Ε.ΕΝ.Ε: Σκιαγραφώντας το Μέλλον της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα

Η εξωστρέφεια και ο μετασχηματισμός του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα στο επίκεντρο της διαδικτυακής συζήτησης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε)

Η εξωστρέφεια του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα και ο ρόλος των πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν και επιταχύνουν τον μετασχηματισμό του, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής συζήτησης με τίτλο «Σκιαγραφώντας το μέλλον της αγροδιατροφής στην Ελλάδα», που διοργανώθηκε την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020 από την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε).

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Ε.ΕΝ.Ε

για τον αναβαθμισμένο ρόλο του τομέα της αγροδιατροφής και της αγροτεχνολογίας στο νέο παραγωγικό μοντέλο που καλείται να χτίσει η Ελλάδα προκειμένου να αποκτήσει μία οικονομία «παντός καιρού». Η Ε.ΕΝ.Ε υποστηρίζει την παροχή στοχευμένων χρηματοδοτικών κινήτρων για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα που να ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις της εποχής, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην πράσινη συμφωνία, στη νέα ανθεκτικότητα αλλά και κίνητρα για αποκέντρωση ώστε οι νέοι άνθρωποι να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

Είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στην ψηφιοποίηση της γεωργίας και στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, καθώς και στη γεωργία ακριβείας, με την υιοθέτηση των πλέον καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και κίνητρα για την ανάπτυξη κλίμακας (scale-up), μέσα από επενδύσεις και νέα συνεργατικά σχήματα (clusters, συνεταιρισμούς νέου τύπου, ενοποιήσεις σχημάτων). Ήδη η αγροτική μεταποίηση δείχνει σημάδια ανάπτυξης, βασιζόμενη σε εξωστρέφεια, και τώρα το ζητούμενο είναι να αλλάξει η εικόνα που έχουν οι νεότερες γενιές για την αγροτική πρωτογενή παραγωγή, στη βάση του Agriculture 4.0.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό και liveinterview, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο οποίος ανέφερε: «Το ζητούμενο για την επόμενη ημέρα στον πρωτογενή τομέα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με αξιοπρεπή εισοδήματα και υψηλή συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας. Με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει οικονομικό μοντέλο και ότι δεν μπορεί να στηρίζεται, μόνο σε ένα κλάδο για την ανάπτυξη της. Η μονοκαλλιέργεια δεν είναι καλή ούτε στην οικονομία».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο συντονιστής της εκδήλωσης, συνιδρυτής των Industry Disruptors Game Changers,κ. Μιχάλης Στάγκος μίλησε για την διατροφική κουλτούρα στην Ελλάδα που άλλαξε ριζικά την τελευταία δεκαετία αλλά και για τις προκλήσεις που δημιουργεί η τεχνολογία και η καινοτομία στην καλλιέργεια της ελληνικής αγροτικής γης.

Στο πρώτο μέρος της διαδικτυακής συζήτησης συμμετείχαν ο κ. Γιώργος Φιλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ENTERPRISE GREECE, ο κ. Άρης Κεφαλογιάννης,Πρόεδρος της εταιρείας Legendary Food και ο κ. Στέλιος Δρυς, Ιδρυτής και CEO της Food Standard. Μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν οι παράγοντες που καθιστούν τα ελληνικά προϊόντα διατροφής ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, όπως η στροφή των καταναλωτών των ανεπτυγμένων χωρών προς μία εξατομικευμένη και υγιεινή διατροφή με προϊόντα υψηλής ποιότητας και πρωτότυπης γεύσης. Επίσης, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες ανάπτυξης του κλάδου όπως η γεωγραφική και πολιτισμική σύνδεση των ελληνικών προϊόντων δεδομένου ότι η βιοποικιλότητα της Ελλάδας ξεχωρίζει ως μία από τις καλύτερες παγκοσμίως αλλά και η χρήση της καινοτομίας ως μέσο ανάδειξης της ελληνικής μεσογειακής διατροφής.

Ο κ. Απόστολος Αποστολάκος, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), ο κ. Άγις Πιστιόλας, Πρόεδρος της πρωτοβουλίας Ελλα-Δικά μας, ο κ. Τάσος Ζάχος, Διευθυντής Σύνταξης του FortuneGreeceκαι η κ. Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του προγράμματος Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά συμμετείχαν στο δεύτερο μέρος της συζήτησης και αντάλλαξαν απόψεις για τη σπουδαιότητα των πρωτοβουλιών και των συνεργειών στον αγροδιατροφικό τομέα. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στον τρόπο που η υγειονομική κρίση επιτάχυνε τον μετασχηματισμό το κλάδου παραγωγής και μεταποίησης των τροφίμων, στα νέα ψηφιακά εργαλεία που είναι διαθέσιμα για την προώθηση των προϊόντων αλλά και στην ανθεκτικότητα που έδειξαν οι Έλληνες παραγωγοί και έμποροι κατά τη διάρκεια του lockdown.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν και δύο oneononeσυζητήσεις, η πρώτη μεταξύ του κ. Μιχάλη Στάγκου και του κ. Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, Chairman & CEO της εταιρίας INSPIRING EARTH και η δεύτερη μεταξύ του κ. Τάσου Ζάχου και της κας CarlaTanas, Co-Founder της πρωτοβουλίας Future Agro Challenge. Ο κ. Αντωνόπουλος ανέδειξε τη σημαντικότητα των ιδιωτικών επενδύσεων, που σε συνδυασμό με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει το ελληνικό δημόσιο, θα εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα. Η κυρία Carla Tanas εξήγησε πώς μία ελληνική πρωτοβουλία μπορεί να έχει παρουσία σε 64 χώρες και ανέλυσε τα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος παγκοσμίως.

Την εκδήλωση έκλεισε με τα ConcludingRemarksτης, η κα. Αίνη Μιχαηλίδου, Επ. Αντιπρόεδρος Ε.ΕΝ.Ε., Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος ΕΒΙΕ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Α.Ε., η οποία μεταξύ άλλων εστίασε στην ανάγκη για μία «στροφή στην προστιθέμενης αξίας παραγωγή, με τη χρήση των πλέων συγχρόνων μεθόδων και έμφαση σε υψηλής ποιότητας παραγόμενα τελικά προϊόντα, παγκοσμίως ανταγωνιστικά, με επάρκεια στην παραγωγή τους (volume). Αποτελεί πεποίθησή μας στην ΕΕΝΕ, πως σκιαγραφείται μία νέα ιστορική ευκαιρία στην Ελληνικό πρωτογενή τομέα, που θα είναι ανεπίτρεπτο να χαθεί. Είναι θέμα ανάπτυξης, θέμα ασφάλειας, και στην περίπτωση της Ελλάδας αυτονόητη στρατηγική διαφοροποίησης του παραγωγικού μας μοντέλου με ουσιαστική κεφαλαιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων».

Το workshop διεξήχθη με την υποστήριξη της LiveMedia, και μπορείτε εδώ να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα