Εμβολιασμοί: Τι αλλάζει για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό

Εάν ο πολίτης νοσήσει πριν τον πρώτο εμβολιασμό του, τότε θα δικαιούται εμβολιασμό μετά από έξι μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε θετικός.

Διευκρινίσεις για το τι θα ισχύει όσον αφορά τον εμβολιασμό των ατόμων που έχουν ήδη νοσήσει από τον κορονοϊό έδωσαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Από την έναρξη της επιδημίας του Covid έχουν νοσήσει 389.000 συνάνθρωποί μας περίπου και με την παρασκευή του εμβολίου ήταν εμφανές ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί

ένα πρόγραμμα, ένα σχήμα εμβολιασμού για άτομα που είχαν νοσήσει» είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Μέχρι σήμερα, η σύσταση ήταν πως κάποιος που έχει νοσήσει από κορονοϊό, θα μπορούσε να κάνει το εμβόλιο 3 μήνες μετά. «Μια επαναλοίμωξη ήταν σπάνια τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη νόσηση. Το πρώτο σχήμα εμβολιασμού ατόμων που νόσησαν περιείχε δύο δόσεις εμβολιασμού που θα χορηγούντο μετά το τρίμηνο, αυτό που πιστεύαμε ότι διαρκούσε η φυσική ανοσία» σημείωσε.

Τα φυσικά αντισώματα διαρκούν έως και έναν χρόνο

Ωστόσο, φαίνεται πως η ανοσία που αναπτύσσει ο οργανισμός αφού νοσήσει από τον κορωνοϊό είναι πολύ πιο ισχυρή. «Μελέτες σε επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού και του ΕΚΠΑ έδειξαν ότι η διάρκεια των αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε αρχικά» είπε η κ. Θεοδωρίδου που τόνισε πως πρόσφατη μελέτη δίνει χρόνο που ξεπερνά και τους 12 μήνες.

Μια δόση σε διάστημα 6-12 μηνών
«Με βάση αυτή τη διάρκεια αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση και την κατά 96% μείωση του ενδεχόμενου επαναλοίμωξης, αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος, που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου», είπε. Έτσι, κάποιος που έχει νοσήσει με κορωνοϊό δεν θα χρειάζεται να κάνει δεύτερη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊού.

Επίσης, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως αυτή η δόση αποφασίστηκε να χορηγείται μετά από διάστημα 6 μηνών και έως 12 μήνες μετά την ασθένεια, σε άτομα που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν κλείσει ραντεβού αλλά έχουν νοσήσει

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε πως τα ήδη προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμού για άτομα που έχουν νοσήσει θα ακυρώνονται. Στη συνέχεια, η ομάδα αυτή πολιτών θα μπορεί να επαναπρογραμματίσει το ραντεβού εμβολιασμού σε χρόνο τουλάχιστον έξι μήνες από την ημερομηνία διάγνωσής τους.

Τι γίνεται για όσους νόσησαν μεταξύ α' και β' δόσης

Για όσους νόσησαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, εκείνοι θα λάβουν σχετική ενημέρωση, προκειμένου να κάνουν εκ νέου εμβόλιο σε διάστημα μεταξύ 6 και 12 μηνών από την ημερομηνία που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, Συγκεκριμένα, θα σταλεί SMS στο κινητό του ακριβώς έξι μήνες μετά τη νόσηση, έτσι ώστε να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.

Εάν ο πολίτης νοσήσει ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση εμβολίου, το επαναληπτικό ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα και θα μπορέσει να προγραμματίσει τη δεύτερή του δόση σε διάστημα έξι έως 12 μήνες από την ημερομηνία της διάγνωσης.

Υπενθυμίζεται οτι την Τετάρτη 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 35 – 39 ετών ενώ οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν και με τα 4 εμβόλια.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣΚΟΡΟΝΟΙΟΣΑΛΛΑΓΕΣΡΑΝΤΕΒΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Εμβολιασμοί,emvoliasmoi