Εκτός ελέγχου το μεταναστευτικό - Καζάνι που βράζει η ενδοχώρα, αντιδράσεις των κατοίκων στην εγκατάσταση μεταναστών (vid)

Στο απροχώρητο έχει φτάσει πλέον η κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα λόγω του μεταναστευτικού, με τις ροές να εξακολουθούν να είναι ανεξέλεγκτες την ώρα που γίνονται συνεχείς προσπάθειες αποσυμφόρησης των νησιών.

Ωστόσο, εκτός της μεταναστευτικής κρίσης, η κυβέρνηση καλείται να βρει και λύση στις οργισμένες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι κατηγορηματικές στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Γιαννιτσά όπου ομάδα κατοίκων έστησε «μπλόκο»

προκειμένου να μην εγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Σημειώνεται ότι οι ξενοδόχοι παρουσιάζονται θετικοί στην φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, ωστόσο αρκετές είναι οι φορές που αναγκάζονται να υποκύψουν μπροστά στις απειλές των διαμαρτυρόμενων κατοίκων.

Την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί πλέον λόγω των μαζικών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, αποτυπώνουν και τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι το τελευταίο 4μηνο στην Ελλάδα έφτασαν 40.000 μετανάστες. Ο συγκεκριμένος αριθμός δεν θα πρέπει να θεωρηθεί υπερβολή, εν λάβουμε στα υπόψιν και τις δομές των ελληνικών νησιών που ξεχειλίζουν. Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελεί ο προσφυγικός καταυλισμός στη Μόρια της Λέσβου, όπου πλέον «βράζει», αφού απαριθμεί περισσότερα από 15.000 άτομα.

«Το τελευταίο τετράμηνο είχαμε περίπου 40.000 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών», δήλωσε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Ακραία Φαινόμενα».

Αναφορικά με το προσφυγικό και τις σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων στην έλευση των προσφύγων - μεταναστών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε πως «η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι καθήκον της πολιτείας… Τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες», συμπληρώνοντας ότι «για να έχουμε την στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια, ακατάπαυστα».

«H ενημέρωση προκύπτει από την ανάγκη να δειχθεί από όλους μας η έγκαιρη αλληλεγγύη, στις συνοριακές περιοχές της χώρας που δέχονται το πρώτο ωστικό κύμα» και είναι από πλευράς εθνικής ασφάλειας πιο ανοικτές, συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός, τονίζοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε αυτές τις περιοχές.

«Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει. Γι' αυτό χρειαζόμαστε αντοχή… Κυρίως θα μετρηθούμε όλοι στο αν σε ένα ζήτημα που έχει εθνική διάσταση είμαστε όλοι μαζί. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλη η κοινωνία» υπογράμμισε.

Καζάνι που βράζει το Μεταναστευτικό: Τα έξι σημεία φωτιά σε ενδοχώρα και νησιά (φωτο - video)

Φουντώνει η οργή των κατοίκων σε ενδοχώρα και νησιά με αφορμή τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο της επιχείρησης αποσυμφόρησης των νησιών. Μετά τους κατοίκους των Βρασνών που αρνήθηκαν να εγκατασταθούν κι άλλοι πρόσφυγες στην περιοχή τους, την σκυτάλη πήραν οι αντιδράσεις στην Πεντέλη για την εγκατάσταση ανηλίκων, ενώ ακολούθησαν οι κάτοικοι της Λέρου, της Κω και των Γιαννιτσών.

Στα Γιαννιτσά, τα ξημερώματα της Κυριακής κάτοικοι της περιοχής επιχείρησαν να εμποδίσουν λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες, οι οποίοι ήταν προγραμματισμένο να εγκατασταθούν σε ξενοδοχείο. Εξαιτίας της έντασης που επικράτησε, παρενέβη η αστυνομία, προκειμένου τα πούλμαν με τους πρόσφυγες να φτάσουν τελικά από έναν παράδρομο στο ξενοδοχείο.

Στις Σέρρες ομάδα κατοίκων προσπάθησε να εμποδίσει λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες σε ξενοδοχείο στο Σιδηρόκαστρο. Με τη συνδρομή της αστυνομίας, τα λεωφορεία έφτασαν τελικά στον προορισμό τους.

Πριν από μία εβδομάδα, ένταση είχε προκληθεί και στα Βρασνά Θεσσαλονίκης για τον ίδιο λόγο. Κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν κομβικά σημεία, προκειμένου να μην φτάσουν εκεί λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον Σκάι επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών. Αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιοχές για την προώθηση μεταναστών στην ενδοχώρα, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στα νησιά, ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε ότι πρέπει να «βάλουμε όλοι πλάτη» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Όπως εξήγησε: «Γίνεται μία πολύ συντονισμένη προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Μυτιλήνη και στη Σάμο γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαρκής ροή μεταναστών προς τα νησιά μας και προς την πατρίδα μας. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Συντονισμένα και οργανωμένα θα υπάρξει μετακίνηση ενός αριθμού μεταναστών προς κέντρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Η προσπάθεια που γίνεται είναι η κατανομή να είναι όσο γίνεται πιο αναλογική. Όλοι μαζί θα επωμιστούμε το βάρος γιατί όλοι μαζί πονάμε γι’ αυτό που συμβαίνει στη Μυτιλήνη και τη Σάμο. Δεν θα αφήσουμε αβοήθητους τους συμπατριώτες μας εκεί».

«Οι Έλληνες δεν είμαστε ρατσιστές, είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι, άρα θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να αντιμετωπίσουμε σωστα το πρόβλημα. Ωστόσο θέλω να προσθέσω ότι συμμερίζομαι τους μεγάλους προβληματισμούς που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. Θέλω ξεκάθαρα να πω, και αυτό λέει η κυβέρνησή μας, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών. Ήδη παίρνονται πολύ σοβαρά μέτρα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού και το καινούργιο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή φύλαξη των συνόρων μας και στη στεριά και στη θαλασσα.

Δεύτερον, να γίνεται πολύ πιο γρήγορα η αξιολόγηση για το αν αυτοί οι άνθρωποι είναι πρόσφυγες ή μετανάστες και επομένως όσοι από αυτούς δεν είναι πρόσφυγες θα πρέπει να επαναπροωθούνται πίσω από την χώρα από την οποία ήρθαν. Επίσης θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι όσο κρατάει αυτή η διαδικασία οι άνθρωποι αυτοί θα φυλάσσονται όσο γίνεται περισσότερο σε κλειστά κέντρα, διότι θα πρέπει το ελληνικό κράτος να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα