«Εμφύλιος» στη Λιβύη για την συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες: «Παράνομα» τα μνημόνια συνεργασίας με την Άγκυρα

Η υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης του αμφιλεγόμενου Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά πυροδότησε αντιδράσεις πριν ακόμη αφιχθεί στην Τρίπολη ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Λιβύη και Τουρκία υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο κατανόησης για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα λιβυκά ύδατα - τρία χρόνια μετά το αμφιλεγόμενο μνημόνιο θαλάσσιας οριοθέτησης, που προκάλεσε την οργή της Ελλάδας

και της ΕΕ.

Υπογράψαμε ένα μνημόνιο κατανόησης για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στα χωρικά ύδατα της Λιβύης καθώς και στο λιβυκό έδαφος, από μικτές τουρκολιβυκές εταιρείες, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τη Λίβυα ομόλογό του Νάιλα Αλ Μανγκούς.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία στάθηκε πάντα στο πλευρό της Λιβύης και του λαού της σε στιγμές ανάγκης, σημειώνοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει τη Λιβύη χωρίς κανένα δισταγμό.

Η τουρκική αντιπροσωπεία που μετέβη στην Τρίπολη για συνομιλίες για διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα αποτελείτο, εκτός από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους, τον διευθυντή Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν.

«Ελλάδα και Γαλλία δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων κρατών»

Υπενθυμίζεται πως ένα αμφιλεγόμενο μνημόνιο θαλάσσιας οριοθέτησης συνήφθη τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ της λιβυκής πρώην κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη, και της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπερασπίστηκε αυτή τη συμφωνία και το μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες, ενώ ερωτηθείς για μια πιθανή αντίδραση από την Ελλάδα και τη Γαλλία, είπε ότι τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών.

Αυτά τα μνημόνια είναι ζήτημα μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών, είναι ωφέλιμα και για τις δύο, και άλλες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να ανακατεύονται σε αυτά τα θέματα, είπε, λέγοντας χαρακτηριστικά δεν έχει σημασία τι σκέφτονται.

Η Λίβυα ΥΠΕΞ, από την πλευρά της, χαιρέτισε την πολύ σημαντική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα, λέγοντας ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών και είναι πιθανό να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην άμβλυνση των ελλείψεων φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Παράνομα» τα μνημόνια και «ύποπτη» η πετρελαϊκή συμφωνία λένε Λίβυοι αξιωματούχοι

Σαν «βόμβα», ωστόσο, έπεσε - λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας - η είδηση πως το σώμα του κοινοβουλίου της Λιβύης κατήγγειλε ως παράνομα τα μνημόνια για τους υδρογονάνθρακες, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την εξουσιοδότησή του για να κλείνει διεθνείς συμφωνίες.

Ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ χαρακτηρίζει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με την Τουρκία «παράνομη» και σημειώνει ότι η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, της οποίας η θητεία είχε λήξει, δεν είναι εξουσιοδοτημένη για να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, σημειώνεται σε σχετικό tweet.

(Breaking News) The Libyan parliament rejects hydrocarbons deal signed today between Turkey and the Libyan Government of National Unity

The #Libya Update pic.twitter.com/0e73v47Dxv

— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) October 3, 2022

Σύμφωνα με τον λιβυκό ειδησεογραφικό ιστότοπο libyaupdate.com, παράλληλα, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αούν, αποκάλυψε ότι οι αρμοδιότητές του μεταβιβάστηκαν στον υπουργό Οικονομίας Μουχάμαντ Αλ Χουουάιτζ.

Ο Αούν υποστηρίζει ότι ο Ντμπεϊμπά προχώρησε σε αυτήν την κίνηση «ώστε να περάσει μια ύποπτη πετρελαϊκή συμφωνία με την Τουρκία για την εκμετάλλευση (κοιτασμάτων) πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη», ανέφερε η πηγή αυτή.

Οι φωτογραφίες της τελετής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον Τσαβούσοβλου, δείχνουν τον Αλ Χουουάιτζ να υπογράφει τη συμφωνία εκ μέρους της λιβυκής κυβέρνησης, αντί για τον Αούν.

Θα προσφύγει στη δικαιοσύνη η κυβέρνηση που στηρίζει το Κοινοβούλιο

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα - η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και στηρίζεται από το Κοινοβούλιο - ανέφερε σήμερα ότι επιφυλάσσεται «του δικαιώματός της να προσφύγει στη δικαιοσύνη» για να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Τουρκία.

Το κοινοβούλιο έχει αποσύρει από τον Μάρτιο την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, θεωρώντας ότι η θητεία της έχει λήξει.

Η κυβέρνηση του Μπασάγα, του πρώην υπουργού Εσωτερικών, έχει επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, να εγκατασταθεί στην Τρίπολη και να αναλάβει τα καθήκοντά της.

#ΛΙΒΥΗ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΑΓΚΥΡΑ #ΣΥΜΦΩΝΙΑ #ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα