Ελληνίδα κάτοικος Σανγκάης στο Dnews: Πολλά τα fake news, αυστηρά τα μέτρα, αλλά για το καλό μας

Η Ελένη Οικονόμου, η οποία ζει τον τελευταίο χρόνο στο Πουσί, στην Σανγκάη μιλάει στα Dnews για τις συνθήκες διαβίωσης της, μετά την επιβολή αυστηρού lockdown στο μεγάλο αστικό κέντρο της Κίνας.

Σύμφωνα με την περιγραφή της, τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβάλει οι Αρχές είναι τόσο αυστηρά που απαγορεύεται μέχρι και η πρόσβαση στο σούπερ μάρκετ για είδη πρώτης ανάγκης.

«Δεν είναι ότι καλύτερο, να σου «κόβουν» την ελευθερία σου - το κράτος μας στέλνει δωρεάν κάποια προϊόντα, όπως γάλα,

λάδι, κρεατικά», αναφέρει στα Dnews εξηγώντας παράλληλα και τι συμβαίνει αναφερόμενη στις σκληρές εικόνες με ανθρώπους που τους «κυνηγούν» για να κάνουν τα τεστ.

«Βρίσκομαι στην περιοχή του Πουσί. Είχαμε μπει σε lockdown πριν από την 1η Απριλίου, απλά ήμασταν για 24 ή 48 ώρες, μετά από την 1η Απριλίου μας έβαλαν σε ολικό lockdown. Κάναμε συνέχεια self test και PCR test. Όταν έβγαιναν τα αποτελέσματα τα έβλεπε το κράτος και αποφάσιζε τι θα κάνουμε και τι μέτρα τα θα ακολουθήσουμε. Μετά τις 5 Απριλίου πήραν την απόφαση ότι το lockdown πρέπει να συνεχιστεί.

Το lockdown είναι αυστηρό. Δεν μπορείς να βγεις έξω από το σπίτι σου, δεν μπορείς να πας πουθενά, ούτε καν στον κήπο της πολυκατοικίας. Προοδευτικά η μόνη μας έξοδος λένε πως είναι το μπαλκόνι, τα σκουπίδια που είναι στον ίδιο όροφο με εμάς και όταν κατεβαίνουμε κάτω για να πάρουμε τα ψώνια ή να κάνουμε το PCR. Το self test πλέον μας το αφήνουν έξω από την πόρτα. Στις αρχές ο εθελοντής που το έφερνε περίμενε για να το πάρει πίσω, τώρα πια το καταγράφουμε εμείς οι ίδιοι σε μια εφαρμογή που χρησιμοποιούμε εδώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η διαδικασία για την αγορά προϊόντων

«Τα σούπερ μάρκετ έχουν φτιάξει κάποια ειδικά πακέτα διότι δεν μπορείς να αγοράσεις ό,τι θέλεις. Γίνεται ανάρτηση στο γκρουπ το οποίο έχουμε στην πολυκατοικία, για το τι πράγματα μπορείς να βρεις, διαλέγεις τι θέλεις και αν υπάρχει απόθεμα το αγοράζεις. Μετά ο εθελοντής που εκτελεί την παραγγελία, όταν φτάσει στην είσοδο του συγκροτήματος, πηγαίνει με το βοηθό και παραλαμβάνει το ντελίβερι. Τα αφήνουν στο ισόγειο, μας ενημερώνουν και ένας - ένας κατεβαίνει και παίρνει τα πράγματα του. Εδώ στο συγκρότημα υπάρχει μεγάλη αλληλοϋποστήριξη, ο ένας βοηθάει τον άλλον και επίσης το κράτος μας έχει στείλει δωρεάν, εγώ τουλάχιστον έχω λάβει δυο φορές, γάλα, λάδι, λαχανικά, κοτόπουλο κ.α. προϊόντα».

Για την κα. Οικονόμου είναι η δεύτερη φορά που «βιώνει» lockdown στην Κίνα. Τα συναισθήματα είναι περίεργα ωστόσο όπως σημειώνει η ίδια με υπομονή και θετική σκέψη οι δυσκολίες μπορούν να αντιμετωπιστούν.

«Αισθάνομαι περίεργα, προφανώς και δεν μου αρέσει αυτή η κατάσταση, πράγμα που είναι λογικό γιατί το να σου «κόβουν» την ελευθερία σου δεν είναι ότι καλύτερο. Είναι η δεύτερη φορά που περνάω το lockdown, ήμουν και στην πρώτη καραντίνα, απλά όχι στην Σανγκάη. Καταλαβαίνω όμως ότι αυτό το κάνουν διότι θέλουν να προσπαθήσουν να έχουν λιγότερα κρούσματα. Έχουμε κάνει τα εμβόλια, δεν έχουμε θανάτους και αυτό φυσικά είναι πολύ καλό. Είναι αυστηρά τα μέτρα, αλλά καταλαβαίνω ότι θέλουν το καλό μας, οπότε πρέπει να το υποστώ. Χρειάζεται υπομονή και θετική σκέψη για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση και τις δυσκολίες που έρχονται».

Για τα βίντεο που διακινούνται στη διαδύκτιο η ίδια αναφέρει τα εξής:

«Τα κατοικίδια στην αρχή τα έπαιρναν οι εθελοντές και τα έβγαζαν βόλτα και αργότερα υπήρχε η δυνατότητα να τα πας σε ένα ξενοδοχείο ζώων, όπου εκεί μπορούσαν να στα φροντίσουν. Έχω παρακολουθήσει τα βίντεο, αλλά δεν έχω δει κάτι τέτοιο με τα μάτια μου. Επειδή κυκλοφορούν πολλά fake news δεν ξέρω τι είναι αλήθεια και τι όχι.

Όσον αφορά τις βίαιες καταστάσεις ανθρώπων, «σίγουρα μεμονωμένα περιστατικά θα υπάρχουν γιατί αν για παράδειγμα έρθει ο γιατρός σε εμένα για να μου κάνει το PCR test και δεν δεχτώ να το κάνω, σίγουρα θα μου επιβληθούν με την βία έτσι ώστε να κάνω το τεστ διότι πρέπει να ακολουθήσω τους κανονισμούς της χώρας. Από την άλλη, υπήρξαν κάποια άτομα τα οποία ανιχνεύθηκαν θετικά στον κορονοϊό, το κράτος τους είχε ενημερώσει ότι θα πρέπει να μεταφερθούν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για να κάνουν την καραντίνα τους και ενώ είχαν συμφωνήσει λίγες μέρες μετά όταν ερχόντουσαν για να τους παραλάβουν τα PCR τους έβγαιναν αρνητικά, οπότε ο κόσμος έλεγε γιατί με παίρνεις, το ειδικό κλιμάκιο επέμενε και έτσι υπήρχαν διαμάχες», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνίδα, Σανγκάης, Dnews, Αυστηρά,ellinida, sangkais, Dnews, afstira