Είναι ο Πούτιν εγκληματίας πολέμου; Ποιος θα το αποφασίσει;
Είναι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν που αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία εγκληματίας πολέμου; Ποιος είναι υπεύθυνος για να αποφασίσει κάτι τέτοιο;
Ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου» για πρώτη φορά την Τετάρτη λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, όπου η Ρωσίά κατηγορείται ότι χτυπάει νοσοκομεία και μαιευτήρια κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Κρεμλίνου.
Ο τίτλος «εγκληματίας πολέμου» δεν είναι όμως μια απλή χρήση λέξεων. Υπάρχουν συγκεκριμένοι ορισμοί και συγκεκριμένες διαδικασίες μέσω των οποίων
Ο όρος χρησιμοποιείται για οποιονδήποτε παραβιάζει τους κανόνες που έχουν υιοθετήσει οι παγκόσμιοι ηγέτες, γνωστοί ως κανόνες του πολέμου. Οι νόμοι αυτοί ορίζουν το πως θα πρέπει να συμπεριφέρονται οι χώρες σε καιρό πολέμου.
Αυτοί οι κανόνες έχουν τροποποιηθεί τον τελευταίο αιώνα, με τις συμβάσεις της Γενεύης στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι συγκεκριμένοι κανόνες υπάρχουν εκεί ώστε να προστατεύουν τους αμάχους, αλλά και εκείνους που δεν μπορούν πλέον να πάρουν μέρος στη μάχη, μεταξύ αυτών πολίτες όπως γιατροί και νοσοκόμοι, τραυματισμένοι στρατιώτες και αιχμάλωτοι πολέμου. Συμβάσεις και πρωτόκολλα καθορίζουν ποιοι μπορεί να στοχοποιηθούν και με ποια όπλα.
Συγκεκριμένα όπλα απαγορεύονται, μεταξύ των οποίων χημικά και βιολογικά.
Ποια εγκλήματα κάνουν κάποιον εγκληματία πολέμου;Οι «σοβαρές παραβιάσεις» των κανόνων που όρισαν οι συγκεκριμένες συμβάσεις που φτάνουν να χαρακτηριστούν «εγκλήματα πολέμου» περιλαμβάνουν την εκτεταμένη καταστροφή που δεν εξυπηρετεί κάποια στρατιωτική σκοπιμότητα. Άλλα εγκλήματα πολέμου, είναι η επί τούτου στοχοποίηση πολιτών, η χρήση δυσανάλογης βίας, η χρήση ανθρώπων σαν ασπίδες και η κράτηση αιχμαλώτων.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δικάζει επίσης εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται σε «γενικευμένες επιχειρήσεις κατά άμαχου πληθυσμού». Οι επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνουν φόνους, εξοντώσεις, μεταφορές πληθυσμών, βασανισμούς, βιασμούς και trafficking.
Η κατηγορία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ενάντια στον Ρώσο πρόεδρο για να χαρακτηριστεί «εγκληματίας πολέμου» είναι μέσω τοου διεθνούς αναγνωρισμένου νομικού δόγματος της «ευθύνης διοίκησης». Αν ο διοικητής των στρατευμάτων διατάξει ή γνωρίζει ή είναι σε θέση να γνωρίζει εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν και δεν έκανε τίποτα για να τα σταματήσει, μπορεί να θεωρηθεί νομικά υπεύθυνος γι αυτά.
Ποιοι είναι οι δρόμοι προς τη ΔικαιοσύνηΣε γενικές γραμμές υπάρχουν τέσσερις δρόμοι για την έρευνα και τον καθορισμό εγκλημάτων πολέμου, αν και κάθε ένας έχει τα όριά του.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν ο ΟΗΕ να αναθέσει τη συγκεκριμένη υπόθεση σε μια εξεταστική επιτροπή που θα κατέληγε σε ένα ειδικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου για τη δίωξη του Πούτιν.
Τρίτη επιλογή θα ήταν ένα δικαστήριο στη λογική εκείνου της Νυρεμβέργης που δίκασε τους Ναζί και τους συνεργάτες του. Εκεί βέβαια η σύνθεση του δικαστηρίου καθορίστηκε από τους συμμάχους που πολέμησαν εναντίον του φασιστικού άξονα, ενώ εδώ δεν θα υπάρξουν – κατά πάσα πιθανότητα – τέτοιου είδους αντιμαχόμενοι. Ένα τέτοιο δικαστήριο θα μπορούσε πάντως να καθοριστεί από τις χώρες του ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Τέλος κάποιες χώρες έχουν στο δίκαιό τους νόμους για την δίωξη εγκλημάτων πολέμου. Η Γερμανία για παράδειγμα διεξάγει ήδη έρευνα για τον Πούτιν. Οι ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν αντίστοιχους νόμους, όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ένα τμήμα που ασχολείται με πράξεις όπως οι γενοκτονίες, οι βασανισμοί, η στρατολόγηση παιδιών κ.α.
Πού θα μπορούσε να δικαστεί ο Πούτιν;Δεν είναι σαφές. Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν πρόκειται να στείλει στο δικαστήριο της Χάγης κανέναν. Ούτε οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου. Ο Πούτιν θα μπορούσε να δικαστεί σε μια χώρα που θα επέλεγε ο ΟΗΕ όμως το βασικό πρόβλημα είναι ποιος θα τον αναγκάσει να βρεθεί σε αυτό το δικαστήριο.
Υπάρχουν ηγέτες που να έχουν δικαστεί από τέτοιο δικαστήριο;Πολλές φορές. Από το δικαστήρια της Νυρεμβέργης και του Τόκιο, που δίκασουν τους πρωτεργάτες του φασιστικού Άξονα μετά τον Β' ΠΠ, αρκετοί είναι οι ηγέτες χωρών που έχουν δικαστεί και καταδικασστεί.
Ο πρόεδρος της πρώην Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δικάστηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις συγκρούσεις που κατέληξαν στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Πέθανε στο κελί του πριν προλάβει να ακούσει την ετυμηγορία. Ο Σερβοβόσνιος συνεργάτης του Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο στρατιωτικός ηγέτης Ράτκο Μλάντιτς δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου.
Ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, καταδικάστηκε σε 50 χρόνια για τη θηριωδία στη γειτονική Σιέρα Λεόνε. Ο πρώην δικτάτορας του Τσαντ, Χιζέν Χαμπρέ, ο οποίος πέθανε το 2021, ήταν ο πρώτος ηγέτες χώρας που καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από ένα αφρικανικό δικαστήριο. Καταδικάστηκε σε ισόβια.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο καιρός το τριήμερο της 25ης Μαρτίου
- Κώστας Αποστολάκης: «Δεν έχω καταφέρει τίποτα στη ζωή μου, καβάλησα το καλάμι»
- Βόμβα Ακάρ: Θετική η Αθήνα για κοινή εκμετάλλευση στο Αιγαίο
- Οδοντίατρος έσπαγε τα δόντια των ασθενών του επίτηδες, για να βάλει θήκες
- Κορωνοϊός – Omicron: Η νέα επιπλοκή που προκαλεί στο αναπνευστικό των παιδιών
- Η μητέρα 12 παιδιών που άφησε την οικογένειά της για να πολεμήσει στην Ουκρανία και σκοτώθηκε στο μέτωπο
- Συνελήφθησαν συγγενείς πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ για ναρκωτικά στα Βόρεια Προάστια
- Η απάντηση της Ρωσίας στον Μπάιντεν που αποκάλεσε «εγκληματία πολέμου» τον Πούτιν
- Θεσσαλονίκη: Ανετράπη ασθενοφόρο στον δρόμο προς Επανομή
- Δείτε αναλυτικά τους μέσους όρους των καναλιών για χθες Τετάρτη 16/3/2022
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Έτσι θα λειτουργήσουν φέτος τα τουριστικά καλύμματα: Τι ισχύει με μπουφέ στα ξενοδοχεία, αναλυτικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα
- Συμμαθήτρια της Ρούλας Πισπιρίγκου αποκαλύπτει, «είδα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τη συγκεκριμένη κοπέλα» (βίντεο)
- Κι όμως, Έλενα Παπαρίζου και Antique ξανά μαζί 19 χρόνια μετά (βίντεο)
- Πανελλήνιες 2022: Πότε ξεκινούν, νωρίτερα ανακοινώνονται οι βάσεις
- Ο Ηλίας Μόσιαλος επικεφαλής Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ
- Είναι ο Πούτιν εγκληματίας πολέμου; Ποιος θα το αποφασίσει;
- ΑΣΕΠ: «Τρέχουν» οι αιτήσεις για 1.295 μόνιμες προσλήψεις
- Έχει ακόμα δρόμο το «θρίλερ» με τα παιδιά από την Πάτρα, λέει η πρόεδρος των ιατροδικαστών: «Θα μπορούσε να γίνει ταινία»

- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Είναι ο Πούτιν εγκληματίας πολέμου; Ποιος θα το αποφασίσει;
- Κι όμως, Έλενα Παπαρίζου και Antique ξανά μαζί 19 χρόνια μετά (βίντεο)
- Έτσι θα λειτουργήσουν φέτος τα τουριστικά καλύμματα: Τι ισχύει με μπουφέ στα ξενοδοχεία, αναλυτικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα
- Ο Ηλίας Μόσιαλος επικεφαλής Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ
- Συμμαθήτρια της Ρούλας Πισπιρίγκου αποκαλύπτει, «είδα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τη συγκεκριμένη κοπέλα» (βίντεο)
- Έχει ακόμα δρόμο το «θρίλερ» με τα παιδιά από την Πάτρα, λέει η πρόεδρος των ιατροδικαστών: «Θα μπορούσε να γίνει ταινία»
- Πανελλήνιες 2022: Πότε ξεκινούν, νωρίτερα ανακοινώνονται οι βάσεις
- ΑΣΕΠ: «Τρέχουν» οι αιτήσεις για 1.295 μόνιμες προσλήψεις
- «To Θέατρο της Μαριούπολης επέζησε»: Ξεκίνησαν να βγαίνουν σώοι οι άμαχοι, βίντεο με το καταφύγιο γεμάτο παιδιά
- Νέα Υόρκη: Άγρια δολοφονία 29χρονης Ελληνοαμερικανίδας, την μαχαίρωσε θανάσιμα ο σύντροφός της
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εκλογές ζήτησε από την Καλαμαριά ο Τσίπρας, για να φύγει «η κυβέρνηση της δικαιολογίας»
- Εκπρόσωπος Κρεμλίνου: Οι βόμβες των ΗΠΑ έχουν σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες
- Πάτρα: Το βίντεο κλιπ του πατέρα και το σχόλιο της Τζωρτζίνας
- Κατρούγκαλος για Ακάρ και συνεκμετάλλευση Αιγαίου: «Ευθύνη της κυβέρνησης να θέσει κόκκινες γραμμές»
- Θεσσαλονίκη: Ξανά σε δίκη ο ψυκτικός που σκότωσε πελάτισσα με σφυρί
- Προκάτ νοσοκομείο – Κίνα: Απίστευτες εικόνες ενόψει νέου κύματος κορονοϊού
- Ουκρανία: Αυξάνεται ο αριθμός των άμαχων νεκρών από το μακελειό στο Τσερνίχιβ
- Με κάρτα καυσίμων στο βενζινάδικο – Αρχές Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα – Τι θα γίνει με όσους δεν έχουν smartphone
- Θεσσαλονίκη: Αυτόφωρο για 67χρονο καθηγητή που φέρεται να παρενόχλησε μαθήτρια
- «Μινόρε της Αυγής»: Τελευταίες παραστάσεις εώς Κυριακή 3 Απριλίου