Δούρου: Μπαίνει τέλος στη ντροπή της χωματερής της Φυλής

"Είναι η σειρά των δήμων να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, αναπτύσσοντας και ανταποδοτικές δράσεις προς όφελος των πολιτών που ενεργοποιούνται στον τομέα της ανακύκλωσης", τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά τον χαιρετισμό της στην έναρξη 2ετούς ευρωπαϊκού προγράμματος για την "Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών σε διαδικασίες ανακύκλωσης μέσω της εφαρμογής ανταποδοτικών συστημάτων" που υλοποιεί ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Η περιφερειάρχης έδωσε έμφαση στην αποκεντρωμένη διαχείριση και στην ανακύκλωση των απορριμμάτων,

μέσα από τη συντονισμένη συνέργεια των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χαρακτήρισε σοβαρή την πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι μπορεί να γίνει παράδειγμα και για άλλους δήμους της Αττικής καθώς "συμβαδίζει απόλυτα με τη νέα φιλοσοφία που προωθούμε στην Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων".

"Μια οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη φιλοσοφία, που επιχειρεί να βάλει τέλος στο πλήρως αποτυχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο, δηλαδή να βάλει τέλος στη ντροπή της χωματερής της Φυλής", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "οι τίτλοι του τέλους της Φυλής δεν θα γραφτούν ως εκ θαύματος αλλά μέσα από πρωτοβουλίες σαν και αυτήν εδώ".

"Η Περιφέρεια Αττικής", υπογράμμισε, άλλαξε το νομικό πλαίσιο της διαχείρισης των απορριμμάτων - κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από το 2003 και "πλέον είναι η σειρά των δήμων να αναλάβουν εκείνες τις πρωτοβουλίες για τη μείωση, την ανακύκλωση, την επανάχρηση, την κομποστοποίηση. Για να υλοποιηθούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, για να μην θάβουν οι Δήμοι το 80% των απορριμμάτων, όπως παρατήρησε πέρσι το καλοκαίρι, στη συνάντησή μας ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Καρμένου Βέλα. Για να πάψουν τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πληρώνουμε όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες".

Η περιφερειάρχης, βεβαίωσε ότι γνωρίζει τις δυσκολίες υλοποίησης και συντονισμού ενός τέτοιου έργου καθώς και ο ΕΔΣΝΑ υλοποιεί ανάλογο και πρότεινε, την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ ΕΔΣΝΑ και δήμου τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε επιτελικό επίπεδο, για να καταστεί ευκολότερη η διαχείριση με μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων. "Μια συνεργασία, που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στο οποίο ο ΕΔΣΝΑ υπέβαλε πρόταση μόλις προχθές σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον δήμο Κορυδαλλού στοχεύοντας μία ολοκληρωμένη, πολυεπίπεδη και με πολλαπλούς αποδέκτες συμμετοχική προσέγγιση" ανέφερε η ίδια.

Σημειώνεται ότι το προγράμμα το οποίο ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2017, με πρωτοβουλία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο οποίος συμμετέχει ως επικεφαλής (leader, παρουσίασε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στους συμμετέχοντες φορείς καθώς και σε εκπροσώπους δήμων: Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, Λεμεσού Κύπρου, Σόφιας (Βουλγαρίας), Τιράνων (Αλβανίας), το Περιβαλλοντικό Κέντρο Ανάπτυξης, Εκπαίδευσης και Δικτύωσης Αλβανίας και το Πανεπιστήμιο Αγίου Κλήμη Οχρίδας - Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα