Έλληνας Πρόεδρος τoυ Ευρωπαϊκού Οργανισμού ERTICO για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών

Είναι η τρίτη συνεχόμενη θητεία του Δρα Άγγελου Αμδίτη, Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (EΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στο τιμόνι του ευρωπαϊκού οργανισμού ERTICO – ITSEurope

Η επανεκλογή του Δρα Άγγελου Αμδίτη επισφραγίζει ήδη 6 χρόνια αποτελεσματικής και επιτυχημένης προεδρίας του οργανισμού, κατά τα οποία η ERTICO όχι μόνο υποστήριξε νέες συνέργειες και άνοιξε νέους ορίζοντες και πεδία δραστηριοτήτων, αλλά ενίσχυσε και τον ρόλο της ως βασικού συνομιλητή της

ΕΕ για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών που αφορούν τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη αξιόπιστων και αποτελεσματικών υπηρεσιών και λύσεων μετακίνησης για τους πολίτες, την προώθηση της καινοτομίας μέσα από συνέργειες και συμπράξεις. Ο Άγγελος Αμδίτης είναι ένας από τους λίγους Έλληνες που έχουν καταφέρει να βρεθούν στην προεδρία Ευρωπαϊκού φορέα και μάλιστα σε ένα τομέα που θεωρείται ‘δύσκολος’ για την ελληνική πραγματικότητα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα Ευφυή Συστήματα και η ενσωμάτωσή τους στον κόσμο των μεταφορών αποτελούν για την Ελλάδα ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο και φιλόδοξο πεδίο δράσης, και το ότι η ανάγκη για να επιταχυνθεί η πορεία προς τις έξυπνες μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα κρίνεται επιτακτική για τη χώρα μας, η εκλογή του – και μάλιστα η ομόφωνη εκλογή- αποτελεί μια σημαντική διάκριση. Με όραμα τις έξυπνες, πράσινες, βιώσιμες και ανθεκτικές μεταφορές του μέλλοντος, η ERTICO, από το 1991, αποτελεί τον πιο μεγάλο ευρωπαϊκό συνεργατικό σχηματισμό για την ενσωμάτωση των Ευφυών Συστημάτων στις Μεταφορές και την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στις περιοχές της Διασυνδεμένης και Αυτόματοποιημένης Οδήγησης, Αστικής Κινητικότητας, Πράσινης Κινητικότητας, των Εμπορευματικών Μεταφορών και της Εφοδιαστικής.

Σήμερα, μετράει περισσότερα από 120 μέλη, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ανά την Ευρώπη (παρόχους υπηρεσιών, προμηθευτές, μεγάλες βιομηχανίες, παρόχους τηλεπικοινωνιών, αυτοκινητοβιομηχανίες, δημόσιες αρχές, οργανισμούς χρηστών, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικούς φορείς κ.α.). Και ενώ οι δραστηριότητες και τα μέλη του οργανισμού επεκτείνονται συνεχώς, η ERTICO αποτελεί βασικό συνομιλητή της Ε.Ε. σε θέματα πολιτικής για την κινητικότητα και τις μεταφορές και διοργανώνει τα σημαντικότερα συνέδρια και διοργανώσεις δικτύωσης διεθνώς με σκοπό την προώθηση της διαλειτουργικότητας των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο. Στρατηγικές δραστηριότητες του φορέα το έτος που πέρασε περιγράφονται στην απολογιστική εορταστική επιστολή εδώ.

«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι στη θέση αυτή σήμερα και να έχω την ευκαιρία να εκπροσωπήσω στον ευρωπαϊκό διάλογο την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, σε ένα τομέα που οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, παγκόσμιες και επιβάλλουν ολοκληρωτική αναδιάρθωση του τοπίου. Η Ευρώπη χτίζει με τα μάτια στραμμένα σε μια πράσινη, έξυπνη, ασφαλή και διασυνδεδεμένη κινητικότητα, και η Ελλάδα καλείται να συμμετέχει διαμορφώνοντας βιώσιμες και ανθεκτικές μεταφορές για τους πολίτες της. Η ΕRTICO μπορεί να αποτελέσει τον πιο καίριο συνδετικό κρίκο σε αυτή την προσπάθεια, να προσφέρει πρόσβαση σε μια δυναμική διεθνής κοινότητα, εύφορο έδαφος για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και διεθνών βέλτιστων πρακτικών, υποστήριξη στην ανάπτυξη ελληνικής έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αναγνωρίζοντας τη συνεργατική διάσταση της δράσης της ΕRTICO ως το κλειδί στην προσπάθεια για την ανασύνταξη του Ευρωπαϊκού τομέα των μεταφορών, παίρνω την ευκαιρία να προσκαλέσω την ενεργή συμμετοχή της ελληνικής ερευνητικής, επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας στο δίκτυο της ΕRTICO για να οικοδομήσουμε μαζί τις απαραίτητες γέφυρες που θα μας οδηγήσουν πιο κοντά στο όραμα για τις έξυπνες κοινωνίες του μέλλοντος» δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξη του.

O Δρ Άγγελος Αμδίτης βρίσκεται στο Διοικητικό Συμβούλιο (BoD) της ΕRTICO από το 2013, και το 2018 εκλέχτηκε πρώτη φορά ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι διακεκριμένος ερευνητής με καίριες θέσεις σε έναν αριθμό εθνικών και διεθνών οργανισμών και φορέων. Εκτός από Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης στο ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ, ένα από τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, ταυτόχρονα διατελεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Συνεργατικού Οργανισμού για την εφοδιαστική αλυσίδα ETP-ALICE, και σε τοπικό επίπεδο είναι Αντιπρόεδρος της ITS Ηellas και μέλος ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Logistics & Management (ILME). Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΟΑΣΑ και μέλος του Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ. Παράλληλα, έχει μακροχρόνια επιστημονική δραστηριότητα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που άπτονται των Ευφυών και Πληροφοριακών Συστημάτων. Έχοντας ιδρύσει την ερευνητική ομάδα ΙSENSEGroup με πάνω από 180 ερευνητές και προσωπικό, τα τελευταία 25 χρόνια έχει συμβάλει και έχει συντονίσει επιστημονικά περισσότερα από 100 μεγάλης κλίμακας ερευνητικά έργα ενώ μετράει στο ενεργητικό του εκατοντάδες δημοσιεύσεις, πολλές βραβεύσεις και ακαδημαϊκά και ερευνητικά επιτεύγματα στους τομείς που διασταυρώνονται τα πεδία της πληροφορικής, των επικοινωνιών και των αυτοματισμών με τις κοινωνικές ανάγκες, το περιβάλλον και την οικονομία, με ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιοποίηση και την καινοτομία.

Η επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, ήταν ομόφωνη και έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της 34η Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού. Στο ρόλο του ως Πρόεδρος της ERTICO σήμερα συνεχίζει να υπηρετεί το όραμα του Οργανισμού προς μια εποχή έξυπνης και πράσινης κινητικότητας, με συνέπεια και δυναμικότητα.

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ στο οποίο ηγείται ο Δρ Αδμίτης ιδρύθηκε το 1989 από το Υπουργείο Παιδείας, με σκοπό να διεξάγει έρευνα και δραστηριότητες ανάπτυξης, σε όλους τους διαφορετικούς τομείς τηλεπικοινωνιών, συστημάτων υπολογιστών και τεχνικών, και στην εφαρμογή του σε ένα εύρος τομέων, όπως οι Πομποδέκτες, τα Ραντάρ και γενικά Ηλεκτρομαγνητικοί Αισθητήρες, Δορυφορική και Ασύρματη Επικοινωνία, Μοντελοποίηση Ηλεκτρομαγνητικών Φαινομένων, Νευρωνικά Δίκτυα, Μηχανική Λογισμικού και Υλικού, Τηλεματική και Εφαρμογές Πολυμέσων, Εφαρμογές Μεταφοράς, Συστημάτων Ελέγχου, Ρομποτικής, Βιοϊατρικής Μηχανικής, Ηλεκτρικής Ενέργειας Πηγών Ανανεώσιμης Ενέργειας και Διαμερισματοποιημένη Παραγωγή και Συστήματα Διαχείρισης. Σήμερα στο ΕΠΙΣΕΥ λειτουργούν περισσότερες από 30 ερευνητικές Μονάδες που υποστηρίζονται από περισσότερους από 800 ερευνητές και διοικητικό προσωπικό. Η έρευνα που γίνεται στο ΕΠΙΣΕΥ υποστηρίζεται επίσης από τουςκαθηγητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών – Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Το Ι-SENSEGroup με επικεφαλής τον Δρ.Α.Αμδίτη είναι μια από τις πιο δραστήριες ερευνητικές μονάδες του ΕΠΙΣΕΥ με έντονη ερευνητική δραστηριότητα -και δυναμική παρουσία στο διεθνές γίγνεσθαι του τομέα των μεταφορών και της εφοδιαστικής.

#ΕΛΛΗΝΑΣ #ΠΡΟΕΔΡΟΣ #ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ #ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ #ΕΜΠ #ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ_ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Έλληνας Πρόεδρος, Ευρωπαϊκού Οργανισμού ERTICO, Ευφυή Συστήματα Μεταφορών,ellinas proedros, evropaikou organismou ERTICO, effyi systimata metaforon