Δυσκολίες για τον Ν. Ανδρουλάκη μετά τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη

Η ορατή παρενέργεια είναι η ρωγμή στο προοδευτικό μέτωπο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δέχεται έντονη κριτική από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και να του απαντά ακόμη πιο έντονα. Αλλά υπάρχουν και αόρατες -για την ώρα- επιπτώσεις.

Η ευχάριστη ατμόσφαιρα στη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ν. Ανδρουλάκη αποτυπώθηκε στην πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή,

πριν από την ψηφοφορία για το ν/σ Κεραμέως (εργασιακά). Ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε τις συνήθεις το τελευταίο διάστημα αναφορές σε «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» και το πιο σκληρό που είπε για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν ο χαρακτηρισμός "πυροτέχνημα" που απέδωσε στην πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.

Αντίθετα, ήταν υψηλότεροι οι τόνοι του Ν. Ανδρουλάκη στην κριτική του προς την κυβέρνηση αλλά όχι τόσο υψηλοί όσο αυτοί της απάντησής του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που είπε ότι τον «ξένισε» το κλίμα στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό («λες και οι υποκλοπές δεν έγιναν ποτέ»): «Θα ήθελα να απαντήσω στα φτηνά υπονοούμενα του κ. Φάμελλου που αποδεικνύουν ότι ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος». Και συνέχισε: «Αποκάλυψα το παρακράτος των παρακολουθήσεων της ΝΔ, το πήγα στη δικαιοσύνη και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έβγαλα αντισυνταγματικό στο ΣτΕ τον νόμο για τη συγκάλυψη. Θέλω να μου πείτε τι από όλα αυτά έκαναν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορείτε να κάνετε αυτά τα δηλητηριώδη και υπαινικτικά σχόλια».

Εξήγησε, άλλωστε, ότι «το ΠΑΣΟΚ θα κάνει αξιόπιστη αντιπολίτευση χωρίς τοξικότητες» και δεν θα ακολουθήσει «την τακτική που την έκανε δυο φορές κυβέρνηση», εννοώντας την τακτική του Αλ. Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επομένως και συνοπτικά: Την επόμενη μέρα της κατ ιδίαν συνάντησης Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη, η ένταση στη Βουλή ήταν μεγαλύτερη μεταξύ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ παρά με τον πρωθυπουργό.

Ήδη λέγονταν πολλά μεταξύ στελεχών του προοδευτικού χώρου για επικράτηση της «γραμμής Διαμαντοπούλου» στο ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γίνεται, χαμηλόφωνα και υπό τον όρο της ανωνυμίας κριτική για «αχρείαστους χαριεντισμούς» και για «περιττά ντολμαδάκια» προκειμένου να καταδειχθεί ότι ήταν υπερβολική η οικειότητα και η συμπάθεια που εκπέμφθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη.

Κάποιοι, μάλιστα, στοιχηματίζουν ότι θα φανεί στην πράξη και σύντομα μια νέα σχέση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και εγκαλούν τον Ν. Ανδρουλάκη ότι διατηρεί μεγάλη απόσταση από τα κόμματα της αριστεράς και δεν ενδιαφέρεται να χτιστούν γέφυρες συνεννόησης παρόλο που το ΠΑΣΟΚ μόνο στον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης μπορεί να ελπίζει στο ορατό μέλλον.

Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν εντελώς άδικη την κριτική του Σ. Φάμελλου προς τον Ν. Ανδρουλάκη ότι δεν έθεσε το θέμα των υποκλοπών, σημειώνοντας ότι όχι μόνο το έθεσε, αλλά αναφέρθηκε εμφατικά στα ζητήματα του κράτους δικαίου, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Αναφέρουν, μάλιστα, ότι η απάντηση που του έδωσε ο πρωθυπουργός για τις υποκλοπές δεν ικανοποίησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, για λόγους θεσμικότητας, δεν ήθελε αυτή η υπόθεση να επισκιάσει όλη τη συνάντηση.

Αδικη θεωρούν στην Χαριλάου Τρικούπη και την κριτική για τη μη υιοθέτηση της πρότασης της Νέας Αριστεράς για την υποψηφιότητα του Χρ. Ράμμου για την προεδρία της δημοκρατίας. Ο Ν. Ανδρουλάκης έχει εκφράσει δημόσια την εκτίμησή του για τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ αλλά αποδοκιμάζει την πρόωρη ονοματολογία και δεν θεωρεί ότι πρέπει να γίνονται, όπως λένε συνεργάτες του, επικοινωνιακές ασκήσεις με την προεδρική εκλογή.

#ΝΙΚΟΣ_ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Δυσκολίες, Ανδρουλάκη, Μητσοτάκη,dyskolies, androulaki, mitsotaki