Ένα από τα μεγαλύτερα επεισόδια μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα

Ένα από τα μεγαλύτερα επεισόδια μεταφοράς ερημικής σκόνης από τη Σαχάρα στον ελλαδικό χώρο σημειώθηκε την Πέμπτη 22 Μαρτίου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ). Όπως διαπιστώθηκε και από τις δορυφορικές εικόνες, το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο στο Νότιο κομμάτι της χώρας.

Το ΕΑΑ κατέγραψε ιδιαίτερα το επεισόδιο στην Κρήτη, όπου πραγματοποιεί συστηματικές

μετρήσεις των ιδιοτήτων της σκόνης από το 2017, με την χρήση ενός προηγμένου συστήματος LiDAR και ενός φωτόμετρου του δικτύου AERONET της NASA.

H συγκέντρωση της αφρικανικής σκόνης που επηρέασε σχεδόν όλη τη χώρα, υπήρξε από τις μεγαλύτερες των τελευταίων τουλάχιστον δέκα ετών, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του ΕΑΑ. Η μέγιστη τιμή της συγκέντρωσης των σωματιδίων μεγέθους PM10 ξεπέρασε για αρκετή ώρα τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, με αποτέλεσμα η ηλιακή ακτινοβολία που έφτανε στο έδαφος να είναι πολύ περιορισμένη.

Η ερημική σκόνη, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο, έχει άμεση επίδραση στο κλίμα λόγω της αλληλεπίδρασής της με την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και έμμεση λόγω της αλληλεπίδρασής της με τα νέφη.

Επίσης, το ΕΑΑ τονίζει ότι η μελέτη της ερημικής σκόνης στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του αυξημένου περιεχόμενού της σε σίδηρο. Ο σίδηρος αποτελεί θρεπτικό συστατικό για το φυτοπλαγκτόν, το οποίο έχει παρατηρηθεί ότι επηρεάζεται από την απόθεση ερημικής σκόνης στον ωκεανό. Πέραν από τα οφέλη στην αλιεία, το αυξημένο φυτοπλαγκτόν επηρεάζει και το ατμοσφαιρικό περιεχόμενο σε διοξείδιο του άνθρακα, ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου.

Οι μελέτες της Σαχαριανής σκόνης στην περιοχή μας θα ενταθούν στο προσεχές μέλλον με την ίδρυση του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής στα Αντικύθηρα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

πηγη:ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα