Εκδήλωση ΣΕΒ για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Μαρόκο

Οι ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά του Μαρόκου, σε επιχειρηματικούς τομείς που ενδιαφέρουν την ελληνική οικονομία, συζητήθηκαν σήμερα (Τρίτη, 17/4/2018), σε ενημερωτική εκδήλωση, στο πλαίσιο των Δράσεων Εξωστρέφειας «ExportReady» του ΣΕΒ.

Η εκδήλωση αυτή, πραγματοποιείται ενόψει της επιχειρηματικής αποστολής που διοργανώνει ο Σύνδεσμος, σε συνεργασία με τον ΣΕΒΕ και το Υπουργείο Εξωτερικών στην Καζαμπλάνκα, 2-5 Μαΐου

2018.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάσθηκαν στην εκδήλωση το Μαρόκο είναι μία από τις πλέον ανοικτές -το εμπόριο αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του ΑΕΠ- και δυναμικές οικονομίες της περιοχής, που δεν έχει επηρεασθεί σημαντικά από τη διεθνή οικονομική κρίση, χαρακτηρίζεται δε από σταθερότητα χαμηλό πληθωρισμό, ενώ παρουσιάζει αξιόλογο ρυθμό ανάπτυξης.

Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση του Μαρόκου σχεδιάζει ένα ευρύ πρόγραμμα κατασκευαστικών έργων, με στόχο να μετατρέψει τη χώρα σε περιφερειακό κόμβο, οι ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των κατασκευών, δομικών υλικών, ενέργειας και πληροφορικής, μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία, την ευρωπαϊκή ταυτότητα και τον διεθνή προσανατολισμό τους.

Επιπλέον, σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασία εντοπίζονται και στα έργα ενεργειακής αποδοτικότητας και ασφάλειας, στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη διαχείριση υδάτων και στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κρίσεων, ενώ ευκαιρίες υπάρχουν και για άλλους σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Σε παρέμβασή του στην εκδήλωση, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, υπογράμμισε ότι «η επιχειρηματική εξωστρέφεια αποτελεί διέξοδο για τις ελληνικές επιχειρήσεις και αναφέρθηκε στις επιτυχημένες αποστολές που διοργανώνει ο ΣΕΒ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικότερα για το Μαρόκο, η στρατηγική πληροφόρηση στο πλαίσιο του «ExportReady Connect», δείχνει μία αγορά με πολλές δυνατότητες επιχειρηματικής διείσδυσης για πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Το κατασκευαστικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η Μαροκινή Κυβέρνηση θα δημιουργήσει αναμφισβήτητα ένα ακόμη πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την είσοδο και ανάπτυξη των ελληνικών προϊόντων σε αυτήν την αγορά».

Εξάλλου, μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρέσβης του Μαρόκου στην Ελλάδα κ. Samir Addahre και η Διευθύντρια της Β3 Δ.Ο.Σ. με χώρες της Β. Αφρικής, της Μ. Ανατολής και του Κόλπου του ΥΠΕΞ, κ. Ελένη Μιχαλοπούλου, παρουσίασαν το επιχειρηματικό περιβάλλον και παρέθεσαν στοιχεία που διευκολύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στο Μαρόκο, όπως είναι οι διαδικασίες ίδρυσης εταιριών, η προστασία ιδιοκτησίας και εμπορικών δικαιωμάτων, τα χρηματοδοτικά κίνητρα, το φορολογικό πλαίσιο, αλλά και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τη στρατηγική διείσδυση, μέσω συμφωνιών με τοπικούς συνεταίρους.

Κλείνοντας την εκδήλωση εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών, Ελληνικά Καλώδια, Grantex και SABO μοιράστηκαν με το ακροατήριο την εμπειρία τους από την επιτυχή τους παρουσία στην αγορά του Μαρόκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα