Δύο εκατομμύρια Ευρωπαίοι επιθυμούν παραμονή στη Βρετανία μετά το Brexit

Περίπου 2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζήτησαν να παραμείνουν στη Βρετανία μετά το Brexit, εκ των οποίων μισό εκατομμύριο μόνο τον Σεπτέμβριο.

Η ημερομηνία που προβλέπεται η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ πλησιάζει και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την βρετανική κυβέρνηση, αυξάνεται η ζήτηση παραμονής στη χώρα.

Ο συνολικός αριθμός των αιτημάτων, που είχαν γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, ανερχόταν σε περισσότερα από 1,8 εκατομμύριο (1.860.200), εκ των οποίων 520.600 μόνο τον Σεπτέμβριο.

Αυτό

δείχνει μια "ανησυχία", σχολίασε ο Νίκολας Χάτον, ιδρυτής της The3Million, μιας ένωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία.

"Όταν φοβίζουν τους ανθρώπους, αυτοί ανησυχούν και προσπαθούν να εξασφαλιστούν και η κυβέρνηση τους φόβισε πολύ με τον κίνδυνο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία".

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επαναλαμβάνει ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου είτε έχει επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι και δηλώνει έτοιμος για μια έξοδο χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, παρά τους κινδύνους για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Συνολικά έχει ολοκληρωθεί η εξέταση περισσότερων από 1,5 εκατομμύριο αιτημάτων Ευρωπαίων πολιτών και στο 61% από αυτούς κρίθηκε ότι θα χορηγηθεί το καθεστώς "μονίμου κατοίκου" (settled status). Αυτό χορηγείται σε όσους έχουν ζήσει για τουλάχιστον πέντε συναπτά έτη στη Βρετανία και με αυτό τους επιτρέπεται να συνεχίσουν να εργάζονται και να επωφελούνται από τις κοινωνικές παροχές, που είχαν, και μετά το Brexit.

Σε ποσοστό 38% από αυτούς χορηγήθηκε καθεστώς "pre settled status" και αφορά αυτούς που έχουν ζήσει στη Βρετανία για μικρότερο χρονικό διάστημα. Το καθεστώς αυτό θα τους επιτρέψει να παραμείνουν άλλα 5 χρόνια στη χώρα και να κάνουν αίτηση για να τους δοθεί το καθεστώς μονίμου κατοίκου μόλις περάσουν το όριο της συνεχούς παραμονής τους στη Βρετανία για πέντε έτη.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες που έκαναν αίτηση για να παραμείνουν στη Βρετανία ήταν Πολωνοί, Ρουμάνοι και Ιταλοί.

"Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι φίλοι μας, οικογένειά μας και γείτονές μας και θέλουμε να παραμείνουν", δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μπράντον Λιούις, κρίνοντας "θαυμάσιο" τον αριθμό αυτόν των αιτούντων.

Οι πολίτες της ΕΕ έχουν περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 για να καταθέσουν τον φάκελό τους στην περίπτωση που υπάρξει ένα άτακτο Brexit ή έως τις 30 Ιουνίου του 2021 αν επιτευχθεί συμφωνία για το διαζύγιο με την ΕΕ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Νίκολας Χάτον διερωτήθηκε για τις συνέπειες που θα υποστούν αυτοί που δεν θα έχουν κάνει αίτηση ως την ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου του 2020.

"Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να εξηγήσει τι θα συμβεί με αυτούς που δεν θα έχουν κάνει το αίτημά τους ως την καταληκτική ημερομηνία του Δεκεμβρίου του 2020. Θα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς χαρτιά την 1η Ιανουαρίου του 2021;", διερωτήθηκε σε δηλώσεις που έκανε στο AFP και έθιξε την περίπτωση των ηλικιωμένων ανθρώπων.

"Ορισμένοι δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν ή βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας ή είναι ασθενείς και αυτό μπορεί να έχει έναν αντίκτυπο στην φροντίδα που θα μπορούν να έχουν οι άνθρωποι αυτοί μετά το Brexit".

Keywords
Τυχαία Θέματα