Έκρυθμη η κατάσταση στην Αλβανία: Ο Μέτα ακυρώνει τις δημοτικές εκλογές, θα γίνουν λέει ο Ράμα (pic+vids)

Ακραία πόλωση έχει εκδηλωθεί στην Αλβανία, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές. Διαδηλώσεις και επεισόδια μετά την δήλωση του προέδρου της Αλβανίας, Μέτα, ότι θα ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου.

Ειδικότερα,

την ακύρωση των επερχόμενων δημοτικών εκλογών στην Αλβανία είχε ανακοινώσει νωρίτερα το Σάββατο ο πρόεδρος της Αλβανίας. Ο Μέτα δημοσιοποίησε μέσω Facebook την πρόθεσή του για ακύρωση του διατάγματος για δημοτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου, λέγοντας ότι «οι πολιτικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή τους».

Ωστόσο,λίγο αργότερα ο Εντι Ράμα ανακοίνωσε ότι οι δημοτικές εκλογές δεν θα ακυρωθούν. Ολα αυτά, ενώ για μία ακόμη φορά πλήθη βγήκαν στους δρόμους των Τιράνων, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας.

«Οι εκλογές θα γίνουν στις 30 Ιουνίου! Καληνύχτα» ήταν η λακωνική ανάρτηση του Ράμα.

Ο Ιλίρ Μέτα τόνισε πως έχει πλήρη επίγνωση των ενεργειών του ενώ εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για την κρίσιμη πολιτική κατάσταση που διέπει την Αλβανία.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως στις 10 Ιουνίου η Προεδρία της Αλβανίας θα δημοσιοποιήσει με περισσότερες λεπτομέρειες το σκεπτικό και τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση

 Επεισόδια

Οι συγκεντρωμένοι για μία ακόμη φορά πέταξαν βόμβες μολότοφ έξω από το κοινοβούλιο, στα Τίρανα, ενώ η αστυνομία τους απώθησε κάνοντας χρήση χημικών.

{https://twitter.com/BalkanInsight/status/1137438420014391297}

{https://twitter.com/BalkanInsight/status/1137444354166022144}

Η διεθνής κοινότητα έχει καλέσει τα κόμματα της Αλβανίας να μπουν σε διάλογο και να αποφύγουν τη βία. Πολλοί, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της χώρας, έχουν δηλώσει ότι η συνεχιζόμενη πολιτική διαμάχη απειλεί τις προοπτικές της Αλβανίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Στην ανακοίνωση του Σαββάτου εξάλλου ο Μέτα ανέφερε ότι αποφάσισε να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές από τη στιγμή που η κρίση έχει υπονομεύσει κάθε πιθανότητα να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίζεται να έχει βάλει φρένο στην ενταξιακή πορεία της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα