Εμβολιασμός Ελλάδα: Τι ισχύει με το εμβόλιο της AstraZeneca, ποιοι παίρνουν σειρά

Όπως κάθε Δευτέρα, έτσι και σήμερα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενημέρωσαν για την πορεία των εμβολιασμών κατά του νέου κορονοϊού στη χώρα μας.

Λίγο νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1707 κρούσματα σήμερα 22/3, σε μόλις 14.074 τεστ.

Οι καθησυχαστικοί αριθμοί και η διάχυτη ενδαγγειακή πήξη

Αρχικά, τον λόγο πήρε η κυρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Astrazeneca

και την αναβολή εμβολιασμών στην Ευρώπη λόγω της συσχέτισης του εμβολίου με περιστατικά θρόμβωσης.

Συγκεκριμένα, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως η Ελλάδα αποφάσισε την συνέχιση των εμβολιασμών, ενώ έκανε λόγο για «ωριμότητα και εμπιστοσύνη» από την πλευρά των πολιτών που προσήλθαν κανονικά στα ραντεβού τους παρά τις εξελίξεις με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αλλά και ο ΠΟΥ, ενημέρωσαν άμεσα πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβοεμβολής», ωστόσο τόνισε ότι δεν μπορούμε να έχουμε οριστική τοποθέτηση αν δεν συνεχιστεί ο ενδελεχής έλεγχος.

«Ειδική προσοχή έχει επισύρει μια σπάνια οντότητα, η οποία συνδυάζει θρόμβωση και διάχυτη ενδαγγειακή πήξη, δύο στοιχεία που δεν απαντούν συχνά και η θρομβωτική επεξεργασία αφορά και συγκεκριμένη ανατομική περιοχή των φλεβών του εγκεφάλου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση, σε 20.000.000 δόσεις εμβολίου έχουν καταγραφεί 7 περιπτώσεις διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και 18 περιπτώσεις με θρομβώσεις των φλεβών.

Παρά τη θέση ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου και αυτών των σπάνιων περιστατικών, ο έλεγχος συνεχίζεται και δίνονται και οδηγίες για συνεχή ροή ενημέρωσης και προς τους θεράποντες, αλλά και προς τους εμβολιαζόμενους.

Το συμπέρασμα όμως είναι ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca στην πρόληψη των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και των θανάτων, υπερτερεί έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και θρόμβωσης».

Ποιοι παίρνουν σειρά για το εμβόλιο

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος ξεκίνησε αναφερόμενος στα μέχρι στιγμής δεδομένα για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα.

«Σήμερα έχουν γίνει ήδη 29.000 εμβολιασμοί κι έχουμε κάνει από την πρώτη μέρα 1.464.000 εμβολιασμοί. Παράλληλα, 993.000 συμπολίτες μας έκαναν τουλάχιστον την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 9,74%. 471.000 συμπολίτες μας έκαναν και τις δύο δόσεις. Αύριο μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1.000.000 εμβολιασμένους πολίτες τουλάχιστον με μία δόση».

Έπειτα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των εμβολιασμών: «Από την Παρασκευή 19/3 έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (ομάδα Α). Έως τώρα κλείστηκαν περισσότερα από 100.000 ραντεβού, ενώ σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων στα νοσοκομεία της χώρας. Ο εμβολιασμός των ειδικών κατηγοριών αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις αρχές Απριλίου.

Η ένταξη των πολιτών στην ομάδα Α έγινε από την ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τηρώντας κάποια πολύ συγκεκριμένα και πολυπαραγοντικά κριτήρια. Από την Τετάρτη 31 Μαρτίου, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr ώστε να ενταχθούν -αν δεν είναι- στην ομάδα Α. , κάτι που αφορά πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

«Την Παρασκευή 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού οι 70-74 ετών και στις αρχές Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των 65-69 ετών».

Αναφορικά με τις αναμενόμενες παραδόσεις για το μήνα Απρίλη:

Pfizer: Περιμένουμε περισσότερες από 1.100.000 δόσεις.Astrazeneca: Περιμένουμε 450.000 δόσεις.Moderna: Έχει δώσει επιβεβαιωμένες παραδόσεις μέχρι στιγμής 100.000 δόσεις, αναμένονται περισσότερες.Η Johnson & Johnson έδωσε ενδεικτικό πλάνο παραδόσεων για το επόμενο τρίμηνο. Θα παραδώσει 70.800 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

«Από 1η Απριλίου εντάσσονται ακόμη 272 εμβολιαστικά κέντρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των ενεργών εμβολιαστικών κέντρων σε 1.073, δηλαδή 55 περισσότερα από τον αρχικό αριθμό των 1.018 που είχαν ανακοινωθεί τον Νοέμβριο».

Δείτε Live την ενημέρωση:

Keywords
Τυχαία Θέματα