Εν αναμονή αλλαγών στο Φάρμακο: Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας, τι επιδιώκει η αγορά

Ο πρώτος κύκλος επαφών του Υπουργού Υγείας με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας ολοκληρώθηκε, με τον κλάδο να βρίσκεται εν αναμονή της παρουσίασης των αλλαγών στη φαρμακευτική πολιτική που θα επιδιώξει να εισάγει η Κυβέρνηση, το Νοέμβριο.

Με τις προθεσμίες, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης, να πιέζουν, ο Θάνος Πλεύρης συναντήθηκε με τις ενώσεις που εκπροσωπούν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Μετά την αρχική κοινή συνάντηση ο Υπουργός Υγείας είχε διαδοχικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ΠΕΦ, ΣΦΕΕ,

PIF και ΣΑΦΕΕ.

Σκοπός των συναντήσεων, ήταν να συζητηθούν προτεραιότητες, προτάσεις και παράμετροι που η αγορά εκτιμά ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, αλλά και για να μεταφέρει ο Υπουργός τις δικές του προθέσεις για τα επόμενα βήματα στη φαρμακευτική πολιτική, με τη «Δαμόκλειο σπάθη» του clawback να συνεχίζει να επικρέμεται.

Η ξέφρενη πορεία του clawback

Η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, ποσό το οποίο καλούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες να καλύψουν μέσω ενός μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback), καταγράφει μια διαρκώς ανοδική πορεία από τη θεσμοθέτηση του. Πρόσφατα, μάλιστα, παρατάθηκε η ισχύς του, όπως μπορείτε να διαβάσετε σχετικά εδώ.

Επί της ουσίας, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καλύπτουν «τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών σε φάρμακα, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών, διαθέτοντας δωρεάν πάνω από 1 στα 3 φάρμακα (36%) σε εξωνοσοκομειακό και σχεδόν 1 στα 2 φάρμακα (50%) σε νοσοκομειακό επίπεδο» («Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2020», ΙΟΒΕ).

Η ανάγκη καταβολής του clawback αφενός περιορίζει τα κεφάλαια που διαθέτουν οι εταιρείες για επενδύσεις, έχοντας οδηγήσει και σε αποεπενδύσεις και αφετέρου βάζει ένα τεράστιο εμπόδιο, το οποίο σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αγκυλώσεις και δυσλειτουργίες του συστήματος, καθιστά την ελληνική αγορά "αφιλόξενη" και για νέες θεραπείες, οι οποίες εισάγονται στο σύστημα με καθυστέρηση.

Το clawback, με αιχμή την υπέρβαση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, είναι το μεγάλο αγκάθι, με τα μέτρα μείωσης του, που τελικά θα επιλεγούν, να αποτελούν το μεγάλο ερωτηματικό. Η περιπλοκότητα αυτού του εκτροχιασμένου μηχανισμού αυτόματων επιστροφών δυσκολεύει τα πράγματα. «Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ακόμη και στο τι είναι και πως υπολογίζεται», μας ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς.

Θυμίζουμε πως το ποσό του clawback όμως αυξάνεται διαρκώς φθάνοντας το 2020 τα 796 εκατ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη (στοιχεία του ΙΟΒΕ), ενώ για τη νοσοκομειακή δαπάνη νεότερες πληροφορίες του News4Health θέλουν το σύνολο των επιστροφών να ανέρχεται σε 474 εκατ. ευρώ (από 429 εκατ. ευρώ το 2019).

Πιθανές λύσεις και προβληματισμοί - Το Νοέμβριο οι τελικές αποφάσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα