Εκλογές 2019: H απόφαση του Τσίπρα για πρόωρες εθνικές εκλογές - Η βαριά σκιά της ήττας -Το δραματικό παρασκήνιο στην Κουμουνδούρου

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, υπό τη σκιά της συντριπτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετικά βαριά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου, το βράδυ της Κυριακής. Οι δημοσκοπήσεις,

που τόσο είχαν κατηγορηθεί τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνονταν ώρα με την ώρα. Που όσο περνούσε, τόσο περισσότερο η βαριά σκιά της ήττας με το απρόσμενο αυτό ποσοστό διαφοράς, άπλωνε τη σκιά της.

Με τη διαφορά να φτάνει στο 9,5% και τα χαμόγελα παγωμένα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση, στις 2 Ιουνίου, θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την διάλυση της Βουλής ώστε ο λαός να επιλέξει ανάμεσα στις θέσεις που προτείνουν τα κόμματα.

Δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς θα ζητήσει να στηθούν οι κάλπες. Προγενέστερες πληροφορίες ήθελαν συνεργάτες του να έχουν προκρίνει ως κατάλληλη ημερομηνία την 30ή Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας το αποκλειστικό ρεπορτάζ των Dikaiologitika News.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών» που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να αγνοήσει την σημερινή ετυμηγορία.

«Η αφοσίωσή μας στον λαό είναι η ψυχή μας, κανείς μας δεν ξεχνά που ανήκει και ποιους εκπροσωπεί», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι: «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει την πορεία και το σχέδιο στήριξης των πολλών συνολικά, και ήδη το κάνει. Όμως η τελική ετυμηγορία ανήκει στον λαό, δεν θα αποδράσω δεν θα το βάλω στα πόδια, δεν θα φύγω από τη μάχη για την ισότητα την αλληλεγγύη, από τη μάχη για την υπεράσπιση των κόπων του ελληνικού λαού τους κόπους του ελληνικού λαού.

Με την ενσωμάτωση στο 46,7% η ΝΔ προηγείται με περίπου 9,4 μονάδες στις ευρωεκλογές: 33,26 έναντι 23,85% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ζήτησαν εκλογές.

Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση για πρόωρες εκλογές

Την απόφαση να προχωρήσει ούτως ή άλλως σε πρόωρες εθνικές εκλογές είχε πάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Είτε η διαφορά στις ευρωεκλογές ήταν μεγάλη είτε μικρή- είχε καταλήξει στο συμπέρασμα να κάνει τις εκλογές μέσα στον Ιούνιο - φυσικά μετά το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το μεσημέρι του Σαββάτου - και μιλώντας στους δημοσιογράφους - στο καθιερωμένο τραπέζι των πολιτικών με τους εκπροσώπους του Τύπο, φέρεται να είχε δηλώσει ότι είναι πρόθεσή του να πάει σε πρόωρες εθνικές εκλογές, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα προεξοφλούσε εκλογική ήττα.

Μάλιστα, το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές είχε αφήσει και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Γύρω στις 8 το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έφτασε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου συνοδευόμενος από την σύζυγο του Μπέτυ Μπαζιάνα και ενώ είχε ζητήσει να γίνει σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας με στελέχη της κυβέρνησης προκειμένου να συζητήσουν το πως θα διαχειρίζονταν το όλο θέμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με τους συνεργάτες του όλα τα διαδικαστικά θέματα καθώς δεν θα έπρεπε να προκύψουν προβλήματα την δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όλες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι για αρκετή ώρα και ενώ η ψαλίδα της διαφοράς ολένα και άνοιγε, στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν δύο βασικές και αντικρουόμενες απόψεις, σχετικά με το αν ο Πρωθυπουργός έπρεπε να αναοικνώσει πρόωρες εκλογές ή όχι. Δεν είναι τυχαίο που ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σε αυτό το μεσοδιάστημα, έκανε τουλάχιστον τρεις τηλεοπτικές δηλώσεις στις οποίες ανέφερε ότι "υπάρχει προαποφασισμένη πολιτική απόφαση του Πρωθυπουργού για τον χρονο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών αλλά θα πρέπει να περιμένουμε".

Ο κύβος ερρίφθη και έτσι ο Πρωθυπουργός ανέλαβε το δύσκολο έργο της ανακοίνωσης των πρόεωρων εκλογών. Σύμφωνα με όσα είπε, αμέσως μετά τον β' γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και θα ζητήσει εκλογές. Όλες οι πιθανότητες, σε βαθμό σχετικής βεβαιότητας, φέρουν την 30η Ιουνίου ως την πιθανοτερη ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εθνικών εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα