Εμπρηστική επιστολή Τουρκίας στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα στα νησιά του Αιγαίου

Με επιστολή στον ΟΗΕ, η Τουρκία επανέρχεται στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και παράλληλα αμφισβητεί ανοιχτά την εδαφική κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Σε νέα επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Άγκυρας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινίρογλου, αναφέρεται ότι «η Τουρκία καλεί για ακόμα μία φορά την Ελλάδα

να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας». Μάλιστα τονίζεται προκλητικά ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα διατηρεί στρατιωτική παρουσία σε συγκεκριμένα νησιά, χάνει τα δικαιώματα που απορρέουν γι' αυτά από τις συνθήκες Λοζάνης και Παρισιού. Επίσης, η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για προκλήσεις.

Η επιστολή την οποία δημοσιεύει η «Καθημερινή», εστάλη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη, η νέα αυτή επιστολή αποτελεί μια πολύ σοβαρή εξέλιξη καθώς δεν θέτει μόνο θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά αμφισβητεί και την κυριαρχία τους καθώς συνδέει την αποστρατιωτικοποίηση με την ελληνική κυριαρχία. «Δεν μιλάμε πια για τα νησιά που αμφισβητούσε μέχρι τώρα την κυριαρχία τους, αλλά για νησιά όπως η Χίος, η Λέσβος και η Λήμνος», εξήγησε ο δημοσιογράφος και πρόσθεσε ότι η νέα τουρκική επιστολή, εστάλη λίγες μόλις ημέρες μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας.

Στην Άγκυρα σήμερα ο 63ος γύρος των διερευνητικών ΕλλάδαςΤουρκίας

H σκυτάλη των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας παραδίδεται σήμερα στην Άγκυρα, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και υπό το φως της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, καθώς και μετά τα σαφή μηνύματα των αρχηγών των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου προς τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας θα πιάσουν το νήμα των διερευνητικών ως αφέθηκαν κατά τον 62ο γύρο που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου στην Αθήνα, προκειμένου να διερευνήσουν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Αναφερόμενος στις διερευνητικές σε δήλωσή του μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως είναι απαράδεκτο που η Τουρκία με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών πριν καν λάβουν χώρα. Το τελευταίο παράδειγμα είναι η επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπρόσωπου στα Ηνωμένα Έθνη, αναφορικά με το καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, επισήμανε και προσέθεσε ότι η τουρκική διαμαρτυρία συνιστά παράδειγμα οξύμωρου.

«Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την στρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια η Τουρκία έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει τα νησιά ακάλυπτα σε κάθε εξωτερική απειλή» ανέφερε. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, απέρριψε στο σύνολό τους όλες τις αστήρικτες κατηγορίες που εκτοξεύει κατά ρυπάς η γείτονα Τουρκία και όλες τις παράνομες ενέργειες και διαμήνυσε: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά και δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες. Θα προστατεύσει την κυριαρχία της, θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως αυτά πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας». Περαιτέρω, ζήτησε από την Τουρκία να απόσχει από έκνομες πράξεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή, βάζουν σε κίνδυνο τη διεθνή ναυσιπλοΐα και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην Τουρκία, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην τουρκική κοινωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα