ΕΚ: Συγκινητική εκδήλωση παρουσία των γιων της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε η εκδήλωση, που οργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Αριστερά με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, με θέμα την προστασία των δημοσιογράφων και των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, παρουσία των δύο γιών της δολοφονημένης δημοσιογράφου Καρουάνα Γκαλιζία.

«Η μαμά μου έκανε δύσκολη τη ζωή πολιτικών. Αν ζούσε, ενδεχομένως να ήσασταν εσείς ο επόμενος στόχος. Παρόλ' αυτά, επιλέξατε να την τιμήσετε μέσω της σημερινής εκδήλωσης...» είπε ο Αντριου Καρουάνα Γκαλιζία.

«Οι

αρχές για τις οποίες αγωνίστηκε η μητέρα μου είναι καθολικές. Θέλω να πιστεύω ότι αναγνωρίσατε το γεγονός ότι ο αγώνας της είναι και ο δικός σας, δικός μας αγώνας. Συνεχίζουμε κι εμείς, όπως κι εσείς, το σπουδαίο έργο που ξεκίνησε. Σε έναν κόσμο που ακόμη και η αλήθεια αμφισβητείται ή επισκιάζεται από τους ισχυρούς, δεν πρέπει να θεωρείται τίποτα αυτονόητο. Υπάρχουν πάντα πρόθυμοι δολοφόνοι για να σταματήσουν την αλήθεια. Όπως έγινε στη Μάλτα», πρόσθεσε.

«Δεν θα είχαν αποκαλυφθεί τα Panama Papers, τα Paradise Papers ή τα Lux Leaks εάν δεν υπήρχαν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Το μείζον πρόβλημα είναι πως αυτοί ακόμη δεν προστατεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τζίμερ, ανοίγοντας την εκδήλωση.

«Έχουμε συμφωνήσει στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να θεσμοθετήσουμε ένα βραβείο στο όνομα της Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία. Είχαμε πει στην αρχή να το υιοθετήσει συνολικά το Κοινοβούλιο, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει», δήλωσε ο ευρωβουλευτής κ. Κούλογλου, που συντόνισε την συζήτηση. «Εμείς θέλουμε να είναι ένα βραβείο που να αφορά τους whistleblowers, τους ανθρώπους που συχνά θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για το δημόσιο συμφέρον. Κι επίσης, το βραβείο αυτό να μη εμπλέκεται σε πολιτικά παιχνίδια, όπως έχει καταντήσει το Βραβείο Ζαχάρωφ. Να δίνεται σε όποιον αξίζει, είτε είναι Αριστερός, Δεξιός ή Κεντρώος. Αν δεχθεί το Ευρωκοινοβούλιο, θα το παραχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε και ο Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. «Θα πρέπει να μας ανησυχήσουν τα περιστατικά που σημειώνονται ανά τον κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη. Άνθρωποι που υποστηρίζουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται θύματα εκείνων που δεν θέλουν να λάμψει η αλήθεια. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η ΕΕ έχει υποστεί το πλήγμα των σκοτεινών αυτών δυνάμεων, Χρειάζεται προστασία», τόνισε.

«Η δύναμη της Δάφνης ήταν ότι δεν έγραφε στον τύπο της Μάλτας. Έγραφε χωρίς σύνορα. Και τώρα προσπαθούν να το κάνουν αυτό κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία», είπε ο ίδιος. Όταν δε ρωτήθηκε από τον Στέλιο Κούλογλου αν έχει μετανιώσει, σημείωσε ότι «κάποια πράγματα στην περίπτωσή μου θα τα έκανα διαφορετικά, αλλά το γεγονός ότι ακολούθησαν πολύ άνθρωποι που εμπνεύστηκαν από αυτήν την ιστορία είναι εξαιρετικά θετικό».

«Μόνο το 5% των δολοφονιών δημοσιογράφων επιλύεται και αυτό ανατροφοδοτεί αυτήν την απαράδεκτη εγκληματική δραστηριότητα και διαχέει το φόβο στους δημοσιογράφους. Οι ηθικοί και οι φυσικοί αυτουργοί θα πρέπει να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη», υπογράμμισε η Ζιλί Μαζερζάκ, επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών της οργάνωσης «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα».

«Τρεις μήνες μετά, εκφράζουμε τις ανησυχίες μας όσον αφορά την έλλειψη προόδου στην ανάκριση και την έρευνα. Είμαστε της άποψης ότι η υπόθεση αυτή θα πρέπει να είναι αντικείμενο διεθνούς παρακολούθησης και της ΕΕ. Και φυσικά, όπως είπε και ο Πρόεδρος Μακρόν, να υπάρξει ειδικός απεσταλμένος για την ελευθερία του Τύπου ο οποίος θα επιτηρεί τη διαδικασία εξιχνίασης της δολοφονίας», είπε η δημοσιογράφος.

«Παλιά όταν μου λέγανε ότι κινδυνεύω ως δημοσιογράφος, γελούσα και τους έλεγα ότι είναι μέρος της δουλειάς. Ως Γάλλος και Ευρωπαίος πολίτης αισθανόμουν ασφαλής», διηγήθηκε ο δημοσιογράφος που συνέβαλε στις αποκαλύψεις του Lux Leaks Εντουάρ Περέν. «Όταν εργάστηκα για τα Paradise Papers, είχα γνωρίσει τον Μάθιου, τον μεγάλο γιο της Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία. Όταν έμαθα για τη δολοφονία της, κατάλαβα ότι δεν πρέπει να γελάω. Γνώριζα τη δουλειά της, και ξέρετε το περιστατικό έγινε πολύ κοντά στο σπίτι μας». Ο δημοσιογράφος κάλεσε τους ευρωβουλευτές που έχουν ήδη δουλέψει πάνω σε ψήφισμα για την προστασία των whistleblowers, να συνεχίσουν για ισχυρότερη προστασία τους μέσω νομοθεσίας που θα εισηγηθεί η Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα