Ευκαιρία να βαφτίσουμε στην Ελλάδα ένα νέο πλανητικό σύστημα

Μαθητές από 26 ελληνικά σχολεία προτείνουν όνομα για 20 εξωπλανήτες-«στόχους» του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. Η τελική επιλογή θα γίνει την Κυριακή το πρωί σε εκδήλωση στον Πειραιά.

Έχετε σκεφτεί πως θα ήταν να δώσετε όνομα σε έναν από τους προσφάτως ανακαλυφθέντες εξωπλανήτες που θα παρατηρηθούν από το James Webb Space

Telescope (JWST).

Μαθητές από 26 ελληνικά σχολεία το σκέφτηκαν και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης να «βαφτίσουν» έναν από τους 20 πρώτους εξωπλανήτες-«στόχους» του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb.

Μάλιστα η κάθε σχολική ομάδα που αποτελείται από μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και επιστήμονες, πρότεινε δύο ονόματα, ένα για τον εξωπλανήτη και ένα για το μητρικό του άστρο ονομάζοντας παράλληλα έτσι ολόκληρο το αστρικό σύστημα.

Οι πρώτοι εξωπλανήτες (πλανήτες, άστρα, γαλαξίες, αστεροειδείς, νεφελώματα κ.α.) ανακαλύφθηκαν μόλις πριν από τρεις δεκαετίες και από τότε έχουν εντοπιστεί πάνω από 5000. Οι περισσότεροι από αυτούς αναφέρονται μόνο με επιστημονικούς όρους, δεν έχουν καμία σχέση με τις ιστορίες και τους πολιτισμούς μας και μέχρι το 2015 λάμβαναν την ονομασία τους αποκλειστικά από την επιστημονική κοινότητα.

Το 2015 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (στην οποία η Ελλάδα ήταν ένα από τα πέντε πρώτα ιδρυτικά μέλη), διακρίνοντας το ενδιαφέρον του κοινού για την αστρονομία σε διεθνές επίπεδο, διοργάνωσε τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό ονοματοδοσίας «NameExoWorlds 2015», προσφέροντας την ευκαιρία και στην μεγάλη παγκόσμια κοινότητα των ερασιτεχνών αστρονόμων και γενικότερα των φίλων του Διαστήματος να συμμετέχουν. Από εκείνο τον διαγωνισμό προέκυψαν 19 ονομασίες (14 για αστέρια και 31 για εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω τους), με πάνω από μισό εκατομμύριο ψήφους από 182 χώρες και περιοχές.

Το 2019, στο πλαίσιο των εορτασμών της εκατονταετηρίδας της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), ο διεθνής διαγωνισμός “NameExoWorlds” επαναλήφθηκε, προσφέροντας σε κάθε χώρα την ευκαιρία να ονομάσει ένα πλανητικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει έναν εξωπλανήτη και το άστρο υποδοχής του. Στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού, 112 χώρες οργάνωσαν εθνικές εκστρατείες που περιλάμβαναν την άμεση συμμετοχή περισσότερων από 780.000 ατόμων σε όλο τον κόσμο.

Φέτος η Διεθνής Αστρονομική Ένωση επανέλαβε τον ανοικτό διαγωνισμό «NameExoWorlds 2022 που αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ της Ομάδας Εργασίας της Εκτελεστικής Επιτροπής για την Ονοματολογία Εξωπλανητικών Συστημάτων και του Γραφείου Αστρονομίας της IAU.

Θα επιλεχθούν με ψηφοφορία τρία ονόματα

Έτσι, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στις 10:00 το πρωί στην Ιωνίδειο Σχολή στον Πειραιά θα επιλεχθούν με ψηφοφορία τρία ονόματα, τα οποία θα προωθηθούν στη Διεθνή Αστρονομική Ένωση. Η τελική απόφαση για την ονοματοδοσία κάθε εξωπλανήτη μέσα από τις υποβληθείσες προτάσεις θα ληφθεί από μια επιτροπή της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στην οποία θα συμμετέχουν και οι ερευνητές που ανακάλυψαν τον εν λόγω εξωπλανήτη.

Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά συμμετέχουν ως προσκεκλημένοι ομιλητές η Πλανητική Γεωλόγος στο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος και συνεργάτιδα των NASA και ESA, Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου, ο Ομότιμος Καθηγητής Αστροφυσικής ΕΚΠΑ Παναγιώτης Νιάρχος, η Ιδρύτρια και CEO του OLYMPIASPACE, Δρ. Ολυμπία Κυριόπουλος, και ο Ιατρός αποστολών Ευρωπαίων αστροναυτών Αδριανός Γολέμης.

Καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει διάδραση με το κοινό ενώ θα στηθούν και ... διαστημικές γωνιές όπου τα παιδιά θα μπορούν να μάθουν περισσότερα για την παρατήρηση της Γης, για τις ουρανογραφίες και την διαστημική ρομποτική!

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για όλους όσοι ενδιαφέρονται. Όποιος επιθυμεί να μάθει ποιο είναι το όνομα που θα επιλεχθεί μπορεί να την παρακολουθήσει αφού πρώτα κάνει δωρεάν εγγραφή εδώ: https://forms.gle/EFYTziymaaMxwVkR7

#ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΗΣ #ΒΑΦΤΙΣΗ #ΕΛΛΑΔΑ #ΜΑΘΗΤΕΣ #ΣΥΜΠΑΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευκαιρία, Ελλάδα,efkairia, ellada