Έλληνας οδηγός: Παραμένει κακός ενώ έχει το παιδί στο αυτοκίνητο

Ο Έλληνας οδηγός μιλάει στο κινητό τηλέφωνο, πατάει κόρνα, βρίζει και κάνει ελάχιστες στάσεις στα μεγάλα ταξίδια ενώ έχει το παιδί στο αυτοκίνητο. Τι δείχνει η πρώτη έρευνα στην Ελλάδα για την συμπεριφορά του Έλληνα γονιού ως οδηγού.

Η έρευνα «Παιδιά, γονείς κι οδήγηση στην Ελλάδα» σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 510 παιδιών από 8 έως 16 ετών και στους γονείς τους (περίοδος έρευνας από 6 έως 20 Νοεμβρίου 2019) είναι η πρώτη που βάζει στο μικροσκόπιο τον Έλληνα γονιό ως οδηγό κι η πρώτη που ζητά την άποψη

τόσο γονέων όσο και παιδιών για το τι τελικά συμβαίνει με την συνθήκη: παιδί στο αυτοκίνητο.

Απογοητευτικά αποτελέσματα για τη χρήση κινητού.

-Ένα 82% των παιδιών λέει ότι η μαμά ή ο μπαμπάς απαντά στο κινητό τηλέφωνο ενώ οδηγεί –οι γονείς ρίχνουν αυτό το ποσοστό στο 68%

-59% των παιδιών λέει ότι οι γονείς του τηλεφωνούν οι ίδιοι σε κάποιον άλλο από το κινητό τους τηλέφωνο ενώ οδηγούν (οι γονείς απαντούν ότι αυτό συμβαίνει σε ποσοστό 48%).

-Ένα 17% των παιδιών λέει ότι οι γονείς του στέλνουν ή διαβάζουν μηνύματα SMS ενώ οδηγούν (οι γονείς θεωρούν ότι το κάνουν σε ποσοστό 18%).

Η αντικοινωνική συμπεριφορά πεδίο δόξης ..λαμπρό για τους Έλληνες γονείς οδηγούς.

-61 % των παιδιών λένε ότι ο γονέας τους πατά την κόρνα εκνευρισμένα για άλλον οδηγό (52% των γονιών το παραδέχεται αυτό).

-42% των παιδιών λέει ότι η μαμά ή ο μπαμπάς δεν σταματά για να δώσει προτεραιότητα σε πεζό ( σε ποσοστό 41% το παραδέχονται οι γονείς).

-7% των παιδιών λέει ότι η μαμά ή ο μπαμπάς έχει βγει από το αυτοκίνητο για να τσακωθεί με άλλον οδηγό ( 5% λένε οι γονείς).

Πάντως, τα παιδάκια βαθμολογούν το ίδιο την μαμά και τον μπαμπά ως προς την οδηγική τους συμπεριφορά – κι οι 2 γονείς παίρνουν 8 με άριστα το 10.  Οι γονείς με την σειρά τους δηλώνουν ότι το παλεύουν κι ότι κάνουν ο, τι καλύτερο μπορούν:68% των γονιών λέει ότι εκνευρίζεται λιγότερο όταν έχει τα παιδιά στο αυτοκίνητο. 57% λέει ότι υπερβαίνει σπανιότερα τα όρια ταχύτητας, 59% ότι κάνει λιγότερες βραδινές διαδρομές. Τα παιδιά πάντως παραπονιούνται πολύ σε σχέση με τις μεγάλες διαδρομές: ένα 21% λέει ότι οι γονείς του δεν κάνουν τις απαιτούμενες στάσεις στα μακρινά ταξίδια. 1 στα 2 παιδιά λέει ότι η στάση είναι τόση όση για να πάει το παιδί τουαλέτα και για να μπει βενζίνη στο αυτοκίνητο και 1 στα 2 παιδιά λέει ότι η ώρα δεν φτάνει για να φαγητό, παιχνίδι ή ξεκούραση.

Τι λέει στα Dikaiologitika News η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς

«Το 1982 όταν ακόμα στην Ελλάδα δεν υπήρχαν καν παιδικά καθίσματα, σχεδόν ούτε ζώνες ασφαλείας στα πίσω καθίσματα μια φίλη μου από την Αμερική μού έφερε δώρο ένα παιδικό καθισματάκι κι έβαλα τότε, μωρό παιδί τον Πάνο, να καθίσει δίπλα μου» λέει η κυρία Βασιλική Δανέλλη Μυλωνά και συνεχίζει να αφηγείται: «Ήμασταν πάντα προσεχτικοί. Μεγαλώνοντας ο Πάνος έγινε ένας άκρως προσεχτικός οδηγός. Τελικά έπεσε θύμα τροχαίου από έναν ασυνείδητο οδηγό. Τι σημαίνει αυτό; Η ενημέρωση για την ασφαλή οδήγηση πρέπει να είναι καθολική, συνεχής κι επίμονη».

Όπως μας λέει η ίδια παρ’ ο, τι τα πορίσματα της πρώτης αυτής έρευνας με «πρωταγωνιστή» τον Έλληνα γονιό ως οδηγό δεν είναι ευχάριστα η ίδια θεωρεί ότι οι νέοι γονείς υιοθετούν ολοένα και πιο πολύ ασφαλείς κι υγιείς συμπεριφορές στον δρόμο.

«Οι νέοι Έλληνες γονείς είναι πια πολύ πιο δεκτικοί στην ενημέρωση απ ο, τι παλιότερα και πιο έτοιμοι να συμμορφώνονται με τους κανόνες ασφαλείας. Το ‘Ινστιτούτο Πάνος Μυλωνάς’ δίνει πολλά χρόνια προσοχή στην επιμόρφωση παιδιών και γονιών σε αυτό το καυτό θέμα – ενδεικτικά σας λέμε ότι τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας τα έχουν παρακολουθήσει μέσα σε έξι χρόνια 240.000 παιδιά. Στα σχολεία που πηγαίνουμε, οι εκπαιδευτές μας λένε πάντα στα παιδιά – ‘να γίνετε εσείς οι τροχονόμοι της μαμάς και του μπαμπά’.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει κενό στην ενημέρωση για το θέμα παιδί στο αυτοκίνητο- στην επαρχία έχουμε δει πολλά παιδιά να μην γνωρίζουν καν τι είναι η πεζοδιάβαση...»

 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έλληνας, Παραμένει,ellinas, paramenei