Έκλεισε το πενταετές ομόλογο, πάνω από 20 δισ. ευρώ οι προσφορές και απόδοση 0,2%

Ισχυρή ήταν η ζήτηση για το νέο ομόλογο πενταετούς διάρκειας με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές, καθώς οι προσφρορές ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ και η τελική απόδοση ήταν 0,2%.

Το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο είχε νωρίτερα ανοίξει και σύμφωνα με το αρχικό guidance η απόδοση ήταν Mid Swaps +55 μονάδες βάσης, δηλαδή στη ζώνη του 0,28%. Tην έκδοση πενταετούς ομολόγου, ήτοι λήξεως Φεβρουαρίου 2026, ανέλαβαν οι Barclays, BofA

Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale.

Αυτή είναι η τρίτη έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές το 2021, καθώς είχαν προηγηθεί οι επιτυχημένες εκδόσεις 10ετούς και 30ετούς τίτλου. Η σημερινή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου από την S&P σε «ΒΒ».

Το ελληνικό δημόσιο έχει καταφέρει, επίσης, να αντλήσει σχεδόν 3 δισ. ευρώ, μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

Συνέχεια της πρόσφατης αναβάθμισης

Η σημερινή εξέλιξη επέρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης αναβάθμισης της ελληνικής αξιολόγησης σε «ΒΒ» από τον οίκο Standard & Poor’s, βελτιώνοντας περαιτέρω το επενδυτικό περιβάλλον.

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει δανειστεί από την αγορές πάνω από 8 δισ. ευρώ:

3,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο μέσα από την έκδοση 10ετούς ομολόγου και με επιτόκιο 0,8% 2,5 δισ. ευρώ το Μάρτιο μέσω της έκδοσης ομολόγου 30ετούς διάρκειας και επιτόκιο 1,9%. Περίπου 3 δισ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα δανεισμού για το 2021, όπως αυτό περιγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό, προβλέπει την άντληση από τις αγορές έως 12 δισ. ευρώ. Στα επόμενα βήματα, μετά την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η πιθανή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου. Στην πραγματικότητα το ποσό που θα αντλήσει η Ελλάδα φέτος θα είναι πολύ υψηλότερο και μπορεί να φτάσει κοντά στα 20 δισ. ευρώ αν υπολογίσει κανείς: τα επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα από την Κομισιόν μέσω του προγράμματος SURE (αυτό το μήνα ή τον Ιούνιο) αλλά και την προκαταβολή των 4,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σταϊκούρας: «Θέτουμε τη χώρα σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης»

«Η χώρα, σήμερα, βγήκε και πάλι, με μεγάλη επιτυχία, στις διεθνείς αγορές. Άντλησε, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου, 3 δισ. ευρώ, με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας», τονίζει με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο.

«Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αντίστοιχη έκδοση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, από την προηγούμενη Κυβέρνηση, με επιτόκιο 3,6%. Επιπλέον, η σημερινή έκδοση είχε μεγάλη υπερκάλυψη και εξαιρετική ποιότητα.Ενώ, επίσης, πραγματοποιήθηκε σήμερα και δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, με νέο ιστορικό ρεκόρ απόδοσης, -0,4%!» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σημειώνει πως «όλα αυτά συνιστούν αναγνώριση των θυσιών της κοινωνίας και της αξιοπιστίας και αποδοτικότητας της κυβερνητικής πολιτικής. Η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Κυβέρνησης, φέρνει θετικά αποτελέσματα.»

Στη συνέχεια ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζει τις προηγούμενες, επίσης επιτυχημένες εξόδου στις αγορές επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης: «από τον Ιούλιο του 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει - συνολικά - 25 δισ. ευρώ από τις αγορές, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές ύψος. Η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά πρόσφατων θετικών οικονομικών εξελίξεων, όπως είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, η τόνωση του δείκτη της μεταποίησης και η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας τονίζει στη δήλωσή του πως πρόκειται για «εξελίξεις που πιστοποιούν την ορθότητα, την αποτελεσματικότητα και τη διορατικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, η οποία εδράζεται στη στοχευμένη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών. Πάνω σε αυτή τη βάση, με σχέδιο, αυτοπεποίθηση και συστηματική δουλειά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε να θέσουμε - άμεσα - τη χώρα σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

 

 

ΟΜΟΛΟΓΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Έκλεισε,ekleise