Δυόμισι εκατ. παιδιά πεθαίνουν τον χρόνο γιατί δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια

Πέντε εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο και τα δυόμισι εκατομμύρια από αυτά θα μπορούσαν να ζουν εάν είχαν πρόσβαση στα εμβόλια. Στη χώρα μας πριν από πέντε δεκαετίες νοσούσαν 22.000 άνθρωποι ενώ έμεναν ανάπηροι και πέθαιναν 250, αλλά η κατάσταση αυτή άλλαξε προς το καλύτερο χάρη στα εμβόλια.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την ανακοίνωση των ανοιχτών εκδηλώσεων #κίνημα_ζωής, #emvoliaZO, #emvoliaZOUME, που διοργανώνει 6-12 Μαΐου ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

για δεύτερη χρονιά τονίζοντας ότι σήμερα στην Ελλάδα δεν πρέπει να χάνονται ζωές από ασθένειες που αντιμετωπίζονται με εμβολιασμούς και πρόληψη. Φέτος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο ΙΣΘ θα πηγαίνει στα σχολεία για να ενημερώσει τους μαθητές για τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς. Επίσης, φέτος, έχει ανανεωθεί η ειδική εφαρμογή "εμβολιάΖΩ" για Android και iOS, η οποία δημιουργήθηκε πέρσι και με την οποία ο ΙΣΘ στόχευσε με τρόπο σαφή και κατανοητό να ενημερώσει τους χρήστες για τα οφέλη του εμβολιασμού και να καταρρίψει τους μύθους γύρω από τα εμβόλια.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων την Κυριακή 6 Μαΐου, στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξανδρου, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση του κοινού για την ασφάλεια των εμβολιασμών, ενώ, την επόμενη Κυριακή, αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Mediterranean Cosmos. Επίσης, την Τετάρτη 9 Μαΐου, στις 20.30, στα γραφεία του ΙΣΘ (Αριστοτέλους 4) θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τα εμβόλια με ομιλητή τον παδίατρο-λοιμωξιολόγο καθηγητή Παιδιατρικής στο ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροϊλίδη.

"Οι εμβολιασμοί έσωσαν εδώ και δεκαετίες εκατομμύρια ζωές ενώ άλλες τόσες αναπηρίες αποφεύχθησαν. Η επιστήμη εξαφάνισε ασθένειες και επιδημίες ενώ την ίδια στιγμή προστάτευσε τον άνθρωπο από πόνους και ταλαιπωρίες. Ενδεικτικά, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ έχει υπολογίσει, ότι ο εμβολιασμός των παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ 1994 και 2013 πρόλαβε 322.000.000 νοσήσεις και απέτρεψε 732.000 θανάτους. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης βγαίνει και φέτος στους δρόμους και στις πλατείες, διοργανώνει πάλι ανοιχτές εκδηλώσεις ενημέρωσης και δηλώνει ότι η θωράκιση της κοινωνίας από την ασθένεια λέγεται πρόληψη. Αυτή σώζει ζωές" ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

"Από τις λίγες βεβαιότητες των καιρών μας, είναι ο καθοριστικός ρόλος των εμβολίων στη ζωή και στην ποιότητα της. Δοκιμάστηκαν στην πράξη και βελτίωσαν την υγεία και την κοινωνία, παρά τις προσπάθειες αμφισβήτησης από ορισμένους, οι οποίοι βρίσκονται μακριά από την επιστημονική κοινότητα. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα διαβεβαιώνει ότι εμβολιασμός ήταν και είναι το πρώτιστο μέσο προαγωγής της δημόσιας υγείας κι αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με ευθύνη διαβεβαιώνει ότι κάθε εμβόλιο είναι ασφαλές. Πριν πάρει άδεια κυκλοφορίας, δοκιμάζεται για την ασφάλειά του και χρέος όλων μας είναι να προστατεύσουμε τον καθένα χωριστά και ταυτόχρονα τη δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση και ιδεοληψίες" επισήμανε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας. Παράλληλα, ανέφερε, ότι ο ΙΣΘ είναι από τους πρώτους φορείς σε όλη τη χώρα - που πριν από ένα χρόνο - έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να προληφθούν τα κρούσματα ιλαράς, σημειώνοντας ότι καταγράφηκαν περισσότερα από 2.600 μέσα σε λίγους μήνες, ορισμένα από τα οποία οδήγησαν στο θάνατο.

"Συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε τα παιδιά όταν μιλάμε για τους εμβολιασμούς. Υπάρχουν όμως και άλλες ηλικίες στις οποίες κανείς πρέπει να εμβολιάζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γρίπη, από την οποία έχασαν στη χώρα μας τη ζωή τους πάνω από 300 συνάνθρωποί μας μόνο τα τελευταία 3 χρόνια, πολλοί από τους οποίους θα ζούσαν ανάμεσά μας αν είχαν εμβολιαστεί. Ο εμβολιασμός για τον τέτανο πρέπει να γίνεται σε όλους κάθε 10 χρόνια, ενώ υπάρχουν εμβολιασμοί για ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, καπνιστές ή εργαζόμενοι σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Ρωτήστε το γιατρό για τα εμβόλια που πρέπει να κάνετε εσείς και τα παιδιά σας" ανάφερε ο παιδίατρος, μέλος στο ΔΣ του ΙΣΘ Νίκος Καρανταγλής, ο οποίος παράλληλα έδωσε απαντήσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Γιατί πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;

Τα εμβόλια προστατεύουν το παιδί σας από σοβαρές ασθένειες γιατί ενεργοποιούν το αμυντικό του σύστημα ώστε να παράγει ουσίες (αντισώματα) που καταπολεμούν μικρόβια και ιούς. Επιπλέον, όμως, προστατεύουν και ανθρώπους που για διάφορους λόγους δε μπορούν να εμβολιαστούν (νεογνά, παιδιά με καρκίνο ή ανοσοανεπάρκειες) αποτελώντας με αυτό τον τρόπο πράξη ευθύνης και αγάπης προς τους γύρω μας

Δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει κολλήσει τις ασθένειες για τις οποίες συστήνεται εμβολιασμός. Γιατί χρειάζεται το παιδί μου να κάνει αυτά τα εμβόλια;

Αρκετές από τις ασθένειες που προλαμβάνουν τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα σπάνιες πια. Αν όμως τα παιδιά σταματούσαν να εμβολιάζονται, τα λίγα κρούσματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να αυξηθούν σε δεκάδες χιλιάδες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ιλαράς που από πέρισυ βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση στην Ελλάδα.

Είναι τα εμβόλια ασφαλή;

Ναι. Τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα ασφαλή. Εκατομμύρια παιδιά εμβολιάζονται με ασφάλεια κάθε χρόνο. Οι πιο κοινές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι συνήθως πολύ ήπιες, όπως πυρετός, πόνος και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, και περνάνε εντός 1-2 ημερών. Σοβαρές παρενέργειες, όπως οι αλλεργικές αντιδράσεις, είναι πολύ σπάνιες και οι γιατροί είναι πλήρως εκπαιδευμένοι για να τις αντιμετωπίσουν.

Γνωρίζουμε αν τα εμβόλια προκαλούν προβλήματα σε βάθος χρόνου;

Υπάρχει εκτενής και πολυετής εμπειρία με τα εμβόλια και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλούν προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποια τα οφέλη των εμβολίων;

Τα εμβόλια προστατεύουν από νοσήματα τα οποία παλαιότερα προκαλούσαν το θάνατο ή την αναπηρία πολλών βρεφών, παιδιών και ενηλίκων. Χωρίς εμβολιασμό, το παιδί σας κινδυνεύει να αρρωστήσει σοβαρά από επικίνδυνα νοσήματα. Δυστυχώς ακόμα κα στις μέρες μας περίπου 2,5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν στον κόσμο επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια!!! Τα οφέλη των εμβολίων στην προστασία από σοβαρές ασθένειες υπερτερούν αναμφίβολα σε σχέση με το μικρό κίνδυνο σπάνιων αντιδράσεων κατά τον εμβολιασμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα