Έχασε τέσσερα μωρά και έμεινε άδικα στη φυλακή για 20 χρόνια ως δολοφόνος: Η συγκλονιστική ιστορία της Κάθλιν Φόλμπιγκ

Μια μητέρα από την Αυστραλία πέρασε δύο δεκαετίες στη φυλακή αφού κρίθηκε άδικα ένοχη για τη δολοφονία των τεσσάρων παιδιών της.

Θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ αποτελεί σήμερα η αθ΄΄ωωση έπειτα από 20 χρόνια της Κάθλιν για τον θάνατο των τεσσάρων παιδιών της - μια εξέλιξη που έρχεται να «κλείσει» την υπόθεση που ανάδειχθηκε εντέλει σε μία από τις πιο σοκαριστικές περιπτώσεις κακοδικίας της Αυστραλίας.

Η γυναίκα χρειάστηκε να περιμένει είκοσι χρόνια προκειμένου να κατορθώσει να αποδείξει την αθωότητας της, με την καταδίκη της να

ακυρώνεται μόλις σήμερα και τους δικηγόρους της να ζητούν μεταρρυθμίσεις στον ποινικό κώδικα, αλλά και - στο μέτρο του δυνατού - επανόρθωση για την άδικη φυλάκισή της.

Η Κάθλιν Φόλμπιγκ είχε αφεθεί ελεύθερη τον περασμένο Ιούνιο μετά από εισήγηση δικαστή, ο οποίος εξέτασε εκ νέου όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη της το 2003 διαπιστώνοντας «εύλογες αμφιβολίες» ως προς την ενοχή της. Για να «καθαρίσει» το όνομά της, ωστόσο, χρειζόταν την επίσημη απόφαση του Εφετείου της Νέας Νότιας Ουαλίας, που ήρθε μόλις σήμερα Πέμπτη, όταν ομάδα δικαστών συμφώνησε ότι θα πρέπει να αθωωθεί από όλες τις κατηγορίες.

Έξω από το δικαστήριο, η γυναίκα συγκινημένη ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της που εργάστηκαν ακούραστα για να πείσουν την κυβέρνηση και τις δικαστικές Αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας να εξετάσουν εκ νέου την υπόθεσή της βάσει των νέων επιστημονικών δεδομένων.

«Ήλπιζα και προσευχόμουν ότι μια μέρα θα μπορούσα να σταθώ εδώ με το όνομά μου "καθαρό"», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Φόλμπιγκ φυλακίστηκε το 2003 αφού κρίθηκε ένοχη για τρεις ανθρωποκτονίες από πρόθεση και μία εξ αμελείας μετά το θάνατο των τεσσάρων μωρών της σε διάστημα μιας δεκαετίας.

Σημειώνεται πως δεν προσκομίστηκαν ποτέ φυσικές αποδείξεις ότι τα είχε σκοτώσει, ωστόσο οι ένορκοι εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες να πέθαναν και τα τέσσερα παιδιά από φυσικά αίτια ήταν τόσο απίθανες... που επρόκειτο για δολοφονία. Ορισμένα αποσπάσματα στο ημερολόγιό της ερμηνεύτηκαν, παράλληλα, ως παραδοχή ενοχής.

Μιλούσαν για τη «χειρότερη κατά συρροή δολοφόνο της Αυστραλίας»

Μόλις το 2019 μια έρευνα σχετικά με την καταδίκη της διαπίστωνε ότι δεν υπήρχε «καμία εύλογη αμφιβολία» ότι είχε διαπράξει τα εγκλήματα, ωστόσο το 2022 κρίθηκε αναγκαία η επανεξέταση της υπόθεσης αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι τότε μεταλλαγμένο γονίδιο στις δύο κόρες της, το οποίο θα μπορούσε να έχει αποβεί μοιραίο.

Τα στοιχεία έδωσαν μια γενετική εξήγηση για το θάνατο των παιδιών, αλλάζοντας τα δεδομένα για την υπόθεση με αποτέλεσμα δικαστής να εισηγηθεί τη χάρη της.

Σημειώνεται πως το πρώτο μωρό της πέθανε το 1989, ενώ ακολούθησαν ακόμη τρεις απώλειες: το 1991, το 1993 και το 1999.

Οι τρεις πρώτοι θάνατοι αποδόθηκαν αρχικά στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) - όρος που χρησιμοποιείται όταν μωρά κάτω του ενός έτους πεθαίνουν χωρίς προφανή λόγο.

Το τελευταίο παιδί της, ωστόσο, πέθανε σε ηλικία 18 μηνών με την αστυνομία να ερευνά το θέμα αφού ένας ιατροδικαστής χαρακτήρισε την αιτία του θανάτου της ως «απροσδιόριστη». Της απαγγέλθηκαν κατηγορίες και καταδικάστηκε, με τις εφημερίδες να μιλούν για «τη χειρότερη κατά συρροή δολοφόνο της Αυστραλίας».

Για δύο δεκαετίες η Φόλμπιγκ παρέμενε στη φυλακή με τη λογική του «νόμου του Meadow» - ενός ψευδούς αξιώματος σύμφωνα με το οποίο ένας αιφνίδιος θάνατος βρέφους σε μια οικογένεια είναι τραγωδία, δύο είναι ύποπτοι και τρεις είναι φόνοι.

Πηγή: CNN

#ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ #ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ #ΚΑΚΟΔΙΚΙΑ #ΚΑΤΑΔΙΚΗ #ΒΡΕΦΟΙ #ΘΑΝΑΤΟΣ #ΠΑΙΔΙΑ #ΓΟΝΙΔΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα