφωνα με πληροφορίες

ο εργοδότης θα μπορέσει να το καταβάλλει μετά το Πάσχα μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Η εκτίμηση είναι ότι ίσως τότε να έχουν χαλαρώσει τα μέτρα για τον κορονοϊό και έτσι οι εργαζόμενοι θα το έχουν περισσότερο ανάγκη αλλά και η αγορά. Εξάλλου τα μηνύματα που φτάνουν στο Μαξίμου είναι ότι αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να καταβάλουν το δώρο Πάσχα αφού άλλες είναι κλείστες και άλλες υπολειτουργούν. Έτσι το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί αργότερα από την Μεγάλη Τετάρτη που καταβάλλεται κάθε χρόνο λόγω της κατάστασης που ζει η χώρα.

Πάντως για το θέμα αυτό οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναρωτιούνται εάν αυτό θα ισχύσει για όλους, καθώς υπάρχουν κλάδοι όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ που λόγω συνθηκών δουλεύουν περισσότερες ώρες και κινδυνεύουν να εισπράξουν το δώρο τους το καλοκαίρι.

Ωστόσο όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται".Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα πάρουν το δώρο Πάσχα όπως ορίζει ο νόμος και σύμφωνα με την αναλογία που έχουν εργαστεί. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν θα πάρουν δώρο την αναλογία που τους αντιστοιχεί. Ωστόσο το θέμα αυτό θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς.

Το δώρο Πάσχα είναι αναλογία ημερομισθίων από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους μέχρι 30 Απριλίου επίσης του τρέχοντος έτους. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος πληρώνεται τον μισό μισθό ή 15 ημερομίσθια αν πληρώνεται με ημερομίσθιο.

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα.
Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησε οικιοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Παράλληλα έκτακτο δώρο Πάσχα, καθώς δεν έπαιρναν, θα πάρουν φέτος οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: 800 ευρώ και σε εργαζομένους επιχειρήσεων που λειτουργούν - Το Σαββατοκύριακο Μένουμε Μέσα

Τσιόδρας για κορονοϊό: 46 νέα κρούσματα, 464 ο συνολικός αριθμός - Πάνω από 2.000 τα πραγματικά κρούσματα

Τσιόδρας για κορονοϊό: Αυτό είναι το κύριο σύμπτωμα του ιού

Keywords
Τυχαία Θέματα