Εκατό επιστήμονες απαντούν: Πότε θα τελειώσουμε με τον κορονοϊό;
Έπειτα από έναν χρόνο πανδημίας προκύπτει το εύλογο ερώτημα: πόσο μπορούμε να ελπίζουμε στην εξάλειψη της πανδημίας; Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι σχεδόν απίθανο.
Το επιστημονικό περιοδικό Nature έθεσε το ερώτημα σε 100 ειδικούς που μελετούν τον κορονοϊό. Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ο κορονοϊός θα καταλήξει να γίνει «ενδημικός» , δηλαδή ότι θα συνεχίσει να κυκλοφορεί τα επόμενα χρόνια σε διαφορετικές περιοχές της υφηλίου.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η αδυναμία εξάλειψης του κορονοϊού δεν σημαίνει ότι ο αριθμός των θανάτων, των νοσούντων, ή τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα συνεχιστούν στην κλίμακα που παρατηρείται σήμερα. Η μελλοντική πορεία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό ανοσίας που αναπτύσσεται μέσω μόλυνσης, ή εμβολιασμού και πώς θα εξελιχθεί ο ιός.
Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ήταν δυνατόν να εξαλειφθεί ο SARS-CoV-2 από ορισμένες περιοχές, ενώ θα συνεχίσει να κυκλοφορεί σε άλλες. Στις περιοχές που θα επιτευχθεί ανοσία αγέλης, θα υπάρχει κίνδυνος επιδημικών εκρήξεων, αλλά θα περιορίζονται γρήγορα λόγω του υψηλού βαθμού συλλογικής ανοσίας.
Ένα πιθανό σενάριο που προβλέπουν οι επιστήμονες για τον SARS-CoV-2 είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται, αλλά εφόσον έχει αναπτυχθεί κάποια ανοσία μέσω φυσικής μόλυνσης ή εμβολιασμού, δεν θα υπάρχει κίνδυνος σοβαρής νόσου. Ο ιός θα θυμίζει ότι συμβαίνει τώρα με τα παιδιά που συνήθως προκαλεί ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη.
Μένει να διαπιστωθεί το πως θα εξελιχθεί η ανοσία που αναπτύσσουμε έναντι του SARS-CoV-2 και αν θα είναι παρόμοια όπως με τους ενδημικούς κορονοϊούς (OC43, 229E, NL63 και HKU1). Δηλαδή, εάν παρά το δε θα μας προφυλάσσει από επαναμόλυνση, αν θα μας προφυλάσσει από σοβαρή νόσο.
Αν οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύξουν μακροχρόνια ανοσία στον ιό, είτε μέσω φυσικής μόλυνσης είτε μέσω εμβολιασμού, τότε δεν είναι πολύ πιθανό ο ιός να καταλήξει ενδημικός. Παρ' όλα αυτά η ανοσία φαίνεται να εξασθενεί μετά από ένα ή δύο χρόνια και ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί και να διαφύγει της ανοσίας. Περισσότεροι από τους μισούς επιστήμονες θεωρούν ότι η εξασθένιση της ανοσίας θα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που θα καταστήσουν τον ιό ενδημικό.
Σε χώρες που έχουν αρχίσει εκτεταμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι του COVID-19 αναμένεται να παρατηρηθεί σημαντική μείωση της νόσου, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά των εμβολίων αναφορικά με τις μεταδόσεις. Δεδομένα από κλινικές δοκιμές υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια μπορεί να αποτρέψουν τη συμπτωματική λοίμωξη αλλά, επίσης, θα μπορούσαν να περιορίσουν και τη μετάδοση του ιού.
Αν τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση - και εάν παραμείνουν αποτελεσματικά έναντι νεότερων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού - είναι δυνατόν να μπορεί να εξαλειφθεί ο ιός σε περιοχές που θα επιτευχθεί η ανοσία αγέλης.
Ένα εμβόλιο που είναι αποτελεσματικό κατά 90% θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε τουλάχιστον 55% του πληθυσμού για να επιτευχθεί προσωρινά η ανοσία αγέλης, εφόσον κάποια από τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ. Ένα εμβόλιο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σχεδόν στο 67% των ανθρώπων για την επίτευξη της ανοσίας αγέλης εφόσον αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα.
Παρόμοια με την πανδημία γρίπης;Η πανδημία της γρίπης του 1918 που προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερα από 50 εκατομμύρια άτομα, αποτελεί κριτήριο σύγκρισης για τις υπόλοιπες πανδημίες. Η πανδημία είχε προκληθεί από ιό γρίπης τύπου Α, ο οποίος προήλθε από πτηνά. Οι πανδημίες της γρίπης προκαλούνται όταν ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία στα νέα στελέχη του ιού. Τη στιγμή που μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αναπτύξει ανοσία, ένας πανδημικός ιός θα γίνει εποχικός.
Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι ο κορονοϊός θα εξελιχθεί όπως η γρίπη. Η γρίπη μεταλλάσσεται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον SARS-CoV-2, επιτρέποντάς να διαφεύγει από το ανοσιακό σύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα εμβόλια γρίπης πρέπει να επικαιροποιούνται κάθε χρόνο. Παρόμοια και ο κορονοϊός μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας που αναπτύσσεται από τη φυσική μόλυνση, και πιθανόν και τα εμβόλια.
Το 70% των ερωτηθέντων ερευνητών θεωρούν ότι η δυνατότητα διαφυγής της ανοσιακής απάντησης θα είναι ένας επιπλέον παράγοντας που θα καθορίσει αν θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ο ιός. Το μέλλον του SARS-CoV-2 θα εξαρτηθεί, επίσης, από το αν μπορεί να δημιουργήσει δεξαμενές σε άγρια ζώα.
Συμπερασματικά, «η πορεία που θα ακολουθήσει ο SARS-CoV-2 στο μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Στο προσεχές μέλλον η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων μέχρι την επίτευξη της ανοσίας αγέλης, μπορεί να περιορίσουν τις μεταδόσεις ή τη σοβαρότητα της νόσου. Αν όμως τα μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσης περιοριστούν και αφήσουμε τον ιό ανεξέλεγκτο, τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις πιο δύσκολες μέρες της πανδημίας», αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οικογενειακή τραγωδία: Μητέρα έπεσε με το αυτοκίνητο σε ποτάμι για να αυτοκτονήσει – Μέσα ήταν και ο γιος της με ειδικές ανάγκες
- Απίστευτο: 29χρονος «κλέφτηκε» με την πεθερά του, την ώρα που η γυναίκα του γεννούσε!
- Έρευνα: Ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες και οι πιο ζημιάρικες μάρκες αυτοκινήτων;
- H Φάρμα: Σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της Αθήνας οι παίκτες του reality
- Στέφανος Τσιτσιπάς: Πάλεψε, τα έδωσε όλα, αλλά λύγισε από τον Μεντβέντεφ
- Εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών προς τράπεζες και Δημόσιο από την 1η Ιουνίου
- Έλενα Ακρίτα για Μενδώνη: Είναι σούργελο η γυναίκα, δίνει συνέντευξη για τον Λιγνάδη και…
- Γιάννης Μπέζος: «Δεν είναι άγιοι όσοι βγαίνουν και μιλάνε»
- Βρέθηκε νεκρός άνδρας στον λόφο του Στρέφη
- Φρίκη: Οδοντίατρος δάγκωσε τη μύτη της γυναίκας του και την βασάνισε για ώρες λόγω ενός SMS (pics)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Bασιλακόπουλος: Θα κάνουμε καλό Πάσχα, από Σεπτέμβρη η επιστροφή στην κανονικότητα (vid)
- Τραβάει το σκοινί η Τουρκία: Στο Αιγαίο με κλειστό πομπό το Τσεσμέ
- «Μπρα ντε φερ» Ζαββού – Στουρνάρα στη Βουλή για bad bank
- Στον αέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για ασφαλιστική ικανότητα στα έμμεσα μέλη
- Καταγγελίες για εμβολιασμούς εκτός σειράς στο γηροκομείο Βόλου, έρευνα από την ΕΑΔ
- Εκατό επιστήμονες απαντούν: Πότε θα τελειώσουμε με τον κορονοϊό;
- Άριελ Κωνσταντινίδη: Όταν ήμουν 9 ετών, βοηθός σκηνοθέτη με άρπαξε και με φίλησε!
- Τσιτσιπάς: Υπόκλιση στον Μεντβέντεφ, αποκλεισμός στα ημιτελικά του Australian Open
- Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Ωρωπός
- Μητσοτάκης για πρόβληματα στην ηλεκτροδότηση: Καταλαβαίνω απόλυτα τον θυμό των πολιτών
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Εκατό επιστήμονες απαντούν: Πότε θα τελειώσουμε με τον κορονοϊό;
- Μητσοτάκης για πρόβληματα στην ηλεκτροδότηση: Καταλαβαίνω απόλυτα τον θυμό των πολιτών
- Σκρέκας: Πρώτα θα πάρει ρεύμα και το τελευταίο σπίτι και μετά η συζήτηση για το τι έπρεπε να γίνει
- Στον αέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για ασφαλιστική ικανότητα στα έμμεσα μέλη
- «Μπρα ντε φερ» Ζαββού – Στουρνάρα στη Βουλή για bad bank
- Τσιτσιπάς: Υπόκλιση στον Μεντβέντεφ, αποκλεισμός στα ημιτελικά του Australian Open
- Παπαστεργίου: Η Μήδεια αποκάλυψε τις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων κράτους - αυτοδιοίκησης
- Νομοθετική πρωτοβουλία για την αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων μετά το πινγκ πονγκ ευθυνών για την ηλεκτροδότηση
- ΕΛΣΤΑΤ: «Βουτιά» 3,5% του δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο, στο 12,1% ο μέσος γενικός δείκτης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ο «πατέρας» του καρδιακού απινιδωτή, νομπελίστας Bernard Lown
- Τα απροσδόκητα έσοδα και κέρδη ωθούν την μετοχή της Deere & Co
- Διαθέσιμη η βεβαίωση εμβολιασμού μέσω του gov.gr
- Ρέθυμνο: Αποκαταστάθηκε πλήρως η ροή ηλεκτροδότησης σε περιοχές του νομού
- Μέσα στο 2021 έρχεται νέα έκδοση της Microsoft Office
- Ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό MeToo μετά τις αποκαλύψεις Μενδώνη: «Ο Λιγνάδης μάς εξαπάτησε»
- Σε καθολικό lockdown το Ηράκλειο Κρήτης και ο δήμος Ευόσμου-Κορδελιού
- Oι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού στο Europa League
- Αυτό που βρήκε να πει ο Κ. Μητσοτάκης για τον καταιγισμό του #metoo είναι ότι «έσπασε ένα πέπλο σιωπής»
- Έρχεται πίτσα: Ντελιβεράς έσκασε μύτη από το πουθενά σε αγώνα του Europa League – Βίντεο