Εμβόλιο CureVac: Απογοητευτική η αποτελεσματικότητα, μόλις στο 47%

Η γερμανική βιοφαρμακευτική εταιρεία CureVac ανακοίνωσε απογοητευτικά προκαταρκτικά αποτελεσματικά της κλινικής δοκιμής του εμβολίου της κατά της Covid-19. Το mRNA εμβόλιο της είχε αποτελεσματικότητα μόνο 47%, μία από τις χαμηλότερες που έχουν ανακοινωθεί από τους κατασκευαστές εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Η δοκιμή HERALD φάσης 2b/3, που έγινε σε περίπου 40.000 εθελοντές σε δέκα χώρες της Νότια Αμερικής και Ευρώπης, θα συνεχιστεί, καθώς σταδιακά εμφανίζονται νέα

περιστατικά Covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων. Η τελική ανάλυση της αποτελεσματικότητας αναμένεται σε δύο έως τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το Reuters.

«Οδεύουμε γρήγορα για την τελική ανακοίνωση. Σχεδιάζουμε ακόμη να καταθέσουμε αίτηση για έγκριση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Φραντς-Βέρνερ Χάας, αλλά ένας ειδικός στα εμβόλια, ο Τζέικομπ Κίρκεγκορ του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Πίτερσον στην Ουάσιγκτον, έκανε λόγο για «ολέθρια» για την εταιρεία αποτελέσματα.

Η εταιρεία προτίθεται να ζητήσει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει με την CureVac να αγοράσει 405 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, εφόσον αυτό εγκριθεί. Τώρα είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτή η παραγγελία θα προχωρήσει. Ανεξάρτητοι ειδικοί θεωρούν δύσκολο το μέλλον του εμβολίου, καθώς ακόμη κι αν η αποτελεσματικότητα τελικά ανακοινωθεί πως είναι κάπως μεγαλύτερη, δύσκολα θα φθάσει στο επίπεδο άλλων εμβολίων.

«Η αποτελεσματικότητα του δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά», εκτίμησε η ειδική στη βιοστατιστική δρ Νάταλι Ντιν του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Τα άλλα εμβόλια mRNA των Moderna και Pfizer/BioNTech έχουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 95%.

Τα νέα απογοήτευσαν όσους είχαν ελπίσει ότι η CureVac θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με σύγχρονης τεχνολογίας εμβόλια τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, καθώς το δικό της εμβόλιο διατηρείται σε απλό ψυγείο για μήνες, ενώ είναι και πιο φθηνό.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της CureVac ανακοινώθηκαν αφότου η εταιρεία είχε στα χέρια της στοιχεία για 135 εθελοντές που αρρώστησαν με Covid-19. Μια ανεξάρτητη επιτροπή συνέκρινε τον αριθμό των ασθενών που είχαν εμβολιαστεί με εκείνους που είχαν κάνει πλασίμπο εμβόλιο και προέκυψε η αποτελεσματικότητα 47% έναντι της νόσησης (ελαφριάς ή βαριάς).

Συγκριτικά, το αντιγριπικό εμβόλιο έχει γύρω στο 40% έως 60%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχουν θέσει το 50% ως ελάχιστο όριο της αποδεκτής αποτελεσματικότητας για τα εμβόλια Covid-19 εν μέσω πανδημίας, ενώ επιθυμητό θεωρείται τουλάχιστον το 70%.

Η χαμηλή αποτελεσματικότητα εξέπληξε τους επιστήμονες, δεδομένου ότι το εμβόλιο CureVac είναι mRNA και επιπλέον είχε παρουσιάσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στα πειράματα με ζώα και στις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους. «Είναι για να ξύνει κανείς το κεφάλι του», δήλωσε η Ντιν.

Ο επικεφαλής της εταιρείας δρ Χάας το απέδωσε στο μεγάλο αριθμό νέων παραλλαγών του κορονοϊού στις χώρες όπου δοκιμάστηκε το εμβόλιο. Από τις 124 περιπτώσεις Covid-19 στην κλινική δοκιμή, που εξετάστηκαν γενετικά, μόνο μία οφειλόταν στο αρχικό «κινεζικό» στέλεχος. Το 21% των δειγμάτων που αναλύθηκαν, προερχόταν από τη νέα πιο μεταδοτική μετάλλαξη Λάμδα που εμφανίστηκε στο Περού.

Όπως είπε ο Χάας, αυτό πρέπει να αποτελέσει «καμπανάκι κινδύνου» για την απειλή που συνιστούν οι νέες παραλλαγές, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων γενικότερα. «Πρόκειται σίγουρα για μια νέα πραγματικότητα Covid», όπως είπε, ενώ ανέφερε επίσης ότι, με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το εμβόλιο της CureVac παρέχει μικρότερη προστασία στους άνω των 60 ετών σε σχέση με τους νεότερους.

Αν και η υψηλή αποτελεσματικότητα 95% των άλλων εμβολίων mRNA είχε προκύψει από κλινικές δοκιμές πριν την εμφάνιση των παραλλαγών, τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο, όπου πια κυκλοφορούν νέα στελέχη του κορονοϊού, δείχνουν μικρή σχετικά μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων των Moderna και Pfizer/BioNTech.

Οι μετοχές της εταιρείας, που εδρεύει στο Τίμπινγκεν και σκόπευε να παράγει έως 300 εκατομμύρια δόσεις το 2021 και ένα δισεκατομμύριο το 2022, υπέστησαν «βουτιά» σχεδόν 51% στο χρηματιστήριο, μετά τα άσχημα νέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εμβόλιο CureVac, Απογοητευτική,emvolio CureVac, apogoiteftiki